Tot mai mult se vorbește despre importanța compostării resturilor vegetale, în special frunzele ce cad toamna din copaci. Potrivit cercetătorilor, substanțele emanate în timpul arderii frunzelor sunt foarte toxice pentru organism. O soluție ar fi utilizarea frunzelor la producerea compostului – îngrășământ organic considerat una dintre „armele” producătorilor în obținerea recoltelor bogate și de calitate.
Și dacă în mediul rural se consideră a fi mai ușor de produs compost, acum acest lucru va fi posibil și în capitală. Recent, a fost autorizată și pusă în funcție prima platformă pentru prelucrarea deșeurilor vegetale ale Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”. Poligonul are o suprafață de 0,65 ha și este amplasat în sectorul Botanica, pe teritoriul stației de epurare a apelor reziduale.
Potrivit unui comunicat al primăriei Chișinău, pe această suprafață vor fi depozitate frunzele uscate, iarba cosită în sezonul de vegetație, precum și rumegușul obținut în rezultatul îngrijirii arborilor și arbuștilor, care ulterior vor fi prelucrate pentru obținerea unui compost organic.
Procesul tehnologic de obținere a masei organice constă în amestecul deșeurilor vegetale cu nămolul deshidratat, obținut după prelucrarea apelor uzate. Acesta va putea fi utilizat la amenajarea rondurilor de flori, vazelor de pe spațiile publice, precum și la plantarea arborilor din parcuri și scuaruri.
În următorul video sunt prezentate câteva sfaturi utile despre cum poți valorifica corect frunzele și alte resturi vegetale din grădină.
Comentarii