‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducători de mure: Vom avea cu circa 20-40% mai puțină recoltă, din cauza înghețurilor...

Producători de mure: Vom avea cu circa 20-40% mai puțină recoltă, din cauza înghețurilor și secetei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Temperaturile negative care se înregistrează pe parcursul nopților au compromis nu doar recoltele la mai multe specii pomicole, dar au afectat și culturile de rapiță și grâu de toamnă, iar, mai nou, și producătorii de mure au anunțat că recolta va fi mai scăzută cu circa 20-40%.

Contactat de Agrobiznes, Dumitru Trocin din Fălești, ameliorator de plante a menționat că, deși murul este o plantă destul de rezistentă, totuși, înghețurile târzii de primăvară influențează dezvoltarea, iar ulterior și recolta.

„Pornind de la activitatea pe care o desfășor sunt nevoit să urmăresc zi de zi cum se dezvoltă culturile, în mod special murul. Această cultură este destul de rezistentă, chiar dacă iarna se înregistrează înghețuri de peste -20 grade. Totuși, primăvara devreme când încep zilele calde cu temperaturi de peste +10°C, începe circulația sevei, iar mugurii din partea de sud încep să se dezvolte, evident devin mai vulnerabili la temperaturile nocturne negative. În zona Fălești am avut de trei ori temperaturi de -3…-4°C și am observat că circulația sevei s-a oprit. Aceste temperaturi influențează dezvoltarea mugurului. Toate aceste efecte negative pot fi minimalizate prin efectuarea unor lucrări toamna, sau prin aplicarea anumitor produse care ar întârzia dezvoltarea mugurilor. Persistă o mică speranță, dacă nu revin înghețurile”.

Și Irina Pompuș, producătoare din Orhei a atenționat asupra efectului negativ pe care îl pot avea temepraturile scăzute din timpul nopții asupra cantității de recoltă.

„Până la înflorirea murului mai este încă aproximativ o lună, respectiv floarea este încă protejată. Totuși, temperatura influențează dezvoltarea florilor care vor fi mai puține. Planta, la moment, suferă și vor fi pierderi din cauza stresului. O să scadă cu 20-40% cantitatea de recoltă. Dar nu este compromisă total. În plus, avem și secetă și diferența de temperatură dintre zi și noapte, toate vor influența cantitatea și calitatea recoltei. Mugurii nu sunt înghețați așa cum în cazul florilor de cais sau cireș, dar stagnează în dezvoltare. Am aplicat un preparat bio, care ar trebui sa stimuleze și să mărească rezistența la factorii de mediu negativi”.

În partea de sud, murul nu a fost afectat de temperaturile scăzute, ne-a spus Olga Țîu din satul Andrușul de Jos, raionul Cahul.

„Fiind în partea de sud plantația de mur nu a fost afectată de înghețuri. Sperăm să trecem peste acest val. La moment, au apărut bobocii de floare, cred că într-o săptămână o să înflorească. Mai avem un pic de umiditate, dar dacă nu vor cădea precipitații în următoarea lună vom vedea și efectele secetei”.

Amintim că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben de înghețuri valabil în perioada 21-23 aprilie. În aceste zile, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-4°С, izolat în aer -1..-2°С.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›