‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePloșnița marmorată - dăunător tot mai important al culturilor

Ploșnița marmorată – dăunător tot mai important al culturilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ploșnita marmorată asiatică (Halyomorpha halys) este un dăunător originar din Asia (China, Japonia, Coreea şi Taiwan) ce se răspândește mult în ultimii ani, în special în acest sezon, datorită temperaturii caniculare și vremii secetoase.

Ploșnița marmorată atacă peste 110 de specii agricole importante:

  • pomi fructiferi (măr, păr, alun, piersic, cais, cireș, prun, piersic, nectarin, etc.);
  • arbuști fructiferi (mur, zmeur, etc.);
  • legume (tomate, ardei, fasole, porumb zaharat, etc.);
  • viță de vie;
  • plante ornamentale (arțari, paulownia, hibiscus, trandafiri, liliac, tei, nuc, catalpa, frasin, stejar, salcâm, etc).

Chiar dacă a apărut relativ recent în regiunea noastră, ploșnița marmorată se răspândește foarte rapid.

‹ adv ›

Citește și despre Ploșnița verde a tomatelor – dăunător ce produce pagube mari.

Adulții de ploșniță marmorată au formă de scut, lungimea corpului de 1,3-1,7 cm și lățimea de 0,7-0,9 cm, culoare maronie-marmorată.

Dăunătorul depune ouăle grupat pe partea inferioară a frunzelor, a câte 20-25. La început, ouăle au culoare verzuia, apoi devin albe. Forma este cilindrică, netede, lungi de 1,5 mm și late de 1,2 mm. O femelă depune 100-400 de ouă.

‹ adv ›

Perioada de incubație este de 4-5 zile, în funcție de temperatură. Larvele trec prin 5 stadii de dezvoltare, pe parcursul a 2-3 săptămâni. Primele două vârste trec în apropierea grupului de ouă, după care pornesc în căutarea sursei de hrană.

În condițiile din regiune poate dezvolta 3-4 generații pe an. În funcție de temperatură (sunt necesare temperaturi de peste 14°C), o generație a dăunătorului se poate dezvolta în 30-40 de zile.

Temperatura medie diurnă la care adulții ies din locul de iernare este de 14°C. După care, femelele o perioadă se hrănesc și depun ouă. De obicei, în iunie apar primele larve și se hrănesc până la maturitate.

‹ adv ›

Iernează stadiul de adult în crăpătura din scoarța pomilor, sub frunze sau în depozite, locuințe. Adulții trec în hibernare odată cu scăderea temperaturii aerului sub 14ºC (septembrie-octombrie).

Adulții și larvele din stadiile 3-5 sug sucul din diferite organe verzi ale plantelor. Organele plantelor atacate capătă gust-aromă de ploșniță. Fructele atacate se deformează, se dezvoltă slab.

În locurile de atac apar pete și puncte de culoare brună sau negricioasă. Pe lângă daunele directe, ploșnița devine un important distribuitor al bolilor cum ar fi cele produse de bacterii, fitoplasmoze, ciuperci.

Ploșnița marmorată pătrunde în case, depozite, șoproane, iar în momentul când sunt amenințate, ploșnițele adulte elimină lichid urât mirositor (miros caracteristic de ploșniță) de unde și altă denumire populară de „gândac puturos”.

Ploșnița marmorată este, uneori, confundată cu alte specii de ploșnițe – cum ar fi ploșnița fructificațiilor (Dolycoris baccarum) sau ploșniță cenușie (Rhaphigaster nebulosa).

Specia poate fi deosebită în special prin antenele maro, cu două pete galbene, în condițiile în care coloritul corpului deseori este confundat cu cel caracteristic altor specii.

Combaterea ploșnițelor este destul de greu de realizat, deoarece insecticidele au efect relativ redus, de până la 7 zile, perioadă după care dăunătorul apare din nou.

Această specie invazivă aproape că nu are duşmani naturali în noile areale în care şi-a făcut apariția. Dintre dușmanii naturali prădătorii Harmonia axyridis și Forficula auricularis, precum și parazitoizii Anastatus bifasciatus și Trissolcus sppsunt principalii candidați în dezvoltarea unei strategii de control biologic.

Pentru prevenirea răspândirii ploșniței marmorate este recomandată afectarea condițiilor de iernare a dăunătorului prin întreținerea corespunzătoare a scoarței pomilor pentru a evita pătrunderea ploșnițelor, colectarea și distrugerea frunzelor, resturilor vegetale de la culturi.

Este recomandată instalarea plasei pentru a evita pătrunderea insectei în spații.

Pentru combaterea ploșniței marmorate nu sunt omologate insecticide, însă un efect bun îl au insecticidele din clasa piretroizilor de sinteză. Eficiență în combatere au demonstrat insecticidele ce conțin deltametrin (Poleci, Decis).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›