‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători de sfeclă de zahăr: Sperăm să avem o roadă bogată, chiar dacă este...

Producători de sfeclă de zahăr: Sperăm să avem o roadă bogată, chiar dacă este o lipsă acută de umiditate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea sfeclei de zahăr este o ramură importantă pentru Republica Moldova, chiar dacă în ultimii ani acest sector se confruntă cu mai multe probleme.

Campania de semănat a sfeclei de zahăr a fost finalizată în toate gospodăriile și întreprinderile din țară. În mare parte, suprafețele însămânțate nu s-au schimbat foarte mult. Contactat de Agrobiznes, Anatolie Gorodenco, șeful Departamentului materie primă a Companiei Sudzucker Moldova a explicat că, necesitatea de a micșora suprafața se motivează prin lipsa de umiditate în sol.

„Campania de semănat a sfeclei de zahăr a fost finalizată la toate întreprinderile partenere Südzucker Moldova. Suprafața însămânțată în anul curent este cu circa 10% mai mică decât cea din anul precedent, adică 7500 de ha. Am început semănatul la data de 17 martie și am finalizat la data de 5 aprilie. Este o perioadă optimă pentru această cultură”.

Principalele probleme cu care s-au confruntat în sezonul curent țin de lipsa precipitațiilor în perioada toamnă-iarnă și chiar începutul primăverii curente.

„Rezervele de umiditate din sol au fost foarte scăzute, mai ales în zona Fălești, Florești. Mai multe rezerve au fost în zona de nord, dar suntem în așteptarea precipitațiilor, care, cu părere de rău, încă nu sunt prognozate. Semănatul a fost realizat calitativ, majoritatea semințelor au căzut în stratul umed de sol, dar pot apărea probleme pe anumite suprafețe. În zonele unde nu sunt precipitații, iar rezervele de umiditate au fost foarte mici ar putea apărea răsărirea neuniformă a plantelor. O altă problemă a fost legată și de pandemie și starea de urgență, care a complicat furnizarea materialelor. Totodată, această situație nu a împiedicat realizarea în termeni optimi a semănatului”.

‹ adv ›

La moment, lucrările continuă, deoarece sunt o parte dintre terenuri care trebuie să fie tratate până la răsărirea plantulelor.

„Cu 2-3 zile până la răsărire se aplică anumite produse de uz fitosanitar. Deja la răsărirea plantelor vom purcede la unele acțiuni tehnologice care ne vor permite să protejăm cultura de boli și dăunători, buruieni”.

Motivul pentru care suprafețele au fost micșorate ține de seceta care se înregistrează.

„Comparativ cu anii precedenți, cantitatea de precipitații este la nivel de 60-80%, respectiv avem un deficit. O parte dintre fermieri au redus suprafețele pentru a evita riscul. Investițiile la hectar sunt foarte mari, ajung și la 30 de mii de lei. Dar consider că nu este o problemă, deoarece securitatea alimentară a țării este asigurată, mai avem și stocuri de zahăr, atât în cadrul întreprinderii, cât și în cadrul republicii. Noi trebuie să fim optimiști și să sperăm la un an favorabil”.

Alexei Chiriac, președintele Asociației producătorilor de sfeclă de zahăr, directorul SRL „Climăuţanul Agro” din raionul Dondușeni, a menționat că, deși s-au confruntat cu anumite probleme, campania de semănat deja s-a încheiat.

„Am început semănatul sfeclei de zahăr pe data de 22 martie și am finilizat în data de 4 aprilie. În total, în anul curent avem 1500 de hectare, nu am micșorat suprafața. Principalele probleme desigur că, țin de lipsa umidității în sol, dar și înghețurile care se înregistrează în ultima perioadă în regiunea de nord. Totodată, am avut dificultăți și la procurarea inputurilor pornind de la îngărșăminte, produse de uz fitosanitar, piese de schimb. Sperăm totuși că vom avea un an bun până la urmă”.

‹ adv ›

Tudor Burduja, compania Bio-Alianța din orășelul Ghindești, raionul Florești, ne-a spus că nu a micșorat suprafața și speră că anul acesta va fi unul bun pentru această cultură.

„Suprafața destinată culturii de sfeclă de zahăr pentru sezonul curent nu a fost micșorată, am rămas la cele 410 hectare, la fel ca și în anii trecuți. Campania de însămânțare a fost încheiată în luna martie. Am optat pentru semănatul mai devreme din cauza lipsei de umiditate în sol. La moment, semănăm deja floarea soarelui tot din același considerent, stratul de sol de la suprafață se usucă foarte rapid din cauza temperaturilor ridicate în timpul zilei, dar și din cauza vânturilor. Cel mai grav este faptul că nu se prognozează precipitații în viitorul apropiat, în plus nu se prea adeveresc prognozele. Cred că deja la sfârșitul acestei săptămâni vom avea primele plante de sfeclă răsărite”.

O altă îngrijorare a fermierilor sunt înghețurile care se prognozează.

„Ne îngrijorează foarte mult înghețurile care sunt prognozate. Săptămâna trecută am avut până la -10 grade. Dacă o să fie pe o durată scurtă nu cred că o să afecteze cultura, dar dacă o să dureze și o să fie așa cum a fost -9…-10 grade Celsius, atunci am putea avea probleme”.

Producătorul ne-a spus că nu a avut dificultăți cu asigurarea inputurilor. Partenerii cu care lucrează i-au livrat la timp toate cele necesare. Iar problemele din sector nu l-au descurajat, pentru că concluziile nu se fac dacă ai ajuns o singură dată în impas. Trebuie să analizezi pe o perioadă mai îndelungată, ne-a mai spus Tudor Burduja.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›