‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePierderile provocate de îngheț în unele livezi sunt de până la 100%. Vezi...

Pierderile provocate de îngheț în unele livezi sunt de până la 100%. Vezi ce soiuri au avut rezistență bună

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înghețurile înregistrate în ultima perioadă au produs mari pagube în livezi, dar au afectat și unele culturi de câmp. Și dacă pentru culturile anuale situația mai poate fi remediată, producătorii de fructe, a căror livezi au fost grav afectate, nu vor mai avea recoltă.

În continuare, sunt prezentate pierderile înregistrate de producători pentru fiecare specie:

Specia cais

‹ adv ›

Pierderile în unele livezi sunt de 100%. Astfel, proprietarii acestora nu mai pot miza pe recolte în acest an.

„Livezile cu soiuri ce s-au dovedit a fi rezistente și plantațiile amplasate la altitudinea înaltă au fost salvate. Într-o livadă ce include 11 soiuri de cais, doar două mai au circa 50% din flori ce nu au fost afectate, vorbim de soiurile Kyoto și Farallia. În rest, florile au fost compromise în proporție de aproape 100%, mai ales în regiunea de nord”, a menționat pentru Agrobiznes Sergiu Popa, expert în pomicultură.

Potrivit datelor colectate de expert, majoritatea fermierilor au pierderi de 100% în livezile de cais, iar în zona de centru unii producători ale căror livezi sunt amplasate pe versanți superiori mai pot spera la recoltă. Organele florale ale soiurilor precum Krasnoșciokii și Nadejda sunt 100% afectate de îngheț.

Specia Prun

‹ adv ›

Chiar dacă specia nu era în fenofaza de înflorire în perioada în care au fost înregistrate înghețuri, o parte din livezile din zona de centru au fost grav afectate, pagubele fiind de până la 100%. Însă, alți producători cu livezile amplasate în locuri favorabile susțin că pomii nu sunt afectați.

„O bună parte din producători au anunțat despre pierderi de 100%. Totodată, și în livezile pe care le monitorizez am înregistrat pierderi de 100%. Pe de altă parte, în unele regiuni pomii au fost mai puțin afectați, în proporție de circa 50%. Acest lucru se explică prin faptul că intensitatea înghețurilor a fost diversă, fiind diferite valuri de frig”, adăugat expertul.

În livezile monitorizate de expert, varietatea de prun chino-japonez a fost afectată în proporție de 100% (soiurile Angeleno, Black Amber, Friar).

Specia Piersic

‹ adv ›

Fiind o specie recomandată a fi cultivată în zona de sud a țării, pomicultorii au declarat pierderi de până la 70%.

„Pierderile, pentru toate speciile, depind foarte mult de zona unde au fost cultivate acestea și de locul amplasării livezii”.

Specia Vișin

Specia vișin a fost mai puțin afectată. Astfel, în unele livezi pagubele produse de îngheț nu sunt economic importante.

Specia Cireș

Soiurile de cireș timpurii (exemplu: Samba, Grace Star) au fost compromise în proporție de 100% în o bună parte din livezile din țară.

„Unii producători din zona de centru au anunțat despre pierderi de 100% pentru soiurile timpurii. Soiurile mai tardive precum Cordia, Regina mai au circa 50% din organele florale neafectate”.

Specia măr

Chiar dacă speciile sămânțoase, datorită faptului că înfloresc mai târziu, se consideră a fi mai rezistente la temperaturile reduse au fost și ele afectate.

„Soiurile timpurii de măr sunt în proporție de până la 100% afectate în zona de centru. În zona de nord situația este mai bună, deoarece pomii în acea regiune înfloresc relativ mai târziu și se aflau într-o fază ce prezintă o rezistență mai bună la îngheț. Soiurile târzii sunt mai puțin afectate”, a conchis expertul.

Specia Păr

Părul este mai puțin cultivat la noi în țară, iar fermierii ce au optat pentru această cultură, în mare parte, defrișează livezile. Astfel, date despre gradul de afectare de îngheț nu au putut fi colectate.

În concluzie, cea mai afectată zonă de îngheț din țară – Zona pomicolă de Centru. Fermierii din această regiune au înregistrat cele mai mari pierderi. Cu toate că, o bună parte din fermieri nu speră să obțină recolte în acest an, specialiștii recomandă acestora să realizeze lucrările necesare pentru a evita răspândirea bolilor și dăunătorilor și reducerea recoltelor din următorii ani.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›