Există anumite persoane pentru care îndeplinirea unui scop înseamnă stabilirea altor noi obiective. Din această categorie face parte și producătorul agricol Petru Maler, membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din Orhei, „Jorile”.
Pe lângă livezile de vișin, cireșe, prun, măr pe care le deține, acum trei ani dumnealui a înființat și o livadă de 10 hectare de caise, iar anul acesta a cules prima roadă.
Agricultura este domeniul care îi permite lui Petru Maler să experimenteze cel mai mult. A optat pentru livada de caise din dorința de a încerca ceva nou și afla cât de profitabile sunt asemenea fructe pe piață.
Caisele sunt sortate și depozitate la frigider, iar ulterior transportate și livrate în Polonia.
Anul acesta agricultorul a reușit să obțină o recoltă de 4 tone de caise la hectar.
Totuși, curajul, ambiția și perseverența care îl caracterizează nu ar fi fost îndeajuns dacă nu exista accesul la irigare.
Odată cu reabilitarea sistemului centralizat de irigare (SCI) „Jora de Jos”, prin intermediul programului Compact, producătorii din zonă nu se mai roagă de ploaie la fiecare an secetos. Chiar dacă vara aceasta a venit la pachet cu precipitații frecvente și abundente, Petru Maler oricum a irigat.
Întrebat dacă s-a ciocnit cu problema supraproducției pe piață, de care se plâng la moment mulți agricultori, antreprenorul a menționat că o analiză minuțioasă a pieței de rând cu un plan bine pus la punct te scutește de o asemenea dilemă.
Nici la capitolul forței de muncă nu întâmpină greutăți. Cu peste 40 de angajați permanenți plus sezonieri, se realizează fără dificultăți procesele agricole precum culesul, sortarea, ambalarea și altele.
În total, Petru Maler gestionează mai mult de 400 hectare de terenuri agricole în aria de deservire a SCI „Jora de Jos”.
Antreprenorul spune că le reușește pe toate, inclusiv să combine viața pe câmp cu cea de familie și să urmeze și alte pasiuni, iar secretul constă în organizarea eficientă a activităților și delegarea responsabilităților.
Comentarii