‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriPovestea de succes a unei afaceri cu harbuji din localitatea Pohorniceni, Orhei

Povestea de succes a unei afaceri cu harbuji din localitatea Pohorniceni, Orhei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Totul a pornit în anii 2004-2005, după ce tinerii, Tatiana şi Sergiu Ţugui, s-au căsătorit şi au început viața familială împreună cu părinții soţului. Ideea de a înfiinţa o afacere în agricultură le-a fost insuflată tocmai de tata, agronom de speciali­tate.

După ce şi-au încheiat studiile (Tatiana a absol­vit Colegiul din Chişinău, specialitatea modelieră în confecţionarea hainelor iar Sergiu a absolvit STP din Slo­bozia-Doamne, raionul Orhei, specialitatea de mecanizare), tinerii au decis să-şi ia soarta în propriile mâini. Pentru început au semănat în jur de 3 ha de harbuji. În acel an roada s-a dovedit a fi bună şi tinerii gospodari au vândut­-o cu amănuntul la piaţa agricolă din Orhei. Pentru că rezultatul muncii lor i-a mul­ţumit, entuziasmaţi, ei au decis să-şi extindă afacerea pe suprafeţe mai mari. Zis şi făcut! Au avansat, totuşi cu paşi mici, adunând bănuţ cu bănuţ ca să-şi poată procura din câştigul obţinut un trac­tor MTZ 80 la mâna a doua.

De aici încolo, munca la pământ a devenit vocaţie pentru familia Țugui. Pe parcursul anilor, pentru extinderea afacerii, au mai pro­curat în jur de 7 ha de pământ, iar acum au în proprietate circa 10 ha de teren agricol. Nu s-au oprit însă aici – tinerii fermieri au mai luat în arendă circa 140 ha. A apărut, deci, necesitatea de a mai procura tehnică agricolă pentru prelucrarea acestora. De astă dată, fermierii au apelat la proiectele de finanţare, astfel, încât un tractor MTZ 82L l-au luat în leasing prin Proiectul 2KR şi încă unul l-au procurat prin interme­diul Proiectului PNAET. De asemenea, au fost procurate şi două combine de marca NIVA, la mâna a doua, plus alte agregate necesare din surse financiare obţinute sub formă de credite bancare.

‹ adv ›

Fiind membri ai Federaţi­ei Naţionale a Agricultorilor din Moldova din anul 2007, familia Țugui a beneficiat de suport din partea Organizaţiei Regionale „Agroinform” – AO „Orhconsinfo”. Tinerii fermieri au fost asistaţi în elaborarea tuturor actelor juridice necesare pentru fondarea Gospodăriei Țărăneşti, în elaborarea planului de afacere pentru procurarea tehnicii agricole prin Proiectul PNAET, au benefi­ciat de consultări şi suport pentru accesarea creditului bancar, pentru întocmirea dosarelor de subvenţionare. Mai mult, Tatiana şi Sergiu sunt deschişi şi dornici de a învăţa mereu, participă activ la seminarele și vizitele de studiu iniţiate de organizaţie. Băieţii spun că fără această susţinere le-ar fi fost mult mai greu să înfrunte toate problemele şi obstacolele de care s-au ciocnit în activi­tatea lor. Acum, datorită tehnicii agricole de care dis­pun, fermierii şi-au micşorat cheltuielile de producere şi reuşesc să efectueze lucrările în termenii necesari.

Tinerii spun că fără multă muncă, încredere în forţele proprii, dar şi fără cunoştinţe, nu poţi spera la mari succese. De cu zori și până în noapte îi poţi găsi în câmp. Anul acesta au plantat 10 ha de harbuji, iar celelalte suprafeţe, 140 ha, sunt semănate cu culturi cerealiere: grâu, orz şi floarea-soarelui. Harbujii sunt plantaţi din răsadul crescut în serele construite pe lângă casă. Producţia de harbuji este comercializată chiar de ei, cu amănuntul, atât la piaţă, cât şi din remorca tractorului, în oraşul Orhei, iar cealaltă producţie este comercializată angro, la intermediari. Fermierii au mare grijă şi la calitatea îngrăşămintelor şi chimica­lelor folosite, le procură de la companii specializa­te – astfel fiind siguri şi de calitatea producţiei agricole finite.

Tatiana şi Sergiu privesc cu încredere în viitor. Vor să-şi extindă suprafeţele de teren şi mai au un vis – să planteze o livadă de prune. Pentru cei care doresc să ini­ţieze o afacere în agricultu­ră, ei spun, că începutul este greu, ca în orice afacere, dar dacă nu este risc, nu este dezvoltare. Totuşi, efortul dă roade, iar posibilitatea de a munci acasă, lângă familie, merită orice riscuri. Să nu uităm că munca la pământ e ca o loterie – într-un an merge bine, în alt an, mai greu, spune Tatiana. Şi, ca fiecare agricultor din ţara noastră, băieţii speră că statul va acorda în conti­nuare mai multă susţinere sectorului agricol pentru a motiva tinerii fermieri şi a-i ajuta să dezvolte o agricul­tură modernă.

‹ adv ›

Via Agromediainform

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›