‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 iulie, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de conserve cer anularea concursului pentru construcția unei fabrici la Edineț

Producătorii de conserve cer anularea concursului pentru construcția unei fabrici la Edineț

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Producătorilor de Conserve „Speranța-Con” pledează pentru anularea rezultatelor concursului pentru selectarea rezidenților parcului industrial de la Edineț. 

Reprezentanții asociației sunt nemulțumiți de hotărârea comisiei de concurs care a acordat terenul pentru construcția unei fabrici companiilor participante la concurs, inclusiv companiei ucrainene TB Fruit. În opinia participanților la conferință, Ministerul Economiei face lobby în interesele agentului străin în detrimentul producătorilor autohtoni de sucuri și conserve din fructe, anunță Infotag.

„La concurs au participat trei fabrici, inclusiv societățile pe acțiuni moldovenești Natur Bravo și Orhei-Vit, și TB Fruit (Ucraina). Decizia comisiei este una fără precedent: pe 17 ha li s-a permis construcția tuturor companiilor, chiar dacă condițiile întreprinzătorilor moldoveni au fost mai avantajoase ca mărime a investițiilor și număr de locuri de muncă, iar pentru o bună amplasare a fabricii este nevoie de un teritoriu de 26 ha”, a declarat conducătorul asociației, Ivan Sandic.

‹ adv ›

Conform spuselor sale, această decizie este lipsită de logică, pentru că acum „agricultura Republicii Moldova trăiește vremuri nu tocmai cele mai bune”. „Chiar și într-un sezon favorabil noi producem doar 50% din cantitatea de produse conform capacităților. În ultimii ani, cantitățile de mere, expediate fabricilor la procesare, nu depășesc 170 mii tone, chiar dacă capacitățile fac posibilă sporirea acestui volum până la 400 mii t”, a estimat el.

Șeful asociației a afirmat că în perioada concursului au avut loc numeroase abateri de la legislația Republicii Moldova.

„Concursul a fost desfășurat cu un câștigător cunoscut din timp. Organizatorii nu au luat în calcul interesele întreprinderilor și situația din sectorul agroindustrial al Moldovei, fapt care a determinat luarea unei decizii neglijente. Ministerul Economiei a asigurat realizarea cât mai grabnică a proiectului pentru investitorul ucrainean, transformând concursul într-o farsă și garantându-i sprijinul statului pe banii contribuabililor moldoveni”, a menționat Sandic.

‹ adv ›

Oamenii de afaceri locali sunt îngrijorați în legătură cu faptul că comisia de concurs nu a asigurat proiectul de divizare a terenului pentru trei companii.

„Cunoaștem că TB Fruit a pornit deja construcția pe teren, chiar dacă împărțirea acestuia nu a avut loc. Bunăoară, ei au demarat construcția lângă drum, deși nu aveau dreptul să o facă. De ce ei și nu noi ne vom afla lângă drum?”, s-a întrebat top-managerul companiei Natur Bravo, Vadim Skotobogatko.

Managerul s-a arătat convins că „lipsa de materii prime va face ca fabricile construite în parc să nu aibă cu ce lucra, situație care va genera pierderi”.

‹ adv ›

Pentru participarea la concurs, compania Natur Bravo s-a oferit să efectueze investiții în fabrică de 29 mil. euro, să asigure 1 mie de locuri de muncă și să fabrice o cantitate de produse în valoare de 504 mil. lei, anual. Compania Orhei-Vit intenționează investiții de 25 mil. euro, asigurarea unui număr de 660 de locuri de muncă, garantând o producție de 432 mil. lei pe an. Oferta companiei ucrainene a fost mai modestă: investiții de 20 mil. euro, circa 180 de locuri de muncă și o producție anuală în valoare de 516 mil. lei, mai scrie sursa.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›