‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriPetru Eșanu, apicultor: E rău sau bine, fiecare decide, dar eu am ales să...

Petru Eșanu, apicultor: E rău sau bine, fiecare decide, dar eu am ales să muncesc acasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Se spune că rădăcinile mereu te cheamă acasă. O fi, nu putem să garantăm că e valabil pentru toată lumea, dar pentru Petru Eșanu din Mihăileni, cu siguranță asta a funcționat.

De când se ține minte, ceva construiește – legături, relații, case, iar mai nou s-a apucat să clădească o afacere în satul de baștină.

După mai mulți ani pe care i-a petrecut în străinătate, unde a lucrat în domeniul construcțiilor, bărbatul a revenit acasă, alături de familie. Astfel, deja de doi ani este implicat în apicultură.

„Nu aș zice neapărat că albinele sunt doar o afacere, ele reprezintă ceva mai mult, aș spune eu. Da, este și business, dar eu cred că mai mult e ca un hobby, o plăcere. Îmi place să îngrijesc de albine, alții au frică de ele”, a povestit Petru Eșanu într-un interviu oferit FARM.

‹ adv ›

Proaspătul apicultor recunoaște că insectele sunt pretențioase, dar asta nu-l împiedică să vrea să le înțeleagă. Are 80 de familii de albine, iar fiecare zi alături de ele, reprezintă o provocare dulce.

„Mai întâi am investit în stupi și în albine, am luat de la început 40 de stupi și 40 de familii, dar nu am luat familii întregi, le-am luat pe cinci rame, roiuri mai mici”.

Banii pentru cumpărarea acestora au fost adunați în timp ce lucra în construcții.

„Am pus tot ce am mai avut noi agonisiți, ne-au mai ajutat și părinții. Investițiile au fost destul de mari pentru capacitățile noastre, pentru că și stupii sunt scumpi și albinele tot. Dar ne-am gândit că nu merită să începi vara doar cu cinci familii, cu speranța că ai să cumperi mai târziu, așa e foarte greu, mai bine investești o sumă mai mare, în așa fel simți că ai început o afacere”.

Federația Agricultorilor l-a ajutat să obțină și finanțare.

„Am avut experiența de a obține finanțarea din cadrul FARM și parcă e altfel, am căpătat mai multă siguranță. Ne-am mai informat de când am deschis SRL-ul. De la început, evident că era o oarecare frică de a accesa credite, dar cu timpul am deja mai multă încredere”.

‹ adv ›

La recoltarea mierii participă întreaga familie.

„Anul trecut am procurat albinele și am strâns mierea doar de la floarea-soarelui. Anul acesta deja am avut și puțină rapiță și salcâm. Suntem în proces de obținere de certificate și de aparat de casă. Dar până ne înregistrăm legal, avem cu cine o împărți, familia e mare și avem și multe rude”.

După un an anevoios cum a fost 2020, perioada de iarnă a trecut-o cu bine, aproape că fără pierderi.

„Am ieșit din iarnă cu bine, față de alții, cu care am vorbit, chiar foarte bine. Am avut doar trei familii care n-au supraviețuit din 57 de familii. E bine, eu fiind începător, m-am interesat, m-am informat, am făcut tratamente la timp, completările cu hrană. Când spuneam la alții că am numai trei pierderi ziceau că e bine, ei se ocupă de mai mulți ani și aveau mai multe”.

Învață din propriile greșeli, iar fiecare sezon vine cu noi provocări.

„Eu cred că tot pățitul e priceput. Acum ai făcut o greșeală și ulterior nu o vei mai repeta. Sunt multe sfaturi pe care le înveți de la cineva, dar nu îți spune nimeni secretele. Oricum sunt lucruri pe care doar singur trebuie să le înțelegi și să le înveți. Pentru a avea rezultate bune, trebuie să fii permanent în stupină. Dacă n-ai făcut ceva astăzi, mâine deja este târziu. Am extras mierea de exemplu, apoi trebuie să faci prelucrare, tratamentele, completările, să le stimulezi”.

‹ adv ›

A participat în cadrul unui concurs anunțat de GAL-ul Răutul de Sus și a câștigat o parte din bani pentru a cumpăra o centrifugă și un sublimator.

„Anul trecut ne-a fost foarte dificil când am ajuns la extras mierea, nu aveam cu ce. Ca începător, am investit în stupi, în albini, rame, foițe de ceară. Ne-a fost dificil, trebuia să rog pe cineva să ne împrumute centrifuga, dar acel cineva tot avea nevoie și am înțeles că la sezon trebuie să ai în mod obligatoriu o centrifugă. Am depus cererea la proiect cu speranța că o să câștigăm. Ne-am dorit o centrifugă și sublimatorul pentru tratamente. O bună parte din bani i-am câștigat în cadrul concursului”.

Ce ține de experiența de muncă în străinătate, Petru Eșanu spune că este greu și acolo, și acasă să muncești, însă, totuși, este mult mai bine când ai alături familia.

„Eu cred că merită să te pornești și să acționezi. În străinătate nu lucrăm mai puțin decât o facem acasă. Acolo e chiar mai mult și mai stresant și ești departe de casă și familie. Aici chiar dacă ai muncit mai mult, dacă te apucă noaptea departe de casă, știi că te întorci direct la familie, lângă soție, lângă copii. Eu am fost peste hotare, dar nu mi-a plăcut. Mereu am fost cu gândul acasă, nu am putut să mă obișnuiesc printre străini, nu pot să mă deprind în altă parte. E rău sau e bine? Fiecare decide pentru sine, dar eu vreau să fiu acasă”.

Petru este unul dintre beneficiarii concursului organizat de Grupul de Acțiune Locală „Răutul de Sus”, în cadrul proiectului UE „ Implicarea societății civile în îmbunătățirea proceselor de dezvoltare rurală și promovarea unor modele eficiente pentru dezvoltarea locală durabilă”, implementat de FARM.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›