Pe lângă fructe și legume, zarzavaturile sunt o sursă excelentă de vitamine, fibre și minerale, necesare de a fi consumate zilnic. În ciuda nenumăratelor beneficii știute de toată lumea, potrivit lui Ilie Verdeș, producător de verdețuri din satul Mereni, Anenii Noi, perioada pandemiei îi dă destule bătăi de cap, punându-l în situația de a nu-și putea comercializa producția.
„Anul acesta e mai problematic comparativ cu anii precedenți. Primul motiv a fost pandemia, care și-a făcut efectele asupra economiei și noi am fost afectați direct de aceasta. Dacă-n anii trecuți, la perioada data, zilnic se vindeau aproape 500 de kilograme de salate, apoi în acest an nu era posibil să vindem într-o săptămână nici 50 de kilograme. E o cifră. Cantitățile au scăzut cu circa 60%. Fiecare poziție de producție a fost afectată de pandemia data. Consumul de verdețuri a scăzut, căci noi eram legați direct și de HoReCa. E un an problematic, sperăm ca luna iulie să fie o perioadă mai activă pentru HoReCa”.
Pe lângă scăderea drastică a cantitățile comercializate, prețurile sunt și ele reduse.
„Prețurile la ziua de astăzi sunt cu 30% mai mici, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mult au fost afectate salatele, 90% din vânzări au scăzut, dar într-o măsură mai mare sau mai mica toate pozițiile de producție au fost afectate”.
În ciuda anului agricol început cu stângul, producătorul este optimist și speră la o redresare a situației în următoarele luni.
„Cel mai activ consum de verdețuri și legume este în a doua jumătate a lunii iulie, august și septembrie. E o perioadă de conservare, când gospodinele fac rezerve pentru iarnă și vânzările cresc”.
Afacerea gestionată de Verdeș a fost lansată în 2013 și este specializată în creșterea verdețurilor și legumelor – salată, mărar, pătrunjel, leuștean, mentă, alături de ridiche, morcov, ardei, roșii – toate livrate pe piața locală.
Comentarii