‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePomicultorii vor trebui să utilizeze mai multe produse biologice pentru protecția livezilor

Pomicultorii vor trebui să utilizeze mai multe produse biologice pentru protecția livezilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Problema reziduurilor de pesticide în fructe devine tot mai actuală, în special în contextul înăspririi cerințelor din partea rețelelor de magazine din Uniunea Europeană, precum și a radierii unui șir de preparate de uz fitosanitar din Registrele Europene, dar și din cele naționale.

Vitalie Gorincioi, președinte al Asociației Moldova Fruct menționează că producătorii trebuie să se orienteze cât mai rapid la cerințele cumpărătorului.

„Rețelele de magazine nu acceptă fructe cu reziduuri care depășesc normele maxim admisibile. Nu avem mult timp la dispoziție pentru a ne orienta și a vedea cum ne protejăm livezile de boli și dăunători, dar în același timp să oferim produs calitativ și inofensiv consumatorului”, spune Vitalie Gorincioi. 

Pentru a discuta despre provocări și soluții, mai mult de 50 de participanți, reprezentanți ai instituțiilor de stat, companiilor producătoare de pesticide și producători agricoli au participat la un atelier online, organizat de Asociația Moldova Fruct: Noutățile 2021 în utilizarea produselor de uz fitosanitar și asigurarea normelor maxim admisibile de reziduuri (MRL) în producerea fructelor destinate exporturilor către rețelele de magazine din UE.

‹ adv ›

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului finanțat de Corporația Financiară Internațională, membră a Grupului Băncii Mondiale „Reforma Climatului International din R.M.”.

„Scopul proiectului nostru este să ajutăm producătorii să facă față cerințelor pe piața UE, pentru a ajunge și a se menține pe această piață. Este foarte important ca aceste cerințe să fie cunoscute de către sectorul de producere, iar accesul la gama necesară de produse de uz fitosanitar sa fie asigurat de către importatorii acestor produse”, a spus Felicia Pricop, specialist agrobusiness în cadrul IFC. 

Pentru a nu depăși norma de reziduuri maximal admisibile în fructe, reprezentanții companiilor producătoare de PUF recomandă producătorilor să aplice doar produse de la companiile originatoare.

„Trebuie să folosim preparatele preventiv, în doze minime, să menținem un echilibru în livadă. Lucrurile trebuie să fie privite în complex pentru a obține un rezultat bun”, specifică Ștefan Marandici, reprezentant al unei companii producătoare de PUF. 

„Anul trecut am fost vizitați de un cumpărător din Belgia care u luat probe de măr de la noi din livadă. Au fost găsite reziduuri de la 9 preparate. Cantitatea