Primele sisteme de irigare din Republica Moldova au fost transmise astăzi în gestiunea Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (AUAI) din Criuleni şi Lopatna. Pînă în 2015, sistemele de irigare din aceste zone vor fi funcţionale, informează moldpres.
În urma acordului de astăzi, peste 18 luni de la semnarea contractelor cu companiile de reabilitare, AUAI din Criuleni şi Lopatna vor putea utiliza, exploata, întreţine şi administra infrastructura de irigare, care include staţiile de pompare şi terenurile aferente staţiilor de irigare.
Actualmente, sistemele de irigare din aceste regiuni sînt parţial funcţionale. După reabilitare, la Lopatna vor fi extinse suprafeţele de teren irigat de la 50 de hectare pînă la 509 hectare, iar la Criuleni, de la 120 de hectare la aproximativ 760 de hectare.
Prezent la eveniment, ministrul Mediului în exerciţiu, Gheorghe Şalaru, a declarat că scopul final al acestui proiect este de a restabili în ţară cel puţin 11 staţii de irigare care ar include 15 mii de hectare. „Vrem, în felul acesta, să garantăm siguranţa alimentară şi să revenim la acea perioadă cînd eram exportatori mari de produse agricole pe piaţa din Est şi, de ce nu, şi pe piaţa din Vest”, a menţionat Şalaru.
Acordul a fost semnat astăzi de Ministerul Mediului, Agenţia Apele Moldovei, Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) şi Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (AUAI) din Criuleni şi Lopatna.
Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia Provocările Mileniului, în numele Guvernului SUA.
Sursa: moldpres.md
Comentarii