‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrima fermă de vaci robotizată din vestul României

Prima fermă de vaci robotizată din vestul României

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În judeţul Timiş funcţionează, din această vară, prima fermă de vaci de lapte din vestul ţării în care roboţii fac aproape totul, de la mulsul vacilor, până la curăţenie şi împingerea furajelor, scrie Revista-ferma.ro.

„Am ales să fac un proiect european pentru dezvoltarea fermei şi să îmi măresc efectivul de animale şi am ales să dotez ferma cu roboţi din cauza lipsei oamenilor care să muncească în fermă. Cred că dacă nu realizam proiectul cu roboţi, probabil închideam afacerea”, susţine Cătălin Rugan, tânărul proprietar al fermei robotizate din Sânnicolau Mare, jud. Timiş.

Are doar 30 de ani şi s-a apucat de creşterea vacilor acum 10 ani

În 2016, când a depus la AFIR proiectul pentru modernizarea fermei, avea 20 de vaci de lapte la muls plus încă 10 junci. După finalizarea investiţiei, a ajuns la un efectiv de 70 de capete. Acum are 35 de vaci la muls şi 35 de junci care urmează să fete. În iulie 2019, când a finalizat proiectul, a importat 34 de junci gestante Red Holstein din Germania, din care aproape jumătate au fătat până la finalul lunii octombrie.

Roboţii fac aproape totul în fermă

Noul grajd a fost construit şi echipat printr-un proiect cu fonduri europene prin Submăsura 4.1 din PNDR 2020, în valoare totală de 872,705 euro (aproape 4 milioane de lei), din care suma nerambursablă a fost de aproape 784.500 euro (cca. 3,5 milioane lei). Pe lângă construcţia noului grajd, prevăzut cu bazin de dejecţii amplasat sub aleile de circulaţie din adăpostul animalelor, din aceşti bani a achiziţionat un sistem de muls automatizat Lely Astronaut, un tanc de răcire a laptelui de 3.000 de litri, un sistem de furajare cu robot de împingere automată a furajelor, sistemul de curăţare a grajdului cu robot automat, o perie pentru vaci Lely Luna, un tractor şi un încărcător frontal, precum şi o vidanjă.

‹ adv ›

Partea de cofinanţare proprie pentru modernizarea fermei a fost de 90.000 de euro, pentru care fermierul a contractat un credit bancar pe cinci ani, la care se adaugă costurile de achiziţie a animalelor. Tânărul fermier estimează că îşi va amortiza investiţia în următorii trei ani.

Cătălin Rugan spune că cea mai utilă achiziţie i se pare robotul de muls.

„Vacile merg singure la muls, se reduce foarte mult munca oamenilor, înainte aveam trei angajaţi doar pentru animale, acum am unul singur, care doar supraveghează. Vacile vin la robot, iar robotul decide dacă vaca trebuie mulsă. Ca să ajungă la robot, vacile sunt atrase prin furajare. Se face un raport al furajării între raţia administrată prin robot şi raţia care se distribuie la frontul de furajare şi prin această metodă animalele sunt tentate să vină la robot penru a-şi lua energia necesară şi suplimentul de furaj.
Dacă robotul decide că vaca nu trebuie mulsă, uşa de ieşire din robot se deschide, iar vaca este obligată să elibereze spaţiul”, spune tânărul fermier.

‹ adv ›

De gestiunea fermei se ocupă el şi mai are doar trei angajaţi în fermă, atât pentru animale, cât şi pentru lucrul celor 100 de hectare de teren, proprietate şi în arendă, pe care sunt cultivate porumb, grâu şi lucernă, pentru a produce furaje pentru animale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›