Fermierii din Franța au ieșit miercuri cu tot cu utilaje agricole în stradă pentru a-și striga nemulțumirea față de veniturile din ce în ce mai mici și față de concurența neloială pe care o fac produsele importate. La Paris și la Lyon, șiruri lungi de tractoare și peste 10 mii de fermieri au încetinit sau au blocat traficul pe zeci de kilometri, scrie Stiri.tvr.ro.
Ei sunt nemulţumiţi de acordurile comerciale care i-ar dezavantaja, de reforma guvernului care nu le-a adus o creştere a veniturilor, de reglementările care ar afecta performanţa din sector şi criticile la adresa agriculturii pe diverse teme, de la folosirea pesticidelor la bunăstarea animalelor.
Ministrul Agriculturii, Didier Guillaume, a declarat că „sprijină protestul şi nemulţumirile fermierilor”.
Agricultorii spun că membrii guvernului și chiar președintele Emmanuel Macron trebuie să-i asculte și să- sprijine pentru că nu mai pot face față situației actuale și nici concurenței neloiale care vine din partea importatorilor. Demonstraţiile sunt organizate de două sindicate ale fermierilor, care cer o întâlnire cu preşedintele pentru a-şi exprima temerile privind politicile guvernamentale care, susţin ei, afectează sectorul agricol din Franţa.
Fermierii pun presiune și pe marii distribuitori, care ar trebui să le ofere prețuri mai mari pentru produse. Acum, este perioadă de negociere care va reglementa tarife fixe pentru următorul an. Aceștia cer, în special, o revizuire a „planului de protecţie a insectelor” anunţat la începutul lunii septembrie. Acest program, rezultat al unui compromis între ministerele Mediului şi Agriculturii, prevede interzicerea utilizării erbicidului Glifosat începând din 2023, precum şi interzicerea erbicidelor şi insecticidelor în zonele „vulnerabile din punct de vedere ecologic”.
Franţa este cel mai mare producător agricol din UE şi cel mai mare beneficiar al subvenţiilor din bugetul alocat Politicii Agricole Comune (PAC).
Şi fermierii germani au blocat marţi traficul în centrul Berlinului, în cadrul celor mai ample proteste organizate până acum, după ce guvernul a anunţat un vast pachet de reformă destinat reducerii utilizării îngrăşămintelor chimice, pesticidelor şi insecticidelor în exploataţiile agricole din Germania.
Comentarii