miercuri, 25 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
HomepageAgroEcoPreparatele biologice pot mări substanțial recoltele. Vezi cum se produc, în ce condiții funcționează

Preparatele biologice pot mări substanțial recoltele. Vezi cum se produc, în ce condiții funcționează

Recomandate

Afirmația „Sănătatea solului este garantul unor recolte bune și stabile, mai puțin influențate de condițiile vremii” este cât se poate de adevărată.

Totuși, atunci când vorbim de sănătatea, fertilitatea solului, cel mai important este să nu ne imaginăm că realizând o singură lucrare sau aplicând un singur produs, vom obține recolte demne de invidiat.

Astfel, vorbim de un complex de măsuri necesare de implementat de-a lungul timpului și care nu pot fi neglijate, iar de această dată prezentăm detalii despre preparatele biologice.

Preparatele biologice devin tot mai populare, demonstrând în câmpuri asigurarea unor sporuri de recoltă esențiale, ce depășesc câteva sute de kilograme per hectar, în funcție de cultură.

Preparatele biorganominerale pot fi obținute prin mai multe moduri: extragere din substanțe fosile (cărbune – cel mai bogat în carbon, turbă), utilizând în principal pentru extracție soluții alcaline sau din diferite substraturi special create ce favorizează dezvoltarea anumitor organisme.

În mod special, preparatele biologice au drept scop sporirea activității microbiologice a solului, creând condiții mai favorabile de creștere și dezvoltare a plantelor. Acestea pot fi microbiene, algale, stimulatori și regulatori de creștere pe bază de microorganisme.

Preparatele biologice sunt cu adevărat eficiente, dar categoric nu reprezintă substanțe care ar înlocui fertilizarea organică sau minerală. Funcția de bază a acestor produse, în funcție de specific, este: de a spori germinația în cazul în care se realizează tratarea semințelor, vin să susțină procesele care se realizează în rizosferă – dacă tratăm solul, în plantă – dacă este aplicat direct pe acestea”, explică doctorul în științe biologice, Gheorghe Jigău.

Pornind de la cele menționate, expertul a dedicat ultimii 10 ani studierii eficienței unor preparate biologice în condiții de câmp, producându-le din substraturi cum ar fi: gunoi de grajd proaspăt, paie, material terros, inoculanți, deșeuri din industria termoelectrică, biomasă verde, deșeuri din industria panificației și altele.

„Scopul a fost de a combina eficient diferite microorganisme ce participă la procesul de creare a preparatelor biorganominerale, pentru a aduce cât mai aproape procesele de condițiile naturale”, adaugă Gheorghe Jigău.

După o perioadă lungă de testare a eficienței pe câmpurile fermierilor, într-un eveniment dedicat agricultorilor a fost prezentat modul de obținere și eficiența preparatelor bioorganominerale de origine humică.

În continuare, relatăm câteva aspecte importante de producere a preparatelor biologice menționate de către Gheorghe Jigău:

Utilizând gunoiul de grajd proaspăt în amestec cu diferite alte componente (menționate mai sus) numite, de obicei, deșeuri și creând condițiile necesare, are loc procesul de fermentare – proces care de obicei are loc în sol în cazul condițiilor favorabile:

Sunt recomandate șire de 5-8 m lungime, 2,5-3 m lățime, substratul fiind supus compostării la rece pe parcursul a 5-6 luni, amestecându-se periodic (o dată la 3-4 zile). Pentru compostare optime se consideră raportul apă:aer 60-65%:20-30%.

Următoarea etapă la care este supus substratul este humificarea. În procesul de humificare, pot fi obținute diferite preparate cu caracteristici diferite.

„În cazul nostru, am obținut un preparat cu un pH de 7,23, deoarece a avut loc un proces natural. Am numit preparatele Neofert-M și Neofert-S, valabile pentru faza solidă și lichidă”.

Pentru aceasta, substratul este periodic amestecat (decantat o dată la 2-3 zile) pentru a favoriza formarea acizilor huminici, iar după acest proces se obține fracțiunea lichidă și solidă.

Preparatele biologice lichide obținute se aplică în doze de doar câțiva litri per hectar. În cazul produsului obținut de către Gheorghe Jigău în colaborare cu producătorii, acest a fost numit Neofert-M:

Fracțiunea solidă are nevoie de o perioadă de maturare, care poate să dureze până la doi ani. Substratul obținut după decantarea și extragerea soluției lichide de mai sus este plasat în containere la o grosime de 50-60 cm pentru a fi supus proceselor de uscare-umezire și crearea regimului hidrotermic și aerohidric necesar.

Într-un final, obținem un produs ce poate fi aplicat cu succes în doze reduse, de doar 2-3 tone la hectar o dată la 3 ani, dar cu o eficiență sporită.

Îngrășământ finit ce poate fi aplicat pe terenurile agricole

„Vorbim de microorganisme care vin să susțină procesul de humificare și doar respectând toate verigile tehnologice putem vorbi de o eficiență bună. Aplicând un singur preparat biologic, nu putem asigura toate cele necesare plantelor, pentru că acesta are funcție stimulatoare.

Acest lucru este valabil și în cazul oricărei lucrări realizate în agricultură, vorbim de faptul că pentru un lanț durabil este importantă absolut orice verigă: de la asigurarea solului cu materie organică, evitarea istovirii acestuia și până la crearea condițiilor necesare pentru valorificarea acestei materii”.

Eficiența preparatelor bioorganominerale a fost testată în cadrul S.R.L. SPRIN AGRO, administratorul Nicolai Sprâncean menționând despre faptul că acestea oferă adaosuri de recolte deosebite în combinație cu un asolament echilibrat.

„Am testat eficiența preparatelor bioorganominerale pe suprafața de 800 de hectare în acest an, iar experiența totală e de 7 ani. Cu un asolament echilibrat, recolta poate fi majorată în câțiva ani cu 20-50%. Diferențele de recolte au ajuns și la 1,5-2 tone de semințe de floarea-soarelui pe parcelele unde a fost respectat asolamentul, alte parcele netratate însă nici nu le-am recoltat, recolta fiind la zero în condiții de secetă. Aplicat în livezi, am determinat o rezistență foarte bună a pomilor la îngheț”, povestește Nicolai Sprâncean.

Rezultatele de pe câmpurile fermierului obținute în anul 2021 le prezentăm în continuare:

Inoculând solul și plantele cu microorganisme vii sau stimulând activitatea biotei solului, asigurăm condiții favorabile de dezvoltare a plantelor, precum am menționat anterior. Deci, vă încurajăm să optați pentru practici agricole durabile pentru a restabili și stimula mecanismele naturale de reproducere a fertilității solurilor. În ansamblu, vă veți putea bucura de recolte bune și echilibrate.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco