Afirmația „Sănătatea solului este garantul unor recolte bune și stabile, mai puțin influențate de condițiile vremii” este cât se poate de adevărată.
Totuși, atunci când vorbim de sănătatea, fertilitatea solului, cel mai important este să nu ne imaginăm că realizând o singură lucrare sau aplicând un singur produs, vom obține recolte demne de invidiat.
Astfel, vorbim de un complex de măsuri necesare de implementat de-a lungul timpului și care nu pot fi neglijate, iar de această dată prezentăm detalii despre preparatele biologice.
Preparatele biologice devin tot mai populare, demonstrând în câmpuri asigurarea unor sporuri de recoltă esențiale, ce depășesc câteva sute de kilograme per hectar, în funcție de cultură.
Preparatele biorganominerale pot fi obținute prin mai multe moduri: extragere din substanțe fosile (cărbune – cel mai bogat în carbon, turbă), utilizând în principal pentru extracție soluții alcaline sau din diferite substraturi special create ce favorizează dezvoltarea anumitor organisme.
În mod special, preparatele biologice au drept scop sporirea activității microbiologice a solului, creând condiții mai favorabile de creștere și dezvoltare a plantelor. Acestea pot fi microbiene, algale, stimulatori și regulatori de creștere pe bază de microorganisme.
Pornind de la cele menționate, expertul a dedicat ultimii 10 ani studierii eficienței unor preparate biologice în condiții de câmp, producându-le din substraturi cum ar fi: gunoi de grajd proaspăt, paie, material terros, inoculanți, deșeuri din industria termoelectrică, biomasă verde, deșeuri din industria panificației și altele.
După o perioadă lungă de testare a eficienței pe câmpurile fermierilor, într-un eveniment dedicat agricultorilor a fost prezentat modul de obținere și eficiența preparatelor bioorganominerale de origine humică.
În continuare, relatăm câteva aspecte importante de producere a preparatelor biologice menționate de către Gheorghe Jigău:
Utilizând gunoiul de grajd proaspăt în amestec cu diferite alte componente (menționate mai sus) numite, de obicei, deșeuri și creând condițiile necesare, are loc procesul de fermentare – proces care de obicei are loc în sol în cazul condițiilor favorabile:
Următoarea etapă la care este supus substratul este humificarea. În procesul de humificare, pot fi obținute diferite preparate cu caracteristici diferite.
Pentru aceasta, substratul este periodic amestecat (decantat o dată la 2-3 zile) pentru a favoriza formarea acizilor huminici, iar după acest proces se obține fracțiunea lichidă și solidă.
Preparatele biologice lichide obținute se aplică în doze de doar câțiva litri per hectar. În cazul produsului obținut de către Gheorghe Jigău în colaborare cu producătorii, acest a fost numit Neofert-M:
Fracțiunea solidă are nevoie de o perioadă de maturare, care poate să dureze până la doi ani. Substratul obținut după decantarea și extragerea soluției lichide de mai sus este plasat în containere la o grosime de 50-60 cm pentru a fi supus proceselor de uscare-umezire și crearea regimului hidrotermic și aerohidric necesar.
Într-un final, obținem un produs ce poate fi aplicat cu succes în doze reduse, de doar 2-3 tone la hectar o dată la 3 ani, dar cu o eficiență sporită.
Eficiența preparatelor bioorganominerale a fost testată în cadrul S.R.L. SPRIN AGRO, administratorul Nicolai Sprâncean menționând despre faptul că acestea oferă adaosuri de recolte deosebite în combinație cu un asolament echilibrat.
Rezultatele de pe câmpurile fermierului obținute în anul 2021 le prezentăm în continuare:
Inoculând solul și plantele cu microorganisme vii sau stimulând activitatea biotei solului, asigurăm condiții favorabile de dezvoltare a plantelor, precum am menționat anterior. Deci, vă încurajăm să optați pentru practici agricole durabile pentru a restabili și stimula mecanismele naturale de reproducere a fertilității solurilor. În ansamblu, vă veți putea bucura de recolte bune și echilibrate.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.