‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea căpșunului toamna – sfaturi și aspecte

Plantarea căpșunului toamna – sfaturi și aspecte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Plantarea căpșunului toamna poate fi realizată pe o perioadă mai îndelungată, în lunile august, septembrie și până la 15 octombrie sau chiar puțin mai târziu, în funcție de condițiile vremii.

În ultimii ani, perioada favorabilă de plantare s-a extins, din cauza că înregistrăm tot mai des toamne mai lungi cu temperaturi favorabile pentru creșterea culturilor. Exemplu ar fi anul acesta.

Spre deosebire de cultura multianuală, care poate fi înființată atât toamna, primăvara cât şi vara, în cultura anuală căpșunul se plantează în august – septembrie.

‹ adv ›

Plantele se dezvoltă bine până în toamnă, iar în anul următor, primăvara foarte devreme își încep activitatea și fructifică cu circa 10 zile mai devreme decât plantele plantate în primăvara anului de fructificare.

Pentru plantarea de toamnă poate fi utilizat materialul frigo și cel proaspăt. În cazul plantării la începutul perioadei recomandate, plantele proaspete au timp să se fortifice până la venirea iernii (formează un sistem radicular şi o rozetă de frunze, capabilă să mențină planta în viață, până în primăvara următoare) şi rezistă mai bine la înghețuri.

Materialul frigo folosit în această perioadă va începe vegetația și fructificarea devreme, însă pentru o fructificare bună în următorul an, florile trebuie înlăturate.

‹ adv ›

Înființarea și întreținerea plantațiilor anuale de căpșun (înființate pe biloane și mulcite cu peliculă din plastic)

În general, se recomandă să plantăm căpșunul după varză timpurie, morcov, ridiche de lună, mazăre verde. Căpşunul nu trebuie plantat după aşa premergători ca usturoiul, cartoful, ceapa, castraveţii, tomatele, vinetele, ardeiul, deoarece toate aceste culturi pot contribui la apariţia nematozilor, iar solanaceele pot avea boli comune.

Pentru a pregăti terenul pentru plantare, acesta se afânează la aproximativ 35 cm, cu cel puțin 10-14 zile înainte de plantare. 

Odată cu lucrare solului se încorporează în sol 3-4 t/1000m2 gunoi de grajd bine descompus și îngrășăminte de origine chimică – preferabil să fie administrate în baza analizei solului.

‹ adv ›

Nu se recomandă o fertilizare cu cantități mari de îngrășăminte, peste necesarul optim al plantei în anul plantării, deoarece producția de fructe scade în favoarea unei creșteri vegetative excesive. În plus, excesul de îngrășăminte face plantele mai vulnerabile la boli și dăunători.

Căpșunul reacționează negativ la fertilizarea cu sare potasică, deoarece tolerează greu clorurile.

După aceste lucrări terenul se nivelează și se efectuează bilonarea concomitent, instalând tubul de picurare și pelicula de mulcire. Bilonarea terenului se efectuează cu utilaje specializate, anexe la tractor.

Citește și despre Cultivarea căpșunului pe substrat – plantare și îngrijire.

Plantarea căpșunilor

Căpșunul se poate planta manual sau cu plantatorul pe suprafața deja stabilită conform schemei de plantare alese și marcate prin perforări ale peliculei de mulcire a bilonului (în timpul bilonării sau ulterior).

Înaintea plantării, se efectuează o irigare de cca 65% din capacitatea de absorbție a volumului de sol din bilon. Deci, plantarea se efectuează în ziua următoare irigării.

Schema de plantare a căpșunului pentru acest sistem de cultivare se alege în funcție de soi, utilajele disponibile și structura viitoarei plantații. Respectiv:

  • pentru bilonul cu lățimea de 50-60 cm, în mod obișnuit, se plantează două rânduri cu o distanță între ele de 30-40 cm și între plante pe rând 25-30 cm; 
  • pentru bilonul cu lățimea de până la 100 cm se pot planta două rânduri cu distanța dintre ele de 60 cm și micșorarea distanței între plante pe rând până la 20 cm;
  • pentru bilonul cu lățimea de 120 cm se pot planta două benzi a câte două rânduri, distanța dintre benzi de 40 cm, dintre rânduri în benzi de 30-35 cm și 30 cm între plante pe rând.

În cultura anuală, un rol esențial îl joacă calitatea materialului de plantare. Materialul de plantare proaspăt are o energie de creștere mai bună, sistemul radicular netraumat, de aceea este preferabil să fie utilizat pentru înființarea unei culturi anuale de căpșun.

Răsadul trebuie să aibă 2-3 frunze și rădăcinile să ocupe tot volumul de substrat din celulă.

Tehnica plantării căpșunului presupune răsădirea plantelelor până la nivelul coletului, fără acoperirea lui cu sol, tasarea solului la nivelul rădăcinilor în așa mod ca să fie evitate goluri și irigarea imediată, pentru a favoriza contactul solului cu rădăcinile plantelor și prinderea.

În timpul plantării materialului frigo, se ține cont neapărat de poziția rădăcinii în sol, în așa mod ca ea să rămână în poziție verticală.

Citește și despre Bolile la căpșun: Cum să eviți răspândirea acestora.

Pentru a obține acest rezultat, se utilizează cuțitul de plantare, cu care rădăcinile plantei se adâncesc în sol și la atingerea adâncimii optime de plantare, printr-o mișcare bruscă se taie partea de rădăcini care au o poziție necorespunzătoare (orizontală).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›