‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriPlantația de goji - afacerea în care și-a investit banii câștigați peste hotare un...

Plantația de goji – afacerea în care și-a investit banii câștigați peste hotare un tânăr din Chișinău

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În urmă cu trei ani, un tânăr de 30 de ani din Chișinău a pornit o afacere pe cât de puțin cunoscută pe plan local, pe atât de populară în țări precum China, Italia sau Spania. Este vorba despre înființarea unei plantații de goji, pe o suprafață de 70 de ari.

Cultura Goji este considerată rentabilă datorită valorii deosebite a fructelor, frunzelor, dar și a arbuștilor. Fructele de goji sunt cunoscute pentru beneficiile extraordinare asupra sănătății, dar și pentru conținutul de vitamine și elemente chimice, unele dintre care nu se regăsesc în alte pomușoare – cum ar fi – Germaniu.

După ce a lucrat mai mulți ani peste hotare, Constantin Munteanu a decis să valorifice o altă oportunitate pentru a-și dezvolta o afacere de familie, acasă. Fără a avea prea multă experiență în agricultură, a început să studieze despre pomușoarele care i-au stârnit curiozitatea – goji.

‹ adv ›

„Am înființat plantația în anul 2015, pe o suprafață de 70 de ari. Am fost plecat la muncă peste hotare și acolo am gustat aceste fructe pentru prima dată. Atunci a și apărut ideea să încerc să cultiv goji acasă, în Moldova. Am început să studiez, să caut informație pe internet despre această cultură, cum crește, ce cerințe are față de sol, cum se recoltează, am procurat și cărți pe care le-am studiat minuțios”, a declarat, pentru Agrobiznes, Constantin Munteanu.

Materialul săditor pentru plantația sa l-a importat de la un laborator din Bulgaria, fiind sigur de calitatea produsului pe care l-a procurat.

„Am cumpărat 800 de puieți de goji de la un laborator din Bulgaria, achitând câte 6 euro pentru fiecare butaș. Există mai multe scheme de plantare, eu am ales să plantez după schema cu cea mai mare distanță 2m x 3m”, a precizat tânărul.

Anume așa a început afacerea, cu care se mândrește eroul nostru, iar roadele acesteia – fructele proaspete de goji – pot fi procurate în magazine, piețe și rețelele de supermarkete din țară.

„Roada o realizăm prin intermediul magazinelor și rețelelor de supermarkete. Recoltăm fructele în caserole a câte 125 de grame, le etichetăm conform legislației în vigoare. Prețul pentru un kilogram de goji în stare proaspătă ajunge la 230 lei. Am contracte cu magazine, respectiv imediat ce recoltez fructele le și comercializez”, a menționat producătorul.

‹ adv ›

Unde se pot planta goji

Deși cultura de goji se pretează pentru o gamă largă de tipuri de sol, există o serie de terenuri recomandate pentru înființarea unei asemenea plantații. După cum ne-a comunicat Constantin, este foarte important ca PH-ul solului să nu fie mai mare de 7.

„Atunci când am decis să plantez goji și am procurat puieții, specialiștii de la laborator mi-au spus că cel mai recomandat sol este cel cu un PH de 5, dar nu mai mare de 7. Totodată, planta este rezistentă la frig și călduri, respectiv se dezvoltă destul de bine în condițiile din Republica Moldova. În general, consider că agricultura în țara noastră are perspectivă, doar că este nevoie de multe investiții și multă muncă”, a mai adăugat Constantin.

Analiza eficienţei economice a cultivării gojului (suprafaţa – 1 ha)

Principalii indicatori economici

Formula de calcul

‹ adv ›

UM

Date de calcul

1. Bugetul investiţiilor la înfiinţarea plantaţiei

Buget investiţie

lei

579 650

2. Venituri din vânzări

Buget pe rod

lei

908 333

3. Costuri vânzărilor

Buget pe rod

lei

254 774

4. Profit brut anual

3 – 4

lei

653 559

5. Rentabilitatea veniturilor (venituri obţinute la 1 leu de consumuri)

3 / 4 * 100%

%

356,5

6. Rentabilitatea economică (profituri obţinute la 1 leu de consumuri)

5 / 4 * 100%

%

256,5

7. Flux monetar la sfârşitul anului

Buget pe rod

lei

728 998

8. Cost unitar al producţiei

4 / recolta la hectar

lei / kg

30,57

9. Preţ mediu de comercializare al producţiei

3 / recolta la hectar

lei / kg

109

10. Profitul brut (marja brută) al producţiei

10 – 9

lei / kg

78,43

11. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de fructificare)

(1-2) / 5

ani

0,8

12. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de la plantare)

12 + ani vegetaţie

ani

2,8

Îngrijirea plantației de goji

Fructele de goji pot fi recoltate eșalonat, adică începând cu luna iulie și până la primele înghețuri. Dintre cele mai importante lucrări care trebuie realizate sunt înlăturarea lăstarilor, care se efectuează de mai multe ori pe parcursul unui sezon.

