Fertilitatea solului – noțiunea cea mai cunoscută în rândul fermierilor, de care depinde nemijlocit productivitatea culturilor. Cu toate că suprafața solurilor fertile în țară s-a redus considerabil în ultimii ani, prea puțini întreprind măsuri de ameliorare. Cantităţile variabile de precipitații, seceta, temperaturile înalte din timpul verii și prelucrarea excesivă a solului sunt doar câțiva factori cu impact negativ asupra fertilității, ce stimulează și eroziunea solului.
Există însă soluții pentru aceste probleme, iar una dintre cele mai eficiente este înființarea perdelelor/plantațiilor forestiere de protecție. Pe lângă faptul că, astfel este îmbunătățită structura solului și se reduce pericolul de erodare, climatul creat influențează favorabil dezvoltarea culturilor agricole. Iar proprietarii de terenuri agricole ce au înființat perdele sau plantații forestiere de protecție, cunosc nemijlocit avantajele acestora.
Primarul Vasile Țînțar, din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă se numără printre cei care a decis să acționeze. Astfel, pentru a ameliora structura solului în regiune, a combate eroziunea, dar și pentru a crea condiții favorabile pentru păstrarea ecosistemului, primarul a decis să planteze 10 hectare de plantații forestiere de protecție. Iar pentru că lucrările sunt destul de costisitoare a solicitat suport financiar oferit în cadrul Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă, finanțat de Fondul Global de Mediu (FGM) şi implementat de către UCIP-IFAD.
„Am moștenit cultul de a planta copaci încă de mic copil, de la părinții și buneii mei. Știam că perdelele de protecție au o mulțime de avantaje pentru sol, plante și animale. Cu câțiva ani în urmă, când am fost ales în funcția de primar, analizând solurile din satul Copceac, am depistat un grad mare de eroziune și productivitatea scăzută a solului pe suprafețe destul de mari. Astfel, am realizat că, fără înființarea fie a perdelelor, fie a plantațiilor noi de protecție, nu vom putea ameliora situația. Perdele forestiere de protecție existente din jurul satului sunt vechi și necesită măsuri de reabilitare, majoritatea copacilor fiind uscați. Citeam deseori istoriile de succes a beneficiarilor UCIP-IFAD, astfel, am decis să participăm în cadrul apelului de granturi pentru reabilitarea și înființarea perdelelor forestiere/silvo-pomicole de protecție, oricum nu aveam nimic de pierdut. Am completat destul de rapid dosarul și l-am depus. Am beneficiat de suport în valoare de 121 de mii de lei, cu ajutorul cărora am reușit să plantăm 10 hectare de pădure”, ne-a spus Vasile Țînțar.
Este cunoscut faptul că, perdelele forestiere de protecție contribuie la protejarea terenurilor agricole și sporirea producției agricole. Perdelele forestiere reduc evaporația și transpirația plantelor, diminuează impactul înghețurilor, protejează culturile agricole de vântul puternic și de viscol, și reduc impactul scurgerilor de suprafață.
„Au fost plantați circa 3400 de puieți per hectar. 14 mii de lei au fost investiții proprii. Cu resursele financiare am replantat o bună parte din suprafața pe care erau plantați pomi de măr, o fostă livadă veche de peste 50 de ani. Am ales trei specii: jugastru, salcâm alb și paltin, care au fost procurate de la o pepinieră locală. Este important ca puieții să fie adaptați la condițiile de mediu și să aibă o prindere bună. Puieții i-am plantat în primăvara anului 2018, urmând ca în primăvara anului 2019 să executăm și lucrările de completare a golurilor. Eu cred că, am plantat „oxigen și un viitor mai bun” pentru toți localnicii, nu simpli copaci. Și sunt foarte mulțumit de faptul că UCIP-IFAD mi-a oferit oportunitatea de a face acest lucru cu cheltuieli minime”.
Datorită susținerii UCIP-IFAD, Vasile Țînțar a mai beneficiat și de suport financiar pentru înființarea a 5 hectare de pășune, astfel a contribuit la ameliorarea stării pajiștilor comunale. Primarul afirmă că 50% din costul total a investiției au fost rambursate de UCIP-IFAD.
„Îndemn și pe alții să-mi urmeze exemplul, pentru că noi suntem responsabili de mediul pe care îl avem, sau nimeni nu o să vină să o facă în locul nostru”, a fost îndemnul primarului pentru potențialii beneficiari ai Programului.
Programul UCIP-IFAD oferă granturi pentru înființarea perdelelor forestiere/silvo-pomicole de protecție în valoare de până la 3 mii de dolari per ha, iar pentru reabilitare de până la 1200 dolar per ha. Suprafața maximă plantată sau reabilitată este de 10 ha atât pentru primării, cât și pentru agenții economici care practică agricultura.
Comentarii