Asociațiile horticole din Rusia s-au adresat primului ministru al țării cu o cerere de a introduce cote pentru importurile de mere pentru perioada colectării și vânzării lor în masă în Rusia – din septembrie până în aprilie.
Scrisoarea lor către șeful Cabinetului de Miniștri arată că, pe fondul creșterii costurilor de producție și a volumelor mari de importuri, mulți pomicultori s-ar putea afla în pragul falimentului, iar programul de înlocuire a importurilor pentru mere ar putea fi întrerupt.
Potrivit asociațiilor din industrie, aproximativ 1,2 milioane de tone de mere sunt produse anual în Rusia, aproximativ 1 milion de tone sunt importate. Pomicultorii solicită ca importul să fie limitat la 40% din consumul total.
După cum observă asociațiile, în 2021, din cauza creșterii prețurilor la îngrășăminte, produse fitosanitare, containere, combustibili și altele, costul producției de mere a crescut în medie cu 50%.
În același timp, un număr mare de mere de import ieftine au intrat pe piața internă, în principal din Iran și Moldova, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor cu ridicata, a declarat șeful Asociației producătorilor și Pepenieriștilor din Teritoriul Stavropol, Aydin Shirinov.
Potrivit Agroinvestor, prețul de vânzare pentru merele de vară a scăzut de două ori.
În martie 2019, Comitetul Consiliului Federației pentru Politica Agrară și Alimentară și Managementul Mediului, în urma audierilor parlamentare cu privire la problemele și perspectivele dezvoltării horticulturii în Rusia, printre altele, a recomandat guvernului să instruiască Ministerul Industriei și Comerțului să dezvolte măsuri pentru protejarea pieței fructelor și baciferelor de concurența neloială a producătorilor străini.
În special, în perioadele de aprovizionare în masă cu produse fabricate pe plan intern (septembrie-martie), s-a recomandat stabilirea raportului dintre merele rusești și cele importate pe piață la 60/40%.
Comentarii