‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaProducătorii de carne de pasăre solicită limitarea importului din Ucraina

Producătorii de carne de pasăre solicită limitarea importului din Ucraina

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După producătorii de lactate, şi avicultorii moldoveni solicită aplicarea unor măsuri temporare de protecție a pieței interne, care le-au fost promise încă anul trecut. Producătorii de carne de pasăre susțin că afacerile lor sunt amenințate de importurile din Ucraina, care „au explodat” în ultimele luni, acuză concurenţă neloială şi spun că ar putea fi închise până la 5000 de locuri de muncă.

Producătorii de carne de pasăre din Republica Moldova dau alarma că afacerile le sunt afectate de faptul că autorităţile nu au stabilit cote de import şi pentru carnea din Ucraina, aşa cum au făcut-o cu lactatele. Într-o scrisoare adresată recent autorităţilor, ei sunt nedumeriţi de faptul că din proiectul de hotărâre prin care se suspendă până la finele anului exceptarea de taxe la importul de produse lactate şi carne din Ucraina, în varianta finală, a fost exclus punctul cu referire la importul de carne şi organe comestibile de păsări.

„Este straniu de ce producătorii de mezeluri, unde randamentul şi adaosul comercial este mult mai mare, au fost protejaţi, iar în cazul cărnii de pasăre nu au fost adoptate măsuri de protecţie”, a declarat pentru ECOnomist Dorin Ciurea, preşedintele Uniunii Producătorilor din Industria Avicolă din Moldova.

Protecţie prevăzută în „Pachetul agricol”

‹ adv ›

După cum a relatat preşedintele Asociaţiei „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, pentru sursa citată, protejarea producătorilor autohtoni de carne de pasăre a fost prevăzută încă în aşa-numitul Pachet agricol de anul trecut.

„În primăvara anului 2015 pentru producătorii de carne a fost introdusă TVA de 20% faţă de 8% care era până atunci. În cadrul discuţiilor pe marginea Pachetului agricol, autorităţile au spus că nu este posibilă micşorarea TVA, însă au promis că, până în toamna anului 2015, vor fi introduse taxe de protecţie a producătorilor autohtoni. Faptul că avicultorii vor fi protejaţi de importul excesiv din Ucraina era fixat în Raportul Comisiei responsabile de Pachetul agricol, însă nu a fost făcut”, a spus Alexandru Slusari.

 

Piaţa autohtonă, invadată de carnea ucraineană

‹ adv ›

Avicultorii au început din nou să se îngrijoreze în toamna anului 2015, când s-a aflat despre introducerea, începând cu 1 ianuarie 2016, a embargoului rusesc pentru produsele din Ucraina.

„Era clar că piaţa noastră va fi invadată de produse ucrainene. Am început să facem lista poziţiilor tarifare la care solicităm introducerea taxelor de protecţie”, a menţionat preşedintele „UniAgroProtect”.

Potrivit lui Dorin Ciurea, în ultimele luni, importurile de carne de pasăre din Ucraina au crescut considerabil:

„Recent, au fost autorizaţi încă doi producători din Ucraina, suplimentar la cele trei întreprinderi care importă deja în R. Moldova. Carnea importată din Ucraina e mai ieftină şi o folosesc în special procesatorii. În luna ianuarie au fost importate 350 de tone, în februarie – 470 de tone, în martie – deja peste 1000 de tone, iar în aprilie – 450 de tone, în scădere din cauza postului. În plus, avem contrabanda prin Ucraina”.

„Acum ne salvează un pic faptul că, începând cu luna iulie 2015, este interzis importul de carne refrigerată de pasăre. Consumul a scăzut în ultima perioadă şi producătorii noştri au congelat multă carne. Acum nu pot s-o vând fiindcă ea este mai scumpă decât cea congelată adusă din Ucraina”, a mai adăugat el.

Totodată, în scrisoarea adresată autorităţilor, accentuează că pot acoperi integral cererea internă.

„Dacă în cazul cărnii de porc sau de vită noi nu avem capacităţile de producere necesare pentru a asigura piaţa internă, atunci carne de pasăre putem produce în cantităţi suficiente pentru a acoperi cererea internă”, notează avicultorii. Asociaţiile de producători atenţionează că majorarea importului de carne de pasăre din Ucraina va provoca închiderea a circa 5000 de locuri de muncă din ramura avicolă autohtonă.

‹ adv ›

De notat că, potrivit Ministerului Economiei, în ţara noastră se mai importă carne de pui din SUA, Belgia, Ungaria, Polonia, Brazilia şi Germania.

Nu pot face faţă competiţiei din cauza costurilor

Principala problemă pe care o invocă avicultorii este concurenţa neloială cu producătorii ucraineni. După cum a explicat Dorin Ciurea, „în Ucraina Codul fiscal pentru tot sectorul agricol avea în ultimii 19 ani o clauză care prevedea că TVA în mărime de 20% pe care o acumulau agricultorii în cont nu era transferată la buget, ci rămânea la dispoziţia lor pentru investiţii. Astfel, ramura s-a modernizat. Acum această facilitate a fost anulată doar parţial, o parte din această sumă la fel le rămâne în cont pentru investiţii. În al doilea rând, în Ucraina cerealele au fost întotdeauna mai ieftine. De asemenea, resursele energetice sunt mai ieftine. În plus, grivna s-a depreciat de vreo trei ori, respectiv ei, în valută, pot să vândă mai ieftin. Evident că nu putem concura cu ei”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›