‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePetru Burlac: Și pe o suprafață mică, cu multă muncă, afacerea cu căpșuni este...

Petru Burlac: Și pe o suprafață mică, cu multă muncă, afacerea cu căpșuni este una profitabilă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe tot parcursul lunii mai, membrii familiei Burlac din satul Pîrîta, raionul Dubăsari s-au ocupat de zori de colectarea căpșunii aflate în primul an de roadă. Aromate și dulci, căpșunele au avut succes în rândul cumpărătorilor din Chișinău, unde fructele au fost vândute. Dacă ar fi să ofere un îndemn pentru alți agricultori, Petru Burlac este convins că „și pe o suprafață relativ mică, un hectar și jumătate, cu multă perseverență și muncă, afacerea cu căpșuni este una profitabilă”.

Soiurile de căpșun alese de către agricultor au fost Marmolada și Clery, soiuri renumite pentru aroma intensă și dimensiunile relativ mari ale fructelor, oferindu-le un avantaj pe piața locală.

Totuși, agricultorul recunoaște că realizarea fructelor a fost o provocare în această perioadă. Piețele au fost închise, iar lipsa altor oportunități de vânzare a căpșunelor l-au ajutat pe Petru Burlac să devină inovativ. Drept soluție, familia Burlac a apelat la rețele de socializare pentru a-și promova fructele crescute și culese cu drag.

‹ adv ›

Împreună cu familia sa, Petru Burlac nu este la prima încercare de a investi în agricultură. Anterior, aceștia au cultivat culturi cerealiere și s-au ocupat chiar și cu zootehnia, creșterea porcilor și bovinelor. Agricultorul își argumentează decizia, menționând:

„cu un salariu de 5000 lei pe care îl avem la moment de la locul de muncă de bază, mereu suntem motivați să muncim suplimentar și să identificăm noi oportunități de a investi profitabil în agricultură. Altă ieșire din situație nu avem, de aceea, împreună cu familia ne ocupăm și de agricultură. Acum am finalizat colectarea căpșunilor și vom extinde plantațiile de căpșun în timpul apropiat, în plus, am plantat recent și 3 hectare de pepeni verzi. Începând cu luna mai veneam împreună cu părinții pe câmp de la ora 5 dimineața pentru a reuși să strângem fructele și să mergem la Chișinău să distribuim comenzile”.  

Despre venituri, Petru se arată optimist, „suntem mulțumiți de veniturile pe care le-am câștigat din afacere în acest sezon, jumătate din suma investițiilor am recuperat-o deja”, afirmă agricultorul. 

Pentru a-și fortifica eforturile în afacerea cu fructe, Petru Burlac a devenit în anul 2019 membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Coșnița”, pentru a putea avea acces ușor și rapid la apă și tehnică pentru irigarea terenurilor. Despre oportunitatea de irigare a plantațiilor,  Petru spune că:

„În acest sezon, apa pentru irigare folosită de la Sistemul Centralizat de Irigare Coșnița a salvat fructele, mai ales în lunile de primăvară când pământul a fost extrem de secetos. Știam de existența Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din Coșnița mai demult, dar odată ce am decis să mă ocup de plantarea culturilor cu valoarea adăugată, am știut că devenind membru al asociației voi economisi considerabil la irigare. Anterior, am irigat și independent, din fântâna pe care o avem, dar cheltuielile erau mult mai mari, iar calitatea apei influența și solul. În plus, fiind membru al asociației, putem folosi echipamentul și tehnica de care dispune asociația, un beneficiu care, după mine, înseamnă foarte mult pentru un agricultor care este la început de cale”, concluzionează agricultorul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›