‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrimul producător de coarne din Moldova a obținut certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP

Primul producător de coarne din Moldova a obținut certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prima gospodărie agricolă din Moldova care produce coarne a obținut certificatele GlobalG.A.P. și GRASP, care confirmă respectarea bunelor practici agricole și responsabilitatea socială a companiei în raport cu angajații săi.

Familia Stratan din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, produce coarne pe o suprafață de aproape 5 hectare pe care le exportă, dar și comercializează pe piața locală. 

Andrei Cumpanici, manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență în Moldova a confirmat că: 

„Gospodăria familiei Stratan a beneficiat de sprijin din partea proiectului USAID pentru implementarea standardului GlobalG.A.P. și GRASP. Cu siguranță, sunt primii producători de coarne din Moldova cu certificare europeană și nu este exclus să fie și prima companie din Europa certificată GlobalG.A.P. pentru producerea cornului”. 

Livada de corn a fost plantată în anul 2000 pe o suprafață de 4,75 ha, testând producerea a 23 de soiuri de corn. O mare parte a producției este destinată pieței interne, dar, de asemenea, este exportată și pe alte piețe. 

„Am fost pionierii în Moldova cu livada de corn și suntem doar câțiva producători în Europa. Pe piața europeană, fructele sunt livrate în formă uscată, iar în Statele Unite ale Americii fructele sunt exportate congelate sau în amestec cu alte fructe. În 2022 am obținut o recoltă totală de 25 de tone, din care 70% au fost exportate. În anul curent, recolta este mult mai mică, deoarece plantația a fost afectată de secetele din 2022 și 2023”, spune Iurie Stratan.

Iurie Stratan afirmă că:

„Am decis să obținem certificarea GlobalG.A.P. deoarece ne deschide noi oportunități, atestând calitatea și inofensivitatea produsului nostru. Mai mult, vom putea accesa piețe cu prețuri mai bune și oportunități mai numeroase, deoarece oamenii sunt din ce în ce mai interesați să consume produse ecologice și sigure”.

Notă: În Republica Moldova sunt aproximativ 20 de hectare de livezi de corn. Republica Moldova se numără printre liderii regionali în implementarea standardelor GlobalG.A.P. și GRASP. Numărul producătorilor agricoli certificați este de circa 100, inclusiv din regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia.

‹ adv ›

Până în prezent au fost obținute GlobalG.A.P. și GRASP pentru producerea merelor, prunelor, strugurilor, cireșelor, caiselor, iar în anul curent, în premieră, a fost certificată producerea căpșunului și cornului și este în proces de certificarea producerea de coacăze negre. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›