Autorităţile chineze au început să introducă noi obstacole în calea exportatorilor de îngrăşăminte, pe fondul îngrijorărilor legate de producţia de alimente şi creşterea preţurilor la energie, o decizie care ar putea agrava şi mai mult şocul global al preţurilor şi inflaţia produselor alimentare, transmite Bloomberg.
Potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, unele nave încărcate cu îngrăşăminte pentru export sunt ţinute pe loc de autorităţile chineze pentru verificări suplimentare sau pentru a obţine noi autorizaţii de export.
Este posibil ca aceste îngrăşăminte să ajungă să fie vândute pe piaţa internă sau să înregistreze noi întârzieri în decursul procedurilor de export.
Această atenţie sporită a autorităţilor chineze vine după ce costurile suportate de producătorii de îngrăşăminte din întreaga lume au atins noi valori record, ca efect al crizelor energetice din Europa şi China, având în vedere că gazele naturale şi cărbunele sunt materii prime importante.
Majorarea costurilor producătorilor de îngrăşăminte vine într-un moment extrem de nepotrivit deoarece preţul mondial al alimentelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.
Noile măsuri implementate de autorităţile chineze vin la câteva zile după intrarea în vigoare a unui nou regulament vamal, care cere inspecţii suplimentare asupra exporturilor de îngrăşăminte precum şi o recomandare formulată de Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, privind o aprovizionare şi preţuri stabile la îngrăşăminte având în vedere importanţa acestora la producţia agricolă şi securitatea alimentară.
Limitarea exporturilor de îngrăşăminte de către autorităţile de la Beijing va fi resimţită la nivel global deoarece China este un important furnizor de uree, sulfat şi fosfat, fiind responsabilă pentru aproximativ 30% din comerţul mondial cu îngrăşăminte.
Printre cei mai mari cumpărători de îngrăşăminte din China sunt India, Pakistanul şi ţările din Asia de Sud-Est.
La nivel global există deja semnale că ar putea apărea o criză de îngrăşăminte. Fermierii din Brazilia au anunţat că unele din livrările de îngrăşăminte au fost anulate iar săptămâna trecută un oficial de la FranceAgriMer a avertizat că fermierii francezi ar putea întâmpina dificultăţi în aprovizionarea cu îngrăşăminte.
Comentarii