‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
18.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător, despre sistemul Pergola: Estimăm recolte de 35-40 de tone per hectar în următorii...

Producător, despre sistemul Pergola: Estimăm recolte de 35-40 de tone per hectar în următorii ani

‹ adv ›
‹ adv ›

Necesitarea optimizării costurilor de producere fac producătorii de struguri din țară să se orienteze tot mai mult spre tehnologii moderne. Printre acestea se numără protejarea viței de vie de calamități, cu ajutorul sistemelor antiploaie și antigrindină, dar și instalarea sistemelor de susținere cum ar fi Pergola sau Gable.

Potrivit producătorilor, sistemul Pergola oferă mai multe avantaje, comparativ cu sistemele tradiționale utilizate la noi. Printre principalele se numără recolte mult mai mari obținute per hectar, dar și o întreținere mai eficientă a plantației.

Una din întreprinderile ce a optat din start pentru sistemul Pergola este AMV-Grape:

„Am fost, practic, primii din țară care am instalat sistemul Pergola la vița de vie. Înainte de a instala sistemul, am fost într-o vizită de studiu în Italia, apoi am început a analiza oportunitățile de unde am putea prelua tehnologia. Am fost la producători din Ucraina și România, totuși, clima din Italia diferă de cea din Moldova, de aceea am căutat țări din apropiere unde plantațiile de viță de vie sunt pe astfel de suport”, a menționat pentru Agrobiznes Mihai Leșan, fermier.

Analizând ce rezultate obțin producătorii din zonă, acesta a decis că sistemul este potrivit pentru întreprinderea sa. Totuși, pentru a-l instala a optat pentru specialiști din Italia.

„Pe parcursul a 3 ani am studiat variantele existente, după care am decis să implementăm sistemul înființând o nouă plantație. Vizitând mai multe întreprinderi din România care au sistemul Pergola, m-am convins că producătorii care au optat pentru specialiști din Italia au rezultate mai bune, inclusiv recolte mai bune pe parcursul ultimilor 10 ani”.

Plantația de viță de vie se află în al 4-lea an de la înființare, iar recoltele obținute variază de la 22 la 25 de tone per hectar. La intrarea deplină pe rod, fermierul susține că va obține recolte de 35-40 de tone per hectar.

„Calitatea strugurilor nu se compară, este mai ușor de realizat recoltarea, dar și lucrările în vița de vie. Plus, este cu adevărat frumos. În următorii ani, așteptăm recolte de 35-40 de tone per hectar. Investițiile per hectar sunt de peste 30 de mii de euro, am accesat credite, însă nu regret că am optat pentru sistemul Pergola, acesta merită toți banii investiți”.

Pe lângă sistemul Pergola, fermierul a optat și pentru sistemul antigrindină pentru a fi sută la sută protejat de calamități.

„Aflându-ne la sudul țării, suntem nevoiți să suportăm pierderi an de an din cauza grindinei. Ploi sunt înregistrate mult mai rar, în schimb 10 minute de grindină ne distrug recolta în proporție de 90%. Astfel, pe cele 6 hectare cultivate cu vița de vie am înființat sistemul antigrindină. Urmează să mai plantăm 2 hectare de viță de vie, un soi european, cu sistemul Pergola și antigrindină instalate. Costurile sistemului antigrindină, având sistemul de suport adaptat, au fost de circa 7-10 mii de euro per hectar”.

‹ adv ›

Piețele de export spre care se orientează producătorul sunt cele din UE, în special Germania și Franța, unde deja a reușit să facă livrări și identifice potențiali parteneri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii