‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
-0.6 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticolePiața mondială a produselor agricole. Ce vânzări au avut loc și care este starea...

Piața mondială a produselor agricole. Ce vânzări au avut loc și care este starea culturilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața Europeană

Pe piața cerealelor vineri tranzacțiile au avut loc cu ceva ezitări, în contextul în care consecințele crizei sunt foarte greu de apreciat, în special asupra impactului cererii. Dacă pe termen scurt, multe țări importatoare încearcă să-și asigure aprovizionarea, scăderea puterii de cumpărare ar putea afecta într-un final volumele.

Logisticii îi revine rolul principal pe piață, mai ales în condițiile în care sunt închise unele frontiere și porturi de transport maritim, iar acestea pot contribui la majorarea prețurilor în țările exportatoare care continuă să funcționeze pe plan internațional.

‹ adv ›

În acest context, Rusia a propus vineri să limiteze pentru următoarele 3 luni exporturile de cereale la 7 milioane de tone. Cu toate acestea, cantitatea corespunde aproximativ potențialului de export rămas, potrivit analiștilor Agritel.

Pe scena internațională vineri s-a remarcat Mexicul, care a cumpărat 163.290 de tone de porumb din Statele Unite. Turcia și Taiwanul au cumpărat 175.000 de tone și respectiv 99.450 de tone de grâu.

Algeria, cum și era de așteptat, din cauza volumului redus cumpărat săptămâna trecută, relansează o ofertă pentru grâu. Perioadele de încărcare a loturilor sunt aceleași, și anume de la 1 la 15 iunie și de la 16 la 30 iunie.

‹ adv ›

FranceAgrimer (agenție de agricultură) susține că grâul se află într-o stare bună și excelentă pe circa 63%, iar orzul de toamnă pe 63%, în creștere cu 1 punct. Suprafețele însămânțate cu orz de primăvară au crescut la 72% la 23 martie, comparativ cu 40% înregistrate cu o săptămâna mai devreme. Este foarte probabil ca lucrările de semănat să fie finalizate.

Pentru rapiță au fost înregistrate vineri prețuri bune, datorită schimbărilor ce au avut loc pe piața soiei și uleiului de palmier. Pentru acestea din urmă, vânzările au fost afectate de problemele și stagnarea exporturilor din Malaezia.

La începutul săptămânii, raportul euro-dolar era de 1.1080, iar petrolul a scăzut la 20.50 dolari/baril în New York.

‹ adv ›

Piața SUA

Situația instaurată vineri pe piața americană poate fi caracterizată prin incertitudine, operatorii au ezitat să ia o poziție sigură înainte de weekend. De fapt, nu starea pieței, ci deciziile geopolitice și problemele de logistică sunt cele care influențează starea lucrurilor.

Operatorii se vor concentra mâine seară pe asigurarea cu material semincer pentru porumb și soia, fiind influențați de planurile USDA. În ceea ce privește însămânțarea câmpurilor cu porumb, previziunile sunt mai optimiste comparativ cu anul trecut, când campania a fost influențată de umiditate.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, se preconizează să fie însămânțate 94,3 milioane de acri de porumb, comparativ cu 89,7 semănate anul trecut, iar soia urmează să fie cultivată pe 84,9 milioane de acri, comparativ cu 76,1 milioane anul trecut.

Recoltarea soiei se va încheia în curând în Brazilia și se va apropia de 125 de milioane de tone. Astfel, producția globală de soia ar trebui să fie destul de mare în acest an, rămâne de văzut care va fi cererea, în special din partea Chinei.

Fondurile au fost neto-cumpărători vineri pentru 3.500 de loturi de grâu și 500 loturi de soia și neto-vânzători pentru 9.000 loturi de porumb.

Piața Mării Negre

Rada ucraineană se va întâlni astăzi în cadrul unei sesiuni speciale. Președintele îndeamnă parlamentul să adopte două legi „vitale” pentru Ucraina, legate de eșecurile bancare (interzicerea restituirii PrivatBank oligarhului Igor Kolomoisky) și crearea unui cadru legal competitiv pentru liberalizarea pieței funciare (ridicarea moratoriului privind vânzarea de terenuri începând cu iulie 2021, cu o limită de 100 ha pe persoană fizică și extinderea acesteia la 10.000 ha din 2023).

De rezultatul deciziei va depinde acordarea unui împrumut de 10 miliarde de dolari de către FMI, inclusiv eliberarea rapidă a unei tranșe de 2 miliarde în termen de 15 zile pentru alimentarea bugetului de stat. Președintele Ucrainei susține că dacă decizia nu va fi adoptată, va fi înregistrată o stagnare economică majoră.

FOTO: foodbusinessnews.net; imagine simbol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›