Primul dintre producătorii moldoveni de vinuri certificate ecologic face deja pași fermi de promovare a acestui produs, în special la export, iar eforturile sale sunt susținute de experți americani prin intermediul Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.
Constantin Stratan, fondatorul brandului de vin „Equinox” și membru al Asociației MOVCA, este deschizător de drumuri în ceea ce privește certificarea ecologică a fiecărei etape de producere până la amplasarea produsului pe raft, deși deja și alți vinificatori moldoveni obțin această certificare.
Vinurile de marca „Equinox” sunt produse din start, mai exact din 2004, de la prima recoltă de struguri, conform tehnologiilor și tradițiilor europene, în timp ce standardelor sovietice de vinificație le mai revenea pe atunci o pondere dominantă în Republica Moldova.
Poziționate de la bun început pe segmentul de calitate premium, vinurile „Equinox” sunt deja înalt apreciate de consumatori și comercianți din Brazilia, Canada, Germania, Japonia, Olanda, Polonia, România și Suedia.
Totuși, cele mai promițătoare sub aspectul volumelor, dar și al durabilității par a fi parteneriatele, trei la număr în acest moment, cu importatori din Germania.
Contactele cu unii dintre aceștia au fost stabilite la diferite ediții ale expoziției internaționale de produse ecologice – Biofach, desfășurată la Nürnberg, Germania, și la care antreprenorul moldovean a participat inclusiv grație suportului financiar din partea Programului „Farmer-to-Farmer”.
Colaborarea sa cu acest program abia începe să ia amploare, după o misiune axată pe comercializarea vinului ecologic, efectuată de voluntarul din SUA Matt Novak în toamna anului trecut.
Astfel, vinificatorul speră ca în baza consultanței de afaceri oferite de expertul american să dezvolte strategii de marketing care să-l poziționeze pe cele mai prestigioase piețe ale vinurilor certificate ecologic de pe segmentul premium, unde produsele sale să fie comercializate la prețuri avantajoase.
Constantin Stratan deține în prezent o suprafață de vie de 5,5 ha aflată în rod și încă 1,5 ha plantate în primăvara anului trecut, dar și o capacitate anuală de producere a cel mult 28 de mii de sticle de vin ecologic.
Deși dispune de suficient teren agricol și o vastă experiență de vinificator, antreprenorul spune că ar putea planta noi suprafețe de viță-de-vie doar atunci când cererea pentru vinurile sale va depăși capacitatea de producere, iar veniturile din vânzări îi vor permite să facă astfel de investiții.
Constantin Stratan produce în prezent nouă tipuri de vin certificat ecologic, roșu și alb, inclusiv trei din câte un singur soi de struguri și șase cupaje.
Producția „Equinox” este comercializată în volume aproximativ egale pe piața autohtonă și la export, iar prețul unei sticle de vin variază între 5 și 16 euro.