‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea pomilor fructiferi - 4 aspecte importante

Plantarea pomilor fructiferi – 4 aspecte importante

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Plantarea pomilor poate fi realizată atât toamna, cât și primăvara. De obicei, majoritatea specialiștilor recomandă plantarea de toamnă, primăvara fiind plantați pomii de import, ce s-ar adapta mai greu condițiilor locale din timpul iernii.

În acest articol prezentăm câteva recomandări utile la plantarea pomilor.

Când se plantează pomii fructiferi?

De obicei, pomii trebuie să fie plantați în perioada de repaus, iar solul să nu fie înghețat, să se poată lucra. Astfel, în funcție de specie și particularități, pomii fructiferi se plantează:

‹ adv ›
  • la începutul perioadei de repaus;
  • în „ferestrele iernii” (în zile cu temperaturi ridicate), când solul este dezghețat;
  • la sfârșitul repausului pomilor, adică primăvara devreme;
  • pe tot parcursul anului (și în perioada de vegetație), dacă se folosesc pomi produși la ghivece.

Din recomandări generale, perioada optimă de plantare a pomilor: de la sfârșitul lunii octombrie, până la scăderea stabilă a temperaturii aerului mai jos de +4°C sau primăvara devreme, după zvântarea terenului, până la dezmugurire.

Pregătirea gropilor pentru plantarea pomilor

Gropile în care urmează să fie plantați pomii trebuie să aibă dimensiuni suficient de mari, astfel încât cât mai mult sol din jurul pomului să fie afânat. Acest lucru va contribui la o mai bună dezvoltare a pomilor.

Dimensiunea gropilor de plantare a pomilor este recomandat a fi de: diametrul 50-60 cm, iar adâncimea de 60 cm (la săpatul cu burghiul). În lipsa burghiului, gropile de plantare se sapă manual cu dimensiunile de 60x60x40 cm.

‹ adv ›

La plantarea de toamnă gropile se sapă cu 3-4 zile înainte de plantare, iar la cea de primăvară acestea pot fi săpate din toamnă.

Aceste recomandări sunt valabile pentru terenul unde solul a fost afânat profund. În cazul în care nu a fost realizată desfundarea, dimensiunile gropilor se efectuează de mărimi mai mari, constituie 80/80 cm și adânci de 70 cm. În acest caz, săpatul gropilor se efectuează cu 2-3 luni înainte de plantare.

Dacă terenul unde vor fi plantați pomii nu este fertil, puteți adăuga în groapa de plantat astfel de sol sau compot amestecat cu sol.

‹ adv ›

Nu este recomandată adăugarea îngrășămintelor minerale direct în groapă, deoarece, datorită presiunii osmotice, apa trece în locul unde concentrația soluției este mai mare.

Pregătirea pomilor pentru plantare

Pentru o bună prindere, și pomii trebuie pregătiți corespunzător pentru plantare.

După ce ați cumpărat pomii sau i-ați scos de la păstrare, examinați rădăcinile, dacă acestea sunt deshidratate, trebuie introduse în apă pentru 24-48 de ore înainte de plantare.

Și până la plantare rădăcinile pomilor trebuie protejate de vânt, altfel se deshidratează puternic. Acoperiți zona rădăcinii atât la transportarea în câmp, cât și în câmp până la plantare.

Scurtați rădăcinile pomilor. Pentru rădăcinile mai groase de 3 mm executați o tăiere până la porțiunea de rădăcină ce nu prezintă leziuni. Rădăcinile cu diametrul mai mic de 3 mm se scurtează la 6-8 cm.

Rădăcinile uscate se taie de la bază, pentru a stimula apariţia altor rădăcini noi. Tăierile se execută perpendicular pe axul rădăcinilor, adică trebuie să aveți un diametru cât mai mic al rănilor după tăiere.

Dacă, în timpul păstrării îndelungate a pomilor, rănile rădăcinilor s-au calusat, fasonarea poate fi evitată.

Înainte de plantare trebuie realizată mocirlirea pomilor. Pomii se mocirlesc cu un amestec de apă, lut și balegă proaspăta de vită, fiind recomandate 3 părţi de pământ, 2 părți de balegă de vităiar apă se adaugă până se obţine o pastă de consistența smântânii.

Pomii se plantează imediat după mocirlire.

Cum se plantează corect pomii

Este recomandat ca pomii să fie plantați la adâncimea la care au fost plantați în pepinieră. Totuși, există anumite abateri: în cazul în care plantăm prunul altoit pe curcuduș (specie ce emite drajoni), este necesar de plantat puțin mai adânc pomii (cu circa 5 cm) pentru a nu se forma drajoni.

Totodată, în livezile superintensive pomii special sunt plantați mai la suprafața solului (10-15cm de la locul altoirii) pentru a regla creșterea acestora. Pe pantă, este necesar de plantat mai adânc pentru a evita spălarea stratului de sol ce acoperă rădăcinile.

Aflați mai multe despre Top cele mai mari greșeli făcute la plantarea pomilor.

Adâncimea de plantare a pomilor în funcţie de amplasarea acestora pe terenurile în pantă: a) – stratul de sol care se depune; b – stratul de sol care se supune eroziunii (după V. Balan):

  • în treimea inferioară a pantei, pomii se plantează cu coletul mai sus cu 7-8 cm faţă de suprafaţa terenului, întrucât solul erodat din treimea superioară a pantei va fi deplasat în timp la baza pantei, îngropând parţial trunchiul pomului.
  • Când plantarea se face pe treimea superioară a pantei, poziţia coletului trebuie să fie cu 3-5 cm sub nivelul solului, iar în partea de mijloc cu 2-3 cm sub nivelul solului, întrucât solul spălat readuce coletul pomului la suprafaţă.

Este important ca plantarea să fie realizată de două persoane: o persoană fixează pomul, iar alta îl acoperă cu sol și tasează corespunzător.

După plantare pomii se udă: în jurul pomului se face un lighean din sol, în care se toarnă 25-30 l de apă. Apa la plantare este necesară, chiar dacă pământul este suficient de umed.

Prin udare, pământul se așează uniform în toată groapa, golurile dintre rădăcini și sol se exclud pe toată lungimea lor.

Un pom bine plantat nu trebuie să se smulgă din pământ dacă tragem de el cu oarecare putere.

Citiți și despre Tăierea pomilor după plantare. Cum și când se realizează.

În următoarele articole, găsiți detalii despre:

Plantarea unei livezi de prun – sfaturi utile.

Plantarea unei livezi de cais – sfaturi și particularități.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›