‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 20 noiembrie, 2024
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea pomilor fructiferi. Recomandări

Plantarea pomilor fructiferi. Recomandări

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Toamna încep pregătirile pentru plantarea livezilor. Şi dacă lucrările efectuate pentru pregătirea solului sunt practic identice, adâncimea de plantarea şi efectuarea corectă a plantării sunt esenţiale, deoarece altfel pomii tineri nu se prind bine.

Există reguli clare care vă ajută să săpați o groapă de o adâncime suficientă pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte și să fixeze bine materialul săditor fie că efectuați plantarea toamna sau primăvara.

De la început, este esențial de știut că nu există o adâncime optimă pentru plantarea pomilor fructiferi, însă aceasta trebuie să respecte nivelul de sol pe care puietul l-a avut în pepinieră. Gropile în care se vor planta pomii fructiferi ar trebui să fie săpate cu cel puțin două săptămâni înainte de plantare.

‹ adv ›
FOTO: pestre.ro

Adâncimea la care trebuie pus puietul în pământ diferă în funcție de sol, însă există o adâncime minimă ce trebuie respectată dacă vreți ca lucrarea de plantare să fie una de succes. Groapa pe care o săpați pentru plantarea unui puiet  nu trebuie să fie mai mică de 50×50 cm. Adâncimea de plantare a pomilor pe solurile ușor nisipoase trebuie să fie ușor mai mare, astfel că se execută gropi de 60×60, în timp ce la plantarea în solurile compacte-grele argiloase se poate ajunge chiar și la gropi de 120×120.

Atunci când pomii sunt plantați pe un teren în pantă, predispus la eroziune, groapa se poate face cu 3-5 cm mai adâncă. În cazul solurilor cu umiditate ridicată, trebuie procedat exact invers, în sensul că pomul poate fi plantat cu câțiva centimetri mai la suprafață. De regulă, adâncimea gropii în care se pune puietul ar trebui să fie de minim 50-60 cm și maxim 80 cm.

FOTO: agroxxi.ua

După ce ați stabilit adâncimea la care trebuie plantat pomul, trebuie să țineți cont și de alte aspecte, cum ar fi acoperirea fundului gropii cu pământ scos din partea superioară a gropii. Această grămadă de pământ trebuie să fie atât de înaltă încât să permită așezarea pomului la înălțimea corectă, fără ca rădăcinile să îi fie presate.

‹ adv ›

La plantare, pe marginile gropii este de preferat să se așeze o șipcă, în mijlocul căreia se face o scobitură care trebuie așezată pe centrul imaginar al gropii și în care se fixează nodul de altoire al pomului. Șipca se îndepărtează abia după ce pomul a fost fixat și rădăcinile sale au fost acoperite cu pământ. De asemenea, este indicat ca pământul de pe rădăcini să fie fixat cu talpa suficient de ferm încât să nu mai rămână aer, dar nu trebuie exagerat pentru a nu sfâșia rădăcinile.

FOTO: paradisverde.ro

Indiciul final după care vă puteți da seama că ați plantat pomul la adâncimea ideală este dat de nodul de altoire, care în urma tasării, trebuie să ajungă la același nivel cu solul.

Perioada cea mai bună pentru plantarea pomilor fructiferi începe pe la mijlocul lunii octombrie și ține până la jumătatea lunii noiembrie, sau chiar începutul lunii decembrie, și asta pentru că temperaturile sunt constante și cantitatea de precipitații este mai mare în toată această perioadă. Puteți efectua plantări și primăvara, după ce se depășește riscul de îngheț.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›