‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Prețurile pentru unele culturi continuă să crească

Piața mondială agricolă: Prețurile pentru unele culturi continuă să crească

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile pentru grâu au crescut brusc ieri, ca rezultat al condițiilor meteorologice nefavorabile. Condițiile meteo din sudul Statelor Unite, principala regiune de producere a grâului de toamnă, ajung a fi afectate de secetă.

Potrivit Agritel, anticiclonul a revenit și în bazinul Mării Negre, cu un deficit continuu de umiditate în sudul Rusiei. În alte regiuni din Rusia precipitațiile căzute în primăvară favorizează dezvoltarea culturilor. În prezent, fermierii nu doresc să vândă grâu, deoarece recolta ar putea fi mai mică decât cea prognozată.

În timp ce tensiunile sociale sunt acum în prim plan, în special în Statele Unite, consecințele economice ale pandemiei ar putea fi resimțite și în continuare. În acest context, prețurile pentru petrol nu se modifică, în această dimineață tranzacționându-se la 37,30 de dolari/baril. Ședința OPEC ar putea avea loc în acest weekend.

Pe piața internațională, Statele Unite a vândut câteva loturi de soia, fără a indica destinația. La rândul său, Iordania este în căutarea partenerilor pentru a achiziționa 120.000 de tone de grâu.

În Argentina, suprafețele însămânțate cu grâu au depășit cu 30% prognozele, campania de recoltare a soiei este aproape finalizată, iar recoltarea porumbului este estimată la aproximativ 55%.

FAO, care calculează indicele lunar al prețurilor la produsele alimentare, raportează o scădere de 1,9% pentru luna mai față de aprilie și cel mai scăzut nivel din ultimii 2 ani.

‹ adv ›

Prețurile pentru rapiță au crescut ușor ieri pe Euronext, după ce au fost înregistrate majorări de preț pentru canola și soia.

Piața SUA

Piețele americane au înregistrat ieri majorări de prețuri: pentru grâu au fost închise pozițiile scurte din cauza prea înalte înregistrate în sudul SUA. Soia continuă să beneficieze de performanțe bune la export în China. Prețul porumbului a scăzut ușor din cauza ofertei suficiente prognozate pentru campania următoare.

‹ adv ›

Vânzările de grâu la export în această săptămână au fost apreciate la 616.800 de tone, ceea ce a fost în conformitate cu așteptările pieței. Exportul de porumb a fost la același nivel – 665.000 tone. Vânzările săptămânale de soia pentru export au ajuns la 1.103 milioane tone.

Ieri, fondurile au fost neto-cumpărători a 15.000 de loturi de porumb, 11.000 de soia și 11.000 de grâu. Piețele americane beneficiază de o scădere accentuată a dolarului față de alte valute importante.

Piața regiunii Mării Negre

Modificarea prognozelor meteo pentru regiunea Mării Negre nu este cu siguranță motivul mișcării ascendente observate ieri în cadrul sesiunii de tranzacționare a grâului pe Euronext. Începând cu acest weekend, este de așteptat ca temperatura să crească rapid în mai multe regiuni, inclusiv în România și până la granițele Siberiei. Astfel, până la mijlocul săptămânii viitoare, se preconizează că temperaturile maxime vor atinge 30°C în centrul Ucrainei și 35°C în unele regiuni din Rusia.

Riscul de „arsuri”, care, reamintim, este asociat cu temperaturile ridicate (peste 28°C) în stadiul de coacere în lapte și maturitatea fiziologică a bobului, este real. Pe lângă randament, greutatea specifică și indicele de cădere Hagberg sunt alți doi parametri calitativi ai grâului care pot fi afectați de temperaturile înalte. Calitatea grâului ce urmează a fi obținut în regiunea bazinului Mării Negre este din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării, deoarece ploile repetate recente au crescut presiunea fungică asupra culturii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›