‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrețul a scăzut, la fel ca și interesul. Piața terenurilor agricole în 2020, văzută...

Prețul a scăzut, la fel ca și interesul. Piața terenurilor agricole în 2020, văzută prin ochii fermierilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețul pentru terenurile agricole, susțin proprietarii de pământ, în ultimii 3 ani este unul constant. Deși, acesta nu a cunoscut mari fluctuații, situația agroclimatică din ultimii doi ani a reușit să diminueze interesul fermierilor pentru pământ, precum și capacitatea lor de cumpărare.

Am intervievat fermieri, proprietari de pământ și persoane reprezentative din zona de nord, sud și centru a țării, pentru a afla despre situația de pe piața terenurilor agricole și eventuale prognoze pe partea de vânzare/cumpărare a acestora.

Astfel, potrivit președintelui Asociației Producătorilor şi Exportatorilor de struguri de Masă din Costeşti, Ion Sula, în zona de centru a țării rămân a fi cele mai mari prețuri la terenurile agricole.

„Prețul, în zona noastră, variază de la 30 de mii la 150-200 de mii de lei pentru un hectar. Ultimii doi ani de zile prețul a rămas constant. E complicat de zis exact, căci prețul depinde de mai mulți factori, precum: accesul la irigare, destinația acestuia, e consolidată sau parcelată suprafața, apropierea de traseele republicii, bonitate etc”.

‹ adv ›

Situația este mult mai diferită la o distanță mai mare de capitală:

„În funcție de zonă, la moment, se achită de la 25 până la 60 de mii de lei hectarul. Foarte mult depinde de faptul dacă terenul e aproape de apă sau e dotat cu irigare”, a declarat Andrei Gondiu, fermier din raionul Dubăsari.

În sudul țării, acolo unde seceta s-a lăsat cel mai puternic simțită,  potrivit fermierului Andrei Dinga, din  Ștefan- Vodă, scăderea prețului unui hectar de pământ deja reprezintă o tendință certă pentru toți agricultorii.

„Din 2018 până în 2020, fluctuații de preț s-au observat până în acest an. Astfel, prețul situându-se între 25 de mii până la 45 de mii de lei pentru un hectar. Din cauza secetei din ultimii doi, dinamica prețurilor e în scădere. Agricultorii mici cedează terenurile, dau faliment, inclusiv și cei mijlocii au dificultăți. Este evidentă o tendință că investitorii nu mai văd în pământ o sursă de venit. Deja se vede o scădere clară la prețul terenurilor. Dacă un teren bun, la trauseu, în anii precedenți ajungea la 40 de mii, acum a scăzut la 30-35 de mii, ceea ce înseamnă o scădere de 5 mii de lei per hectar”.

Incapacitatea de a procura teren, ca efect al anului secetos, este un fenomen caracteristic și-n nordul țării, regiune care, potrivit estimărilor specialiștilor, a fost cea mai favorizată de condițiile agroclimatice, comparativ cu altele ale țării.

„În ultimii doi- trei ani nu sunt schimbări, de exemplu în satele Plop, Climăuți, Elizavetovca și Horodiște – aici prețul e de 50 de mii de lei/ hectar. Trei ani prețul așa s-a menținut. La Arionești, acolo e de la 25 până la 35 de mii de lei.  Cumpărarea terenurilor deja se face anevoios și cred că va fi și mai greu, căci avem culturile compromise atât de prima grupă, cât și cea de-a doua. Cu seceta care a fost în acest an, cred că până la roada celuilalt an, prețurile terenurilor vor continua să scadă. Practic ne-am oprit din cumpărat terenuri, căci sunt compromise culturile și nu avem fonduri”, a declarat Gheorghe Panfil, proprietar de terenuri din satul Plop, Dondușeni.

‹ adv ›

Totodată, alți proprietari de terenuri ne-au menționat că, în prezent, în nordul țării, în dependență de bonitate sunt oferite prețuri de până la 60 de mii de lei per hectar.

Conform datelor Cadastrului funciar, la data de 01.01.2019, suprafața terenurilor cu destinație agricolă constituia 2,07 mil. ha, inclusiv 1,68 mil. ha teren arabil.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›