‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 3 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePintilie Pîrvan, doctor în științe agricole: Vom avea un deficit de circa 200-250 mii...

Pintilie Pîrvan, doctor în științe agricole: Vom avea un deficit de circa 200-250 mii de tone de grâu alimentar

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultima perioadă de timp s-a tot vorbit despre securitatea alimentară, cu precădere în contextul exportului de grâu din Republica Moldova. În primul rând, securitatea alimentara nu înseamnă numai asigurarea cu grâu alimentar. Noțiunea de securitate alimentară include un întreg set și de alte produse alimentare.

Contactat de Agrobiznes, Pintilie Pîrvan, doctor în științe agricole, conferențiar universitar, a menționat că ar fi fost corect dacă specialiștii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului ar fi prezentat un set de calcule, prin care să fie dejucate așa-numitele speculații privind securitatea alimentară a populației pentru perioada anilor 2020-2021.

„Îmi permit să prezint câteva calcule, fie și aproximative. Admitem că anul acesta avem 300 de mii de hectare însămânțate cu grâu de toamnă (de facto sunt mai puține). Potrivit informației MADRM, minimum 50 la sută din suprafețe sunt compromise, adică 150 de mii de hectare. De pe suprafața rămasă de 150 de mii de hectare, reieșind din starea în care se află în prezent, vom obține în medie nu mai mult de două tone la hectar, adică circa 300 de mii de tone de grâu, din care cantitate nu mai mult de 80-100 de mii de tone de grâu alimentar, diferența va fi în material semincer, circa 60 de mii de tone și grâu furajer pentru sectorul zootehnic. Necesitatea anuală fiind de 300-350 de mii de tone, vom avea un deficit de circa 200-250 de mii de tone de grâu alimentar”.

În contextul celor expuse trebuie întreprinse mai multe acțiuni care să soluționeze deficitul menționat mai sus.

„Anual, statul anunță licitații la grâu alimentar. Conform datelor statistice și potrivit rezultatelor licitațiilor, anual în rezerva de stat se colectează aproximativ 30 de mii de tone de grâu alimentar în scopul de a interveni pe piață în caz de deficit, precum și de a reglementa prețul, adică de a menține, mai mult sau mai puțin stabil, prețul la pâine. Astfel, grâul alimentar care se păstrează în elevatoare, aparține agenților economici și persoanelor fizice private. Dar având în vedere pandemia care bântuie în toată lumea, ar fi neapărat oportun de anunțat stare excepțională în agricultură și în felul acesta de stopat (și nicidecum de interzis!) temporar exportul grâului alimentar (lucru similar anunțat și în statele vecine). Ceea ce i-ar ajuta, îndreptăți pe agenții economici să revendice posibilitatea de a nu plăti amenzi pe contractele încheiate, iar producătorii agricoli să fie scutiți de unele plăți suplimentare”.

‹ adv ›

Totodată, Pintilie Pîrvan consideră necesară convocarea de către MADRM a unei ședințe la care să fie prezenți deținătorii de grâu alimentar și producătorii produselor de panificație.

„Numai „Franzeluța” este o întreprindere de stat, iar restul sunt producători privați. Statul poate anunța procurarea volumului necesar de grâu alimentar, la prețul de piață de moment (conform unui regulament coordonat și aprobat în comun). Aceasta este una din metodele clasice de asigurare a populației cu grâu alimentar, în caz de necesitate urgentă sau în situații de cataclisme. Și acest lucru este necesar de efectuat în mod de urgență. În felul acesta s-ar elimina orice speculații atât la nivel administrativ central, cât și în rândul populației sau a celor care exploatează acest subiect în interes meschin”.

Amintim că, anterior șeful statului Igor Dodon a spus că actualmente, certificate pentru exporturi de grâu de cerealiere de grupa întâi în țară, practic nu se eliberează, dar speră că, în curând, va fi și o decizie oficială pentru interzicerea exportului de cerealiere, așa cum au făcut-o marea majoritate a țărilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›