Cu o istorie de peste 85 de ani și zeci de mii de studenți care, de-a lungul timpului, au ales să îmbrățișeze o profesie agricolă, Universitatea Agrară de Stat din Moldova rămâne a fi unica instituție de învățământ din țară care pregătește specialiști în domeniul agriculturii.
Iurie Melnic, prim-prorectorul universității, susține că tinerii care au optat pentru studii agricole, au dat dovadă de perseverență pe parcursul anilor de studii, se bucură de succes și au devenit specialiști veritabili în domeniu. Iar pentru a afla mai multe detalii despre oportunitățile pe care le oferă universitatea, am realizat un interviu la acest subiect.
De ce tinerii ar trebui să opteze pentru studii în domeniul agricol?
„Pe an ce trece, necesitatea în alimente de calitate crește. Astfel, este inevitabilă și necesitatea în specialiști ce le-ar putea produce. Totodată, trăim într-o țară agrară unde posibilitățile sunt majore, însă este nevoie de cunoștințe pentru a adapta sectorul la cerințele actuale și obține profit. Faptul că mulți de la noi din țară, după ce fac studiile în alte domenii și lucrează câțiva ani, abandonează locul de muncă sau își găsesc timp pentru a lansa o afacere în agricultură, confirmă că agricultura este, cu adevărat, un domeniu atractiv și cu oportunități”, a relatat Iurie Melnic.
Ce specialități sunt disponibile în cadrul UASM?
„Cei ce doresc să opteze pentru o specialitate agricolă, vor găsi la Universitatea Agrară toate specialitățile solicitate din acest sector. De la horticultură, viticultură, zootehnie, agronomie, siguranța produselor alimentare până la ingineria mediului, medicină veterinară. Sunt sigur că fiecare tânăr poate să identifice ceea ce i-ar fi pe plac”.
Ce oportunități are un student absolvent al Universității Agrare?
„Oportunitățile de încadrare în câmpul muncii sunt foarte mari, iar cererea de cadre pe care o prezintă companiile cu profil agrar depășește oferta. Viitorii absolvenți sunt asigurați cu un post de muncă, dar o bună parte din aceștia, datorită cererii sporite de specialiști în agricultură, își găsesc un job part-time, după ore chiar din primii ani de studii. Totul este în mâinile tinerilor, iar cei ce și-au dorit să devină specialiști buni și au depus efort pentru aceasta, acum se bucură de succes. Încercăm, pe cât este posibil, să creăm un mediu favorabil pentru ca studenții să fie pregătiți nu doar în cadrul orelor teoretice, ci și practice. Tinerii au posibilitatea să obțină și experiență peste hotare datorită mobilității academice, dar și să participe în cadrul programelor și proiectelor internaționale. În ultimii 15 ani, UASM a participat la realizarea a circa 20 de proiecte şi programe internaţionale. De la ei se cere doar să învețe și să persevereze”.
De ce, totuși, mai puțini tineri optează pentru studii agricole?
Datorită oportunității de a obține studii peste hotare, majoritatea tinerilor optează pentru acestea. Aceștia aleg universități din UE sau Rusia. Acest lucru contribuie la reducerea numărului de studenți ce ar putea să-și facă studiile la universitățile din țară. Totodată, o perioadă a fost înregistrat o stagnare a sectorului ceea ce i-a descurajat pe unii. Acum, însă, sunt foarte multe oportunități, astfel, în ultimii trei ani au fost completate 100% locurile bugetare”.
Cine sunt absolvenții Universității Agrare?
„Eu aș spune că, sunt oameni cu viitor frumos și specialiști buni. Avem exemple care demonstrează că se poate, important este să lucrezi pentru a atinge scopul. Mulți absolvenți ai universității noastre au ajuns a fi prim-miniștri, parlamentari și chiar președinți de țară. Dar, nu pot să nu vorbesc și de acei care au dezvoltat afaceri frumoase acasă, iar acum produc calitativ și ne asigură fructe, legume și cereale de calitate. Sau de cei ce exportă și demonstrează că agricultura din Moldova are viitor. Eu cred că Universitatea Agrară poate oferi unui tânăr ceea de ce el are nevoie pentru a deveni personalitate, un specialist și un Om bun”.
Ce mesaj aveți pentru tineri?
„Vă așteptăm pe toți cei care își doresc și cred că pot face schimbări în sector să devină motorul acestor schimbări, având o bază bună fondată în cadrul universității noastre”.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.
Comentarii