‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePetru Sacara: Apicultorii care nu au îngrijit albinele, ar putea avea pierderi din cauza...

Petru Sacara: Apicultorii care nu au îngrijit albinele, ar putea avea pierderi din cauza temperaturilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dacă temperaturile negative se vor menține și în următoarea perioadă, apicultorii riscă să se confrunte cu probleme legate de dezvoltarea albinelor pentru cules. Iar lipsa cantității necesare de hrană va provoca canibalismul puietului căpăcit, susține Petru Sacara, apicultor din raionul Basarabeasca. 

Solicitat de Agrobiznes, apicultorul spune că la moment, chiar dacă se înregistrează temperaturi mai scăzute, albinele nu au fost afectate.

Cu toate acestea, dacă în următoarele zile se vor înregistra temperaturi joase, așa cum sunt prognozate de până la -80C, atunci va fi afectat și puietul, inclusiv cel căpăcit. 

„Conform unei teorii cunoscute printre albinari, dacă se înregistrează mai mult de -70C, rezistă doar familiile ce au capacitatea să lase puietul vital, restul îl consumă, canibalizează. În momentul în care se începe canibalismul la puietul căpăcit, este afectată și albina care hrănește următoarea generație. Totodată, atunci când se consumă puietul care încă nu a ajuns la starea de căpăcit nu este grav, deoarece albina consumă practic proteina pe care a dat-o pentru dezvoltare. Până la moment, albina care a crescut puietul deja este epuizată, iar în momentul când vom avem nevoie de albine pentru cules, nu vor fi cele care să le hrănească. Cu părere de rău, am mai avut asemenea situații”. 

‹ adv ›

Apicultorii care au reușit să micșoreze cuibul, sau cei care au făcut-o încă din toamnă, adică au lăsat doar rame acoperite cu albine și cei care au izolat și au asigurat căldură suficientă, au oferit și cantitatea necesară de hrană proteică, vor avea efecte negative minime din cauza temperaturilor scăzute, a mai adăugat Petru Sacara. 

„Acolo, însă, unde apicultorii nu au întreprins toate măsurile enumerate mai sus și au lăsat în voia sorții stupii, vor avea mari probleme. Efectele negative nu vor fi vizibile imediat, nici chiar peste o săptămână sau 2, ci abia la sfârșitul lunii martie”.

Totuși, având în vedere că au fost familii puternice în acest an, apicultorii speră că vor fi consecințe minime. 

„Datorită faptului că anul 2021 a fost un an bun a permis ca albinele să intre în iarnă foarte bine pregătite. Practic, mortalitatea este 0, până la moment. După ce va trece această perioadă destul de rece, apicultorii vor trebui să asigure familiile cu hrană proteică, energetică și izolare corespunzătoare. Aceasta va ajuta ca albina să se dezvolte mai ușor și rapid”.

Este extrem de important că familiile să dispună de o cantitate suficientă de hrană până se dezvoltă cele ce vor merge la cules. În caz contrar, nu se va obține cantitatea așteptată de miere de salcâm. 

„Cu părere de rău, la noi se mai întâmplă că apicultorii nu asigură albinele cu cantitatea de hrană necesară și, respectiv, nu obțin cantitatea de miere pe care o așteptă. Ce ține de tratamente, pornind de la condițiile din anul trecut, cred că am putea să mai întârziem cu ele. Trebuie să se monitorizeze fiecare stupină și să se intervină imediat ce există necesitatea”. 

‹ adv ›

Apicultorii trebuie să înțeleagă că foarte mult depinde de ce lucrări și cât de calitativ le-au efectuat în toamnă. O familie care dispune de hrană și are condiții bune poate să ajute la depășirea anumitor situații cu efecte minime, a mai spus Petru Sacara.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›