„Arbuștii se curăță primăvara și vara – se înlătură lăstarii lacomi. Până la momentul dat, nu am făcut nici o stropire, nu am introdus fertilizanți. Deja, în al doilea an de la plantare se pot strânge primele recolte. De când mă ocup cu creșterea acestor pomușoare nu m-a confruntat cu careva boli sau dăunători. Chiar dacă se pare că nu este greu să întreții o plantație de goji, totuși este foarte mult de muncit. Eu cred că este mult mai ușor de prelucrat o livadă de mere, prune sau o podgorie de viță de vie, decât goji. De ce? Pentru că este nevoie de înlăturat lăstarii, care nu o să dea roade și aceasta nu este o lucrare simplă, pentru că trebuie să stai în genunchi și cel mai important – să știi care sunt acei lăstari care trebuie înlăturați”, a mărturisit fermierul.

Investiții necesare pentru înființarea plantației

Bugetul total al investiţiilor la înfiinţarea unui hectar de goji constituie suma de circa 578 mii lei, ceea ce este o investiţie orientativă de plantare, iar pentru antreprenori va depinde de condiţiile reale (costul de elaborare a proiectului, costul de procurare a terenului pentru plantare, bugetul de plantare a unui hectar de goji, etc.)

Cea mai mare problemă, cu care se confruntă producătorii de goji sunt investițiile consistente, dar spune antreprenorul că nu regretă banii pe care i-a investit și speră că în câțiva ani să și-i recupereze.

„Am investit circa 10 mii de euro, banii au fost adunați prin multă muncă. În anul 4 de la plantare așteptăm o recoltă de circa o tonă de pomușoare de pe un hectar, dar depinde foarte mult de condițiile climaterice, astfel că este destul de complicat de făcut anumite prognoze. Conform calculelor, sper că în 3-4 ani să-mi recuperez investițiile. Este posibil, în condițiile din țara noastră să dezvolți o plantație de goji”, a mai spus Constantin.

În mare parte pomușoarele sunt consumate în stare proaspătă, dar se pot usca, totodată se folosesc la prepararea diferitor supe, dar și mai mult sunt utilizate în cofetării.

„La moment, după ce am participat la diferite expoziții pentru a promova cultura dată, oamenii recunosc aceste pomușoare. Deși au un gust deosebit, adică dulce – amărui, totuși consumatorii noștri le procură și sunt interesați de ele. Îmi amintesc că atunci când au apărut primele goji în vânzare, lumea le confunda cu coarnele, se mirau”, își amintește amuzat Constantin Munteanu.

Profitul cumulativ generat la cultivarea gojului constituie suma de 5,130 mii lei pentru un ciclu de producere (plantaţia poate fi exploatată eficient 8 ani).

Planuri de viitor

Pentru viitor cultivatorul își dorește să dezvolte o afacere de succes, poate chiar să o extindă, dar, spune el, este prea devreme pentru a vorbi despre extindere. Întâi de toate trebuie să recupereze banii pe care, deja i-a investit.

„Mergem încetișor, nu ne grăbim să mărim suprafața, întâi de toate trebuie să recuperăm banii pe care i-am investit după care vedem, ne mai gândim dacă o să mărim suprafața. Nu am beneficiat de subvenții și nici de surse de la alte proiecte, de la Proiectul CCA am primit stupi de albine pentru o recoltă mai înaltă”.

Constantin Munteanu are și o recomandare pentru tinerii care sunt plecați peste hotare, sau cei care s-au întors acasă:

„Tinerii care au o idee nu trebuie să stea mult pe gânduri, ci să o realizeze, indiferent în ce domeniu, pentru că este important să acționezi. Chiar dacă afacerile agricole își au riscurile lor, totuși se merită”, a conchis producătorul.

Specialiștii în medicină naturistă spun că goji sunt adevărate „Fructe minune” pentru că au multe beneficii pentru sănătate. Au un conținut ridicat de antioxidanți, dar și de vitamina C. Mai mult decât cel al măceșelor sau a cătinei. Goji este originar din Himalaya și este numit fructul longevității.

Acest articol a fost scris cu sprijinul financiar al Centrului de Consultanță în Afaceri, în cadrul proiectului Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare, finanțat de Fundația HEKS-Moldova. Informația prezentată (mărimea investițiilor, perioada de recuperare a investițiilor, etc.) reprezintă rezultatul modelării economice teoretice a experților-economiști în domeniul agricol. Proiectul AMIB nu oferă garanții în ceea ce privește rentabilitatea, profitabilitatea afacerii, întrucât condițiile practice în care se înființează și se îngrijește plantația depind de mai mulți factori. Cifrele prezentate în material nu se referă în nici un caz la istoria fermierului descrisă în articol. Mai multe informații despre inițierea unei afaceri cu culturi bacifere, le puteți afla din Manualul „Cultura arbuștilor fructiferi și a căpșunului”, disponibil aici.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›