‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 13 ianuarie, 2025
3.9 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Raportul USDA „a dat peste cap” prețurile

Piața mondială agricolă: Raportul USDA „a dat peste cap” prețurile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De la raportul Agriculture Outlook Forum din februarie, unde s-a anunțat că suprafețele cultivate cu grâu în SUA vor ajunge la 45 de milioane de acri, porumb – 92 de milioane de acri și soia – 90 de milioane de acri, prețurile s-au schimbat ușor.

*un acru este echivalent cu aproximativ 4000 m2.

Așteptările pieței se concentrau aproximativ pe 92,8 milioane de acri de porumb, 90,3 milioane de acri de soia și, în mod tradițional, americanii erau mai puțin interesați de grâu.

Spre comparație, în sezonul anterior, suprafețele semănate cu porumb au fost de 90,8 milioane de acri, iar suprafața recoltată – 82,5 milioane de acri. Soia a fost semănată pe 83,1 milioane de acri, iar recoltate 82,3 milioane de acri.

‹ adv ›

Prețurile înregistrate pe piață ar fi urmat cursul de acum ceva timp: cele pentru grâu ar fi scăzut treptat, în așteptarea unei recolte bune, la fel se prognoza și pentru porumb, iar prețurile pentru floarea-soarelui ar fi urmat să se majoreze în ritm alert, dacă nu ar fi fost prezentat raportul USDA.

Diferența de 2-3 milioane de acri prezentată în raport a pus în stupoare fermierii: potrivit acestuia, per total vor fi semănate 91,1 milioane de acri de porumb, 87,6 milioane de acri de soia și până la 46 de milioane de acri de grâu.

Raportul privind stocurile a dezorientat și mai mult piața

Stocurile existente de grâu sunt mult mai mari decât era de așteptat, de soia – mai mari și doar cele de porumb – mai mici.

‹ adv ›

În regiunea Mării Negre, prețurile pentru porumb sunt mari, astfel doar schimbările pe piața din Chicago ar putea diminua puțin decalajul și face originea competitivă. Inclusiv, fermierii din Ucraina mențin prețurile.

Ce ține de piața culturilor oleaginoase, lucrurile arată la fel de interesant. România, din cauza stocurile foarte mici de floarea soarelui, importă deja al treilea lot din Argentina.

Majoritatea fermierilor din Ucraina deja au vândut semințele, iar acum monitorizează prețurile mari pentru ulei, care practic, s-au dublat:

‹ adv ›

Prețurile uleiul de floarea soarelui, după creșterile înregistrate, au depășit creșterile pentru uleiul de soia, chiar dacă ultimele au înregistrat în ultima perioadă majorări importante la Chicago.

Ulterior, prețurile pentru soia s-au corectat, după raportul USDA de miercuri.

Schimbările pe piața Europeană

Cele mai mari modificări au fost înregistrate pe piața rapiței, unde contractul din luna mai a arătat fluctuații accentuate ale prețurilor.

Cotații grâu, porumb, rapiță pe Euronext:

Trebuie remarcat faptul că opțiunile pentru ultimul contract pentru recolta din 2020 expiră la 15 aprilie, iar recolta din 2021 deja este pusă la îndoială.

France Agrimer declară că starea culturilor este considerată a fi destul de alarmantă în multe regiuni, în special în estul Franței. Acest lucru se datorează riscului de îngheț, dacă temperatura va scădea semnificativ în următoarele zile.

Potrivit Agritel, Egiptul profită de scăderea prețurilor și anunță o licitație pentru furnizarea de grâu în perioada 1-10 august. Propunerile trebuie depuse până marți, 6 aprilie.

Coreea de Sud a cumpărat pe 1 aprilie 65 de mii de tone de grâu din Statele Unite.

Prețurile porumbului au scăzut pe 1 aprilie. Cu toate acestea, precum s-a menționat anterior, prețurile sunt considerate prea mari în comparație cu cele pentru grâu, sugerând că consumul de grâu în sectorul hranei pentru animale va fi mai mare decât se prognoza.

Ceea ce se întâmplă la moment pe piață provoacă destul de multe semne de întrebare. Inevitabil, vor urma și „alte surprize”.

Articolul din săptămâna trecută, disponibil pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›