‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Comisia Europeană a redus semnificativ estimările privind producția de grâu

Piața mondială agricolă: Comisia Europeană a redus semnificativ estimările privind producția de grâu

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața Europeană

Tranzacțiile făcute ieri pe Euronext nu au produs modificări majore pe piața cerealelor, în timp ce prețurile pentru culturile oleaginoase au scăzut.

Potrivit Agritel, deficitul de umiditate care persistă în Franța și o mare parte a Europei menține prețurile, în timp ce activitatea pe arena internațională rămâne slabă. Doar Japonia a achiziționat puțin peste 112.000 de tone de grâu alimentar din SUA, Australia și Canada ieri. Ploile continuă în bazinul Mării Negre, ceea ce dă speranță pentru o bună recoltă de porumb în Ucraina, care rămâne a fi un producător de bază a acestei culturi pe continentul european.

Semănatul grâului în Argentina se accelerează datorită vremii mai bune. Până în prezent, 13,4% din suprafață a fost deja semănată conform bursei din Buenos Aires.

Comisia Europeană a redus în mod semnificativ estimările producției de grâu: la 121,5 milioane tone de la 125,8 milioane tone luna trecută și 130,8 milioane tone prognozate anul trecut. În acest context, Comisia estimează exporturile în afara UE la 26,5 milioane de tone, comparativ cu 32,5 milioane de tone în 2019/2020.

Viitoarea recoltă de orz este estimată la 56,2 milioane de tone, iar de porumb – 71,4 milioane de tone. Se prognozează că producția de rapiță va fi aproape la fel de mică ca anul trecut – 15,6 milioane de tone, față de 15,25 milioane tone în 2019.

‹ adv ›

IGC și-a revizuit estimarea producției globale de grâu la 766 de milioane de tone, iar pentru porumb la 1,169 miliarde de tone.

Ieri, prețurile pentru rapiță au scăzut din cauza scăderii prețurilor pentru soia, canola și ulei de palmier.

Piața SUA

‹ adv ›

Tendința pozitivă a prețurilor pentru grâu și porumb a fost remarcată ieri la Chicago în legătură cu instaurarea vremii secetoase, ce provoacă îngrijorări cu privire la insuficiența de umiditate în săptămânile următoare.

Fondurile dețin puține poziții pentru porumb și, de obicei, își răscumpără pozițiile în această perioadă a „pieței influențate de condițiile meteorologice”, chiar dacă estimările generale promit stocuri mondiale esențiale de porumb.

Prețurile pentru soia au fost afectate de creșterea stocurilor de petrol brut și de modificările pieței uleiului de palmier. În plus, comercianții se tem că tensiunile dintre China și SUA vor contribui la reorientarea Chinei spre piața sud-americană.

Ieri, fondurile au fost cumpărători a 28.000 loturi de porumb și 11.000 de grâu și vânzători a 3.000 de loturi de soia.

Piața regiunii Mării Negre

Ieri, în cadrul conferinței „Grain & Maritime Days” de la Odessa, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale din Ucraina a anunțat o revizuire a prognozei pentru producția ucraineană de grâu de 26,7 milioane de tone, după ploile favorabile observate în mai.

Astfel, estimările privind producția de grâu din Ucraina rămân foarte diverse, cele mai pesimiste fiind de 23 de milioane de tone, iar cele mai optimiste prognozează un randament de 28 de milioane de tone (inclusiv Crimeea).

În perioada 15 – 19 iunie în Ucraina va fi realizată o analiză a stării culturilor în principalele regiuni de producere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii