‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători: Întâmpinăm dificultăți la angajarea refugiaților

Producători: Întâmpinăm dificultăți la angajarea refugiaților

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tot mai mulți refugiați din Ucraina aleg să muncească în Republica Moldova. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, până pe 24 august 2022, 735 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care 568 de femei și 167 de bărbați, au fost angajate oficial în țara noastră.

Pentru a facilita angajarea refugiaților care doresc în agricultură, Agrobiznes în parteneriat cu CNFA Moldova a lansat un proiect de încadrare a acestora în câmpul muncii.

Scopul proiectului este de a identifica și crea oportunități de angajare pentru refugiați și de a contribui, în același timp, la atenuarea deficitului cronic de forță de muncă în agricultură.

‹ adv ›

În prima etapă, a fost creat un grup pe Telegram unde pot fi plasate ofertele de muncă.

Recent, a fost semnalată, de către producătorii de la noi, o problemă ce se referă la angajarea refugiaților ucraineni în calitate de zilieri.

Producătorii menționează că, refugiații au rezerve din cauza că odată ce vor accepta să muncească în calitate de zilieri, nu vor mai primi ajutorul financiar în mărime de 2 200 de lei lunar. 

‹ adv ›

Astfel, angajatorii solicită implicarea instituțiilor responsabile pentru a explica condițiile și modalitatea de perfectare a actelor de angajare în calitate de zilieri pentru refugiații ucraineni din țara noastră, care este procedura de încadrare a zilierilor în sistemul obligatoriu de asistență socială.

Totodată, aceștia nu știu dacă angajarea zilierilor ucraineni, fără completarea tuturor actelor, nu le va crea probleme în cazul unui control din partea Serviciului Fiscal. 

Și refugiații ucraineni sunt îngrijorați dacă își pot păstra ajutorul financiar pe care îl primesc în cazul în care acceptă să exercite activități ocazionale în calitate de zilier.

‹ adv ›

Menționăm că, refugiații din Ucraina beneficiază, lunar, de un suport financiar în sumă de 2 200 de lei, pentru fiecare membru al familiei. Ajutorul este acordat de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›