‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPlantaţiile de nuci în Moldova: realizări și provocări

Plantaţiile de nuci în Moldova: realizări și provocări

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Plantaţiile de nuci au fost înfiinţate în Moldova în anii 1990, până atunci creşterea nucilor era practicată doar în gospodării ţărăneşti şi de-a lungul fâşiilor de protecţie. Potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltarea Culturilor Nucifere, până în anul 2020 suprafaţa plantaţiilor de nuci va atinge cel puţin 14 mii ha, iar recolta nucilor necurăţate va constitui 60 mii de tone, în prezent ea fiind de 25-35 mii tone.

Plantaţiile de nuci cresc cantitativ şi cantitativ

În Prezent pe teritoriul Moldovei sunt plantate 12 mii ha de culturi nucifere, inclusiv cu material săditor de import (Franţa) – 3mii ha. În 2012 intră pe rod în jur de o mie de ha soiuri franceze. Anual se plantează mai mult de 1000 ha culturi nucifere. Astfel, graficul Programului de Dezvoltare a Culturilor Nucifere până în 2020 se respectă ba chiar poate fi îndeplinit înainte de termen.

Constantin Gajim , Directorul Executiv al Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, afirmă că există mari progrese în producerea materialului săditor altoit propriu (se importă foarte puţin, în 2006 – 2009 se importau 20-30 mii de pomi altoiţi, din 2010 mai puţin de o mie). În ultimii ani s-a îmbunătăţit proiectarea în teren, se folosesc tehnologii de perspectivă la plantare, îngrijirea şi exploatarea livezilor plantate, au fost mecanizate unele procese de plantare şi nu în ultimul rând, s-a îmbunătăţit atenţiea din partea statului.

R Moldova se incandrează în acele 7% din suprafaţă care au condiţii prielnice pentru cultivarea nucilor.

Exportul nucilor e în creştere

‹ adv ›

Pe piaţa europeană există o cerere la produsele nucifere care creşte în fiecare an şi nu este satisfăcută pe deplin.

În ultimii ani producţia anuală de nuci pe ţară a constituit 22 – 33 mii tone din care se exportă aproximativ 80%: în UE (Franţa – 40.6%, Grecia – 17.9%, Germania – 9%, Austria – 7%), precum şi în Turcia, Elveţia, Siria, Irak ş.a.. Din cauza neomogenităţii, producţia este comercializată numai prelucrată în miez.

Pe de altă parte, anual, Republica Moldova importă în medie 4,3 mii tone de nuci în coajă. Cele mai multe nuci în coaja au fost importate în 2010 din Franța – 3,4 mii tone.

‹ adv ›

Nucul grecesc şi-a primit denumirea din cauza că în timpurile străvechi era adus în Rusia din Grecia. Denumirea de Walnut provine de la Welsch vechea denumirea Galiei, fiindcă provine de pe teritoriul actual al Ftanţei şi Italiei.

Cea mai mare plantaţie de nuci din Europa în luptă cu birocraţia

Nicolae Ciornîi patronul AMG – KERNEL, care deţine cea mai mare plantaţie de nuci din Republica Moldova dar şi din Europa, susţine că a achiziţionat 10 mii de hectare de pământ arabil în Moldova şi a investit circa 25 milioane de euro în crearea celei mai mari livezi de nuci din Europa.

„Am început să sădim cea mai mare livadă de nuci din Europa. Am făcut pepinieră şi creştem puieţi. Prima livadă a dat roadă anul trecut. Timp de 15 ani o să am profit, o să-mi răscumpăr toate cheltuielile. Venitul este obţinut acum este în special din comercializarea puieţilor în Ucraina, Georgia, Rusia, România, Turcia şi Ungaria, care i-a permis să recupereze aproape toate cheltuielile. ” declară omul de afaceri.

Victor Guţu director executiv la AMG – Kernel precizează că în prezent sunt plantate 700 ha de nuci iar în total se preconizează plantarea a 3000 ha de livezi de nuci. Totodată în pepiniere se cultivă anual 300 mii pueţi de nuci, 200 mii pueţi de măr şi 200 mii de migdal.

„În această sferă este necesar să depui foarte mult efort să aplici corect tehnologiile şi doar astfel poţi să obţii rezultate bune, totuşi cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este burocraţia. „ afirmă directoul executiv AMG – Kernel SRL

Plantarea unui hectar cu nuci necesită 24-25 mii de lei( fără preţul terenului). În această sumă intră preţul a 100 de puieţi (în mediu $10-12 bucata), lucrările legate de plantare şi îngrijire a arborilor în decurs de 5 ani. În conformitate cu legislaţia în vigoare, statul compensează 10 mii de lei pentru fiecare hectar. Fructele încep să apară în al cincelea an, iar în cel de-al şaptelea an intră pe rod. Practica demonstrează, că în acest an roada atinge minimum o tonă per hectar, iar în cel de-al zecelea an roada se dublează. Miezul de nucă curăţat constituie 40% din greutatea fructului. Reieşind din preţurile curente de export, cheltuielile pot fi recuperate peste 5-6 ani.

Nucile franceze în Moldova

În Moldova există firme ce aduc nuci necojite din Franţa, care sunt prelucrate iar mai apoi se (re)exportă doar miezul de nucă. Moldova produce 10 mii tone de miez de nucă dar exportă 12 mii tone, Franţa produce 27 mii tone dar foloseşte 29 mii tone.

Bargues Agro Industrie este o întreprindere internaţională care se ocupă de procesarea nucilor şi exportul/reexportul lor în Franţa. În Moldova o filială a acestei întreprinderi a apărut cu 16 ani în urmă. În prezent la întreprindere lucrează aproximativ 100 de persoane, totuşi potenţialul de angajare este mult mai mare. Motivul este destul de straniu, întreprinderea are o activitate foarte transparentă şi achită toate taxele şi impozitele faţă de stat. Pe când angajaţii, cel mai des, refuză să achite impozitele şi poliţa medicală în favoarea unui serviciu la negru unde aceste taxe nu se achită. Administraţia întreprinderii chiar face campanii de informare, dar oamenii preferă să nu achite impozitele la stat.

Este curios faptul că la campania electorală precedentă din Franţa, Partidul Socialiştilor a promis că va lupta cu „faptul că nucile sunt exportate din Franţa pentru a fi ambalate în Moldova „. Totuşi aceste declaraţii s-au dovedit a fi declaraţii populiste pentru a atrage nişte voturi în plus şi pentru a crea impresia că există o luptă pentru reducerea şomajul din Franţa.

Instabilitatea preţului la miez de nucă şi nucile necojite

Mulţi dintre producători sunt nemulţumiţi de preţurile volatile la miezul de nucă precum şi la nucile necojite. Cauza este neomogenitatea soiurilor care sunt propuse spre vânzare şi faptul că nucile sunt colectate de pe marginea drumului.

Constantin Gajim ne spune că atunci când vor rodi livezile de nuci altoiţi de soi preţul va fi stabil, acum se colectează înainte de a se maturiza biologic şi sunt mii de forme cu diferite fructe şi nu avem o producţie omogenă conform standardelor europene ceea ce crează o diferenţă la preţ.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›