Producătorii autohtoni de mere și prune caută soluții pentru a-și comercializa producția obținută în acest an, care este mai mare decât cea de anul trecut. Astfel, a fost convocată o ședință a MADRM la care au participat producătorii și procesatorii de fructe, în special de mere și prune, pentru a analiza situația recoltei din anul curent și a identifica acțiuni eficiente pentru lichidarea lacunelor de realizare a producției, se arată un comunicat emis de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.
„În comun putem să identificăm cele mai raționale soluții, ce să fie eficiente atât pentru producători, procesatori, dar și consumatori”, a precizat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, adresându-se celor prezenți la ședință.
Pe parcursul dialogului producătorii au precizat că producția de mere, în acest an este cu 20 mii de tone mai mare decât în anul 2017, iar cea de prune cu circa 15 mii de tone. În acest sens, ei își exprimă îngrijorarea că volumul de fructe la nivel mondial va influența realizarea producției autohtone.
„Organizarea unui iarmaroc de realizare a merelor și prunelor direct de la producător la prețuri accesibile, ar fi o soluție. De asemenea, am putea relua programul distribuirii de mere în școli și grădinițe. Voi aduce acest subiect și în atenția colegilor din Guvern și sper să devină, cât de curând, realitate”, a precizat drept soluții ministrul.
În cadrul discuțiilor, drept soluții pe termen lung, producătorii au propus crearea unui centru Agroalimentar în capitală și revederea politicii de subvenționare cu prioritatea de a subveționa investițiile în sectorul de procesare.
Comentarii