Hibrizii de porumb produși la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, cunoscuți acum câteva decenii până și în SUA, și-au pierdut cu timpul popularitatea.
Atât politicile incorecte care au pus la îndoială calitatea semințelor comercializate, cât și comercializarea semințelor fals etichetate drept cele produse la institut de către „mici afaceriști”, au redus din încrederea potențialilor cumpărători.
Totuși, materialul semincer de calitate marca Porumbeni este solicitat peste hotarele țării, cum ar fi în Republica Belarus, care importă cantități importante de semințe.
Astăzi, vă facem cunoscută istoria exporturilor și potențialul unui hibrid care ar merita să fie cultivat de către producătorii autohtoni – PORUMBENI 310 – Hibrid simplu semitimpuriu, FAO 300 (105-110 zile) cu potenţial înalt de producţie.
Hibridul de porumb Porumbeni 310
Porumbeni 310, de rând cu alți hibrizi cum ar fi Porumbeni 176, Porumbeni 220, Farmec, sunt produși pentru export de către Petru Ceban la Echimăuți, Rezina.
Potrivit autorului soiului, hibridul Porumbeni 310 oferă maxime de recolte de 9-12 tone la hectar. Este înscris în Catalogul Soiurilor de Plante a Moldovei şi a României.
În acest an, în cadrul întreprinderii, hibridul a fost semănat pe data de 11 mai 2021, având drept premergător grâul. În următoarele poze (realizate pe data de 21 august 2021), puteți aprecia starea știuletelui:
Potrivit lui Petru Ceban, din îngrășăminte au fost aplicate NPK 16-16-16 și Novatec 170 de kilograme/ha la semănat și a fost efectuată o erbicidare cu produsul Laudis (tembotrione + isoxadifen-etil (safener)).
„Au fost semănate 66-68 de mii semințe/ha, iar la recoltare ajung aproximativ 60-62 de mii de plante. Este un hibrid cu potențial bun, care merită a fi cultivat în Moldova. În 2019 am recoltat 10 tone/ha, umiditatea pentru loturile recoltate la timp a fost de 14%.
Noi am investit pentru a construi o uscătorie, astfel putem depozita porumbul la umiditatea necesară și să-l comercializăm când prețurile sunt bune. Cred că avem mulți hibrizi ai căror potențial nu este valorificat. Aș recomanda pentru cultivare în condițiilor Moldovei și hibridul Moldovenesc 385”.
Potrivit informațiilor institutului, Porumbeni 310 are vigoare în faza iniţială de creştere, rezistenţă la secetă, cădere şi frângerea tulpinilor. Planta este de talie medie, ştiuletele mijlociu de formă cilindrică.
Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”
Per total, în cadrul institutului au fost creați și testați de către Comisiile de Stat peste 200 de de hibrizi de porumb, unii dintre aceștia ajungând populari în Belarus, Kazahstan, România, Ucraina și Rusia.
Suprafaţa totală de cultivare a hibrizilor „Porumbeni” în anii 1990 – 2014 în Moldova şi ţările fostei CSI a constituit peste 11 milioane de hectare.
Spre regret însă, potrivit informațiilor furnizate de către actori importanți din sector, producerea materialului semincer în cadrul diferitor întreprinderi fără un control responsabil realizat și cu aprobarea și certificarea loturilor în baza „altor reguli” decât celor prevăzute în cadrul legal, au dus la comercializarea semințelor de calitate proastă și reducerea popularității hibrizilor.
Faza bună este că, în ultima perioadă, numărul comercianților care vindeau semințe ale căror proveniență nu este cunoscută drept celor produse la institut s-a redus, iar verificarea loturilor produse este realizată mai riguros, astfel că probabilitatea achiziționării semințelor de calitate redusă a scăzut considerabil.
În plus, cercetările în cadrul institutului continuă, astfel că urmează crearea și altor hibrizi cu productivitate sporită.
Fiecare fermier alege de sine stătător ce hibrid de porumb să cultive, având unul potrivit pentru întreprinderea sa, iar preferații unora, s-ar putea să nu se potrivească altora.
Pentru hibrizii autohtoni, ținând cont de faptul că cedează destul de greu umiditatea, va fi necesară o uscătorie, în cazul în care nu doriți să-i comercializați direct după recoltare. În ce să investiți exact și care vor fi termenii de răscumpărare a investițiilor rămâne să calculați, ținând cont de propriile resurse, noi însă sperăm că acest articol v-a fost util.
Spre final, vă recomandăm să testați mai mulți hibrizi, atât autohtoni, cât și de import, pentru a-l găsi pe cel care să vă satisfacă pe deplin așteptările. În plus, nu uitați să achiziționați semințe doar din locuri autorizate, ce dispun de certificate de calitate.
Comentarii