Problema reziduurilor de pesticide în fructe devine tot mai actuală, în special în contextul înăspririi cerințelor din partea rețelelor de magazine din Uniunea Europeană, precum și a radierii unui șir de preparate de uz fitosanitar din Registrele Europene, dar și din cele naționale.
Vitalie Gorincioi, președinte al Asociației Moldova Fruct menționează că producătorii trebuie să se orienteze cât mai rapid la cerințele cumpărătorului.
Pentru a discuta despre provocări și soluții, mai mult de 50 de participanți, reprezentanți ai instituțiilor de stat, companiilor producătoare de pesticide și producători agricoli au participat la un atelier online, organizat de Asociația Moldova Fruct: Noutățile 2021 în utilizarea produselor de uz fitosanitar și asigurarea normelor maxim admisibile de reziduuri (MRL) în producerea fructelor destinate exporturilor către rețelele de magazine din UE.
‹ adv ›
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului finanțat de Corporația Financiară Internațională, membră a Grupului Băncii Mondiale „Reforma Climatului International din R.M.”.
Pentru a nu depăși norma de reziduuri maximal admisibile în fructe, reprezentanții companiilor producătoare de PUF recomandă producătorilor să aplice doar produse de la companiile originatoare.
O altă problemă stringentă menționată de producători este lipsa la noi în țară a unui sistem de colectare și reciclare a ambalajelor de la produsele fitosanitare care nu sunt colectate.
‹ adv ›
Andrei Cumpanici, specialist în siguranța alimentelor și post-recoltă în cadrul proiectului USAID/APM, a prezentat producătorilor cerințele supermarketurilor din Europa privind reziduurile de pesticide.
Specialistul a menționat că, din păcate, în legislația națională sunt stipulate alte norme de reziduuri comparativ cu cele aprobate de UE.
Comentarii