‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPomicultorii de succes optează pentru soiuri performante, tehnologii avansate, standardizare și neapărat calitate

Pomicultorii de succes optează pentru soiuri performante, tehnologii avansate, standardizare și neapărat calitate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După două zile de școlarizare în cadrul Conferinței Naționale Businessul Fructelor în Moldova, care s-a desfășurat în perioada 6-7 decembrie curent, producătorii horticoli participanți sunt gata să aplice schimbări și să implementeze tehnologii moderne de producere. Pentru a avea acces pe piața externă, aceștia optează pentru soiuri performante, tehnologii avansate de producere, standardizare și neapărat calitate.

Mihai Eftodi, GȚ „Eftodi Mihai” din raionul Soroca a participat la toate edițiile Conferinței Naționale Businessul Fructelor în Moldova. Acesta a menționat faptul că, anume dezvoltarea continuă asigură succesul unui producător, iar dacă acesta nu avansează, riscă să falimenteze.

„Producem și comercializăm mere, prune și căpșun. Cea mai mare suprafață este destinată culturii mărului – 30 de hectare cu soiurile Golden, Idared, Florina, Gala, Simirenko, Champion. Toată recolta a fost depozitată pentru păstrare și planificăm să începem comercializarea în această lună. Nu ne sperie supraproducția din acest an, datorită faptului că putem depozita. Merele ce nu au corespuns cerințelor de calitate au fost deja comercializate pentru procesare. Nu exportăm direct, ci vindem intermediarilor care exportă preponderent în Federația Rusă. Particip la această Conferință în fiecare an, începând cu prima ediție. Doresc să aflu mai multă informație despre tehnologiile moderne de cultivare, inovațiile apărute în pomicultură și soiurile noi. La fel, facem schimb de experiență cu alți producători. Mă interesează plantații noi de măr, soiurile de perspectivă competitive pe piața externă, deoarece doresc să modernizez plantația. Voi opta pentru valorificarea și utilizarea rațională a suprafeței pe care o dețin, nu o voi mări. Un alt moment important este analiza solului, la acest capitol o să mă consult și cu alți colegi producători. În acest an, informația este mai amplă și sunt prezentate teme interesante și actuale, sunt descrise minuțios soiurile de perspectivă, ceea ce este foarte important pentru mine ca și producător. Recomand fermierilor să participe la astfel de conferințe pentru a se familiariza cu tehnologiile noi și evident, pentru a se dezvolta. Dacă nu vom avansa, riscăm să falimentăm”, a spus Mihai Eftodi.

 

‹ adv ›

Dmitri Mihov, agronom șef în cadrul SRL „TerraVitis” din raionul Cahul, a participat la Conferință împreună cu alți doi reprezentanți ai gospodăriei, deoarece consideră că informațiile prezentate și schimbul de experiență cu alți producători crează un mediu optim și asigură succesul afacerii.

„Producem fructe cum ar fi mere, pere, cireșe și struguri soiuri de masă și soiuri tehnice. Participăm la această Conferință a patra oară, în acest an am venit 3 reprezentanți. Dorim să ne familiarizăm cu tehnologii noi, să facem schimb de experiență cu alți producători, să cunoaștem soluții pentru problemele noastre. Cred că, prezentând o calitate bună comercializarea este ușoară. Totuși, merele în acest an au fost mai greu de vândut. Pe viitor, dorim să înființăm livezi cu specii sâmburoase, credem că sunt mai pretabile pentru zona noastră, dar și profitabile. Exportăm în Polonia, România. Pentru a avea acces pe alte piețe de desfacere implementăm Global GAP, suntem în al doilea an de implementare. La fel, lucrăm asupra ambalajului și calității. În acești patru ani am observat o evoluție, se tratează subiecte actuale, complexe ce contează pentru noi foarte mult. La sigur vom participa și la anul”, a menționat Petru Mihov.

 

Victor Bajereanu, producător din raionul Edineț, satul Stolniceni, crește culturi cerealiere și produce fructe pe o suprafață de 100 de hectare.

‹ adv ›

„Producem fructe și culturi agricole. Livezile ocupă o suprafață de 100 de hectare cu cireșe, mere, prune, caise. Participăm la Conferință în fiecare an, deoarece avem nevoie de școlarizare, informații actuale în domeniu, pentru a produce fructe de calitate, a avea acces pe piețele externe și a face față concurenței. Pentru mine sunt toate subiectele utile, chiar dacă nu utilizăm un anumit procedeu ce se descrie, nu înseamnă că nu trebuie să-l cunoaștem. Anume școlarizarea pe care o primim la astfel de evenimente ne ajută să facem față problemelor, cum ar fi cele din acest an. Trebuie să fim gata pentru orice, dar acest lucru e imposibil fără informare. Am început deja schimbările în gospodărie, anul acesta am defrișat o parte din livezile cu soiuri vechi și am plantat 18 hectare de livezi superintensive cu soiuri performante. Pentru anul viitor, vom majora suprafața acestora cu încă 18 hectare. Am ales soiuri de cais și cireșe italiene, care au fost prezentate și la conferință. Exportăm pe piețele pe care avem acces, cum ar fi Federația Rusă sau Polonia. Evident, tindem spre mai mult”, ne-a spus Victor Bajereanu.

Amintim că în acest an la Conferința Businessul Fructelor au participat în jur de 150 de producători.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›