‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPremieră pentru Moldova. Grupul Trans-Oil, evaluat cu ratingul B - Stabil de două mari...

Premieră pentru Moldova. Grupul Trans-Oil, evaluat cu ratingul B – Stabil de două mari agenții globale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Două mari agenții de rating internaționale – Fitch Ratings și Standard & Poor`s (S&P) Global Ratings au acordat pentru prima dată rating unei companii a cărei activități de bază sunt în Republica Moldova, scrie Mold-Street.

Este vorba de grupul Aragvi/Trans-Oil, cu afaceri de peste jumătate de miliard de dolari, controlat de milionarul Vaja Jhashi, care vrea să se împrumute de pe piaţa internaţională pentru a refinanța datoria curentă, prin emiterea de euroobligaţiuni în valoare de circa 300 milioane de dolari pentru o perioadă de cinci ani.

De ce depinde ratingul

Astfel Fitch Ratings anunţă că, a acordat ratingul B Stabil euroobligațiunilor pe cinci ani propuse de Trans-Oil, care urmează să fie emise de filiala Aragvi Finance International DAC din Irlanda, iar S&P Global Ratings a acordat ratingul B – Stabil.

„Alocarea ratingurilor finale este condiționată de plasarea cu succes a euroobligațiunilor și de refinanțarea scadențelor pe termen scurt ale grupului. Documentele finale ar trebui să respecte informațiile deja primite”, se arată într-un comunicat al Fitch.

‹ adv ›

Totodată agenţia susţine că ratingurile sunt constrânse de cota mică a Trans-Oil pe piața globală de procesare și comercializare a mărfurilor agricole și de concentrarea activităţilor sale în Republica Moldova.

„Ratingurile reflectă, de asemenea, poziția dominantă și bine protejată a Trans-Oil în exportul de produse agricole și în procesarea semințelor de floarea soarelui în Republica Moldova, precum și de speranța că compania va continua să-și extindă EBITDA în următorii patru ani, menținând în același timp un levier moderat. De asemenea, așteptăm o consolidare substanțială a flexibilității financiare a grupului după plasarea eurobondului și refinanțarea scadențelor pe termen scurt”, susţine Fitch.

Poziţie dominantă pe piaţă

Agenţia constată poziția puternică a companiei pe piaţa din Republica Moldova. Astfel, în anul fiscal 2018, Trans-Oil a avut o cotă de 57% din exporturile de mărfuri agricole din Moldova și a reprezentat 70%, respectiv 95% din semințele de floarea soarelui originare și procesate în țară.

Totodată, Fitch susţine că riscurile concurenței sunt joase până la moderate, ca urmare a faptului că Trans-Oil deţine o poziție dominantă pe piață, care „creează bariere importante pentru intrarea pe piață a noilor concurenți și asigură accesul facil al companiei la achizițiile de culturi din țară”.

„Datorită poziției sale pe piață din Moldova, Trans-Oil beneficiază de riscuri de concurență semnificativ mai scăzute pentru achiziționarea de culturi decât cei care operează în Rusia și Ucraina, alte două țări producătoare de culturi din regiunea Mării Negre. Acest lucru se datorează unei consolidări mai mari a pieței și absenței comercianților și procesatorilor internaționali de mărfuri în Moldova. Fitch nu se așteaptă ca mediul concurențial din Moldova să se schimbe semnificativ pe termen mediu”, se precizează în comunicatul Fitch.

‹ adv ›

Pe de altă parte, agenţia constată că Trans-Oil este un jucător mic pe piețele internaționale de comercializare a mărfurilor, provenind dintr-o țară care contribuie doar cu o mică parte din semințele și uleiul de floarea soarelui, de grâu şi de porumb comercializate la nivel global și care nu are acces direct la mare. Acest aspect este atenuat de strategia Trans-Oil de concentrare pe vânzarea directă către utilizatorii finali, în principal în bazinul mediteranean.

O companie mare pentru Moldova, dar mică pentru piaţa internaţională

Trans-Oil este o companie mare conform standardelor moldovenești, deoarece este de aproximativ 10 ori mai mare decât următorul său concurent local, dar este un jucător mic pe piața globală de comercializare și prelucrare a mărfurilor agricole.

Astfel, Trans-Oil (măsurat prin EBITDA pentru anul fiscal 2018, de 61 milioane USD) este, de exemplu, de 4,5 ori mai mic decât cel mai apropiat concurent ucrainean de semințe de floarea soarelui ucraineană și exportator de produse agricole Kernel Holding (rating B + Stabil). De asemenea, aproximativ 90% din veniturile Trans-Oil provin din comercializarea unei mici selecții de mărfuri (semințe şi ulei de floarea soarelui, porumb și grâu).

‹ adv ›

Totuşi, agenţia vede potențial de creştere a EBITDA al Trans-Oil cu până la 30 milioane USD în următorii patru ani. Principalii factori de creștere vor fi extinderea capacității de concasare a semințelor de floarea soarelui prin achiziționarea unei fabrici din România și dezvoltarea potențială a unei noi operațiuni de concasare a semințelor organice și de înaltă oleică în Moldova.

Moldova are „un mediu corporativ extrem de riscant”

Pe de altă parte S&P Global Ratings constată că Trans-Oil este în mare măsură expus unei singure țări, 80% din cerealele și semințele totale fiind originare din Moldova.

Agenţia apreciază că Moldova are „un mediu corporativ extrem de riscant, precum și terenuri arable limitate comparativ cu regiunile agricole mari din Europa”.

„În plus, considerăm că creditul actual al grupului este limitat într-o oarecare măsură de capacitățile sale de aprovizionare, care sunt doar în Moldova, o țară mică expusă mai mult volatilității volumelor recoltate decât vecinii săi, Ucraina și România. Luăm însă în considerare rețeaua națională de infrastructură Trans-Oil, care acționează în mod clar ca o barieră naturală la intrare, împiedicând intrarea noilor jucători în Moldova. De asemenea, această rețea eficientă de infrastructură constituie brațul din operațiunea sa comercială”, susţine S&P Global Ratings.

Despre modelul de business al Trans-Oil

Totodată agenţia constată că modelul comercial al Trans-Oil diferă de cel al celor mai mari firme de comerț agricol la nivel mondial (ADM, Bunge, Cargill și Louis-Dreyfus), deoarece implică în principal câteva mărfuri, la scară foarte mică și provenite preponderent din Moldova şi consideră că „este mai puțin riscant decât strategiile uneori dezvoltate de comercianții mai mari”.

Menţionăm că, anul trecut, agenția de rating Moody’s a acordat o notă de rating B3 valorilor mobiliare de 5 ani anterioare negarantate, propuse în dolari SUA, care urmau a fi emise de Aragvi Finance International DAC, o societate din Irlanda, deținută în totalitate de Aragvi Holding International Ltd din Cipru, o altă companie afiliată grupului Trans-Oil și milionarului Vaja Jhashi.

Vaja administrează și deține controlul grupului Trans-Oil din Moldova, care înglobează peste 20 companii de pe piața cerealelor și oleaginoaselor, cei mai mari producători de ulei, dar și cele mai mari elevatoare și terminale de transbordare din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›