‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSergiu Popa: „Până la 90% din mugurii de rod au fost afectați de înghețuri...

Sergiu Popa: „Până la 90% din mugurii de rod au fost afectați de înghețuri în plantațiile amplasate incorect”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înghețurile târzii de primăvară reprezintă un fenomen des întâlnit în Moldova. Schimbările climaterice parvenite în ultimii ani au acutizat și mai mult această problemă. Zilele trecute, în unele raioane, au fost înregistrate minime de până la minus 7°C, temperaturi ce au influențat semnificativ cantitatea de muguri de rod la unele specii pomicole.

Solicitat de Agrobiznes, Sergiu Popa, doctor în pomicultură, a confirmat că speciile pomicole ce nu au fost plantate conform recomandărilor au fost afectate în proporție de până la 90%.

FOTO: facebook/Sergiu Popa

„În urma analizelor efectuate pe data de 3 aprilie 2019, am constatat că, specii precum cireșul, vișinul ce au fost plantate în depresiuni sau la baza pantelor, deja au fost afectate de îngheț. La cireș circa 90% din mugurii floriferi sunt pieriți. Pentru plantațiile amplasate mai sus de 30 de metri de la baza pantei situația este mult mai bună, mugurii sunt 100% viabili. Aceeași stare a mugurilor a fost depistată la așa specii precum cais, cireș, prun- soiurile de origine chino-japoneză și piersic”.

Expertul a mai menționat că, cea mai importantă măsură ce poate fi întreprinsă pentru a reduce impactul înghețurilor este amplasarea corectă a plantației. Altfel, alte măsuri efectuate post plantare au o eficiență mult mai redusă.

„Este foarte important la înființarea plantațiilor anuale să ținem cont de locul amplasării livezii. Pentru viitor, problema va deveni și mai stridentă, deoarece temperaturile anuale cresc, primăvara vine mai devreme, dar riscurile de apariție a temperaturilor scăzute persistă. Toate plantațiile pomicole trebuie amplasate mai sus de nivelul inferior al versantului. Pentru cei ce au plantate așa tipuri de livezi trebuie întârziate tăierile, deoarece acestea anticipează intrarea în vegetație a pomilor, respectiv pomii devin vulnerabili la înghețuri. Rezistența pomilor la temperaturi scăzute poate fi sporită prin utilizarea stimulatorilor de creștere ce opresc vegetația sau stropirea pomilor cu apă de var. Un aspect important rămâne pregătirea pomilor pentru perioada rece a anului”.

‹ adv ›
FOTO: facebook/Sergiu Popa

Mai multe detalii privind reducerea impactului temperaturilor scăzute prin efectuarea lucrărilor în plantație puteți afla accesând acest link.

„Vorbind cu producătorii de la sud, aceștia au menționat că, în denivelări sau la baza pantelor s-au înregistrat și -6 .. -7°C. Astfel, ținând cont de particularitățile zonale, la nordul țării ar putea fi afectată o parte și mai mare de muguri. Problema devine acută, deoarece simptome vizibile apar abia peste 2-3 zile după ce pomii au fost afectați. Respectiv, vom putea vedea impactul înghețurilor înregistrate recent peste câteva zile. În zonele unde mugurii de rod au înghețat situația nu mai poate fi schimbată. Piersicul încă nu a intrat deplin în faza dezmuguritului, dar nici plantațiile de piersic nu sunt asigurate, deoarece practica anilor precedenți demonstrează că temperaturi negative sunt înregistrate și pe parcursul lunii aprilie”.

Înghețurile frânează sau chiar încetinesc dezvoltarea organelor plantei, în dependență de intensitatea acestora. Este foarte importantă îngrijirea corectă a plantației și efectuarea lucrărilor agrotehnice la timp pe parcursul perioadei de vegetație pentru a diminua impactul acestora.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›