‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii de fructe solicită implicarea statului în soluționarea problemelor din sector

Producătorii de fructe solicită implicarea statului în soluționarea problemelor din sector

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de fructe susțin că după mai multe încercări de export pe piețele netradiționale cum ar fi Bangladesh, India, Emiratele Arabe Unite și-au învățat lecția și sunt gata să depună efort la maxim pentru a obține un preț ce le-ar asigura afacerea. Dar pentru aceasta au nevoie de susținere inclusiv din partea statului prin majorarea subvențiilor achitate, dar și prin accesul la finanțare ieftină. Aceste solicitări au fost vociferate de mai mulți pomicultori prezenți la adunarea generală a Asociației Moldova Fruct.

Ion Chileanu, directorul companiei Codru ST, a menționat că pentru a putea comercializa pe piața externă producătorii de la noi trebuie să diversifice soiurile și să se concentreze pe calitatea produsului. 

„În mare parte producția noastră este exportată, dar comercializăm și pe piața locală. În anul 2018, am exportat 6 containere de mere în India și un container în Dubai. Piețele externe sunt atractive pentru noi, în primul rând, din cauza prețurilor oferite, dar luând în considerație că transportarea durează mai mult timp produsele trebuie să fie de cea mai înaltă calitate. Dispunând de depozite de păstrare avem posibilitatea să comercializăm produsele în perioadă în care se oferă prețuri mai convenabile. Dacă dorim să ajungem pe noi piețe trebuie să ne concentrăm pe calitate, dar și pe aspectul exterior al produsului, mă refer la ambalaj. Inclusiv, trebuie să ne orientăm spre soiurile care sunt solicitate pe piețele pe care ne dorim să comercializăm. Agricultură necesită investiții foarte mari și noi producătorii, cu regret, nu dispunem de finanțe. Pomicultorii trebuie să înțeleagă că fără diversificarea piețelor de desfacere nu putem avea succes. Nu mai puțin importantă este și dezvoltarea unei infrastructuri moderne. În general cred că, trebuie să ne orientăm spre suprafețe mici, dar să obținem calitate. În fiecare an, înnoim soiurile conform cerințelor înaintate de cumpărători”.

Vladimir Gamureac din satul Colicăuți, raionul Briceni, a comunicat că pentru a putea exporta peste hotare producătorii trebuie să se asocieze.

„Avem în gestiune peste 200 de hectare de livezi de mere. Exportăm producția în mare parte în Rusia, dar ne dorim să ajungem cu produsele noastre pe piețele din UE. În ultimii trei ani avem rezultate destul de frumoase. Totuși, ne confruntăm cu mai multe probleme pornind de la cele legate de înghețurile de primăvară, ploile cu grindină. Mesajul pe care îl transmit tuturor pomicultorilor este că trebuie să se asocieze în cooperative sau grupuri agricole pentru a putea aplica tehnologii intensive de producere. Trebuie să producem mere calitative ca să putem exporta atât pe piețele tradiționale, dar și să ne mărim capacitățile de export în UE. Subvențiile oferite de stat sunt insuficiente, cu așa pași cred eu că ne vom dezvolta destul de încet. O problemă destul de importantă pentru noi este irigarea livezilor superintensive. Cred că mai avem de lucru și la capitolul marketing, promovarea produselor peste hotare”, a specificat fermierul.

‹ adv ›

Constantin Furculiță, compania VitalitiFruct-Expo din Soroca, speră că în anul 2019 se vor identifica soluții pentru multitudinea de probleme cu care se confruntă producătorii de la noi.

„Deținem 48 de hectare de livadă superintensivă. Anul 2018 a fost unul destul de complicat, deoarece am avut probleme cu comercializarea fructelor. Cu regret, problemele au rămas nesoluționate. Mă refer aici, în primul rând la accesul la apă. Nu mai puțin importantă este și accesul la finanțare pentru companiile care doresc să construiască camere frigorifice, să-și dezvolte infrastructura post- recoltare. O problemă pentru sectorul horticol este și lipsa brațelor de muncă. Muncitorii emigrează, având oferte din partea țărilor vecine”.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în anul 2018, exporturile în Emiratele Arabe Unite au fost în sumă de aproape 12 milioane de dolari, ceea ce este de 4 ori şi jumătate mai mult decât în 2017 şi de 15 ori mai mult decât un an mai devreme. Cele mai populare produse exportate au fost merele.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›