‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața cireșilor și vișinelor: Cât producem, unde exportăm

Piața cireșilor și vișinelor: Cât producem, unde exportăm

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Suprafețele livezilor de cireș și vișin se majorează în fiecare an. Din cele aproximativ 122 de mii de hectare de livezi pe care le avem în Moldova, 4,1 mii hectare reprezintă plantații de cireș, iar 3,8 mii hectare – vișin.

Dinamica suprafețelor livezilor în Moldova, mii ha

Sursă: Asociația Moldova Fruct

Pe piața externă se atestă o cerere sporită pentru aceste fructe, însă sortimentul ales, dar și tehnologiile utilizate în prezent de mai mulți producători nu permit valorificarea pe deplin a acestei oportunități. În ultimul timp, fermierii s-au reorientat și investesc în plantații performante de cireș și vișin.

‹ adv ›

Impediment în dezvoltarea sectorului constituie și faptul că o bună parte din soiurile solicitate pe piață, nu sunt omologate la noi în țară, cu toate că producătorii solicită acest lucru.

Ce cantități de cireși și vișine producem

În 2020, cantitatea de cireși și vișine produse în Moldova a fost aproape de două ori mai mică comparativ cu anul 2019. Motivul reducerii recoltelor au fost înghețurile târzii de primăvară.

Cantitatea totală de cireși și vișine produse în 2020 a constituit 11 mii de tone.

‹ adv ›

Recolta globală de fructe, mii tone

Piețele de desfacere pentru cireșile autohtone

Cireșile moldovenești sunt comercializate în mare parte pe 3 piețe de desfacere: Rusia, România și Ucraina.

Orientarea exporturilor pe piața rusă, unde cresc esențial plantațiile de rând cu prezența cireșilor din Turcia, Azerbaidjan și Uzbekistan, deja al treilea sezon afectează grav exportatorii autohtoni.

‹ adv ›

Exportul de cireși realizat în 2020

Pentru a accesa noi piețe de desfacere, dar și asigura dezvoltarea sectorului, este necesar de soluționat probleme ce țin de:

  • tehnologiile de producere (acestea nu fac față schimbărilor climatice evidente: secete, înghețuri de primăvară și ploi în timpul recoltării);
  • trebuie înnoită rapid gama de soiuri, care să permită alinierea la cerințele de calitate și de marketing pentru a avea acces pe piețe noi (necesară intervenția autorităților);
  • trebuie creată și dezvoltată în concordanță cu cerințele pieței infrastructura de post-recoltare a cireșilor (avem doar câteva întreprinderi dotate cu linii de sortare a cireșilor).
Linie de sortare a cireșilor

Date statistice articol: Asociația Producătorilor și Exportatorilor de fructe Moldova Fruct.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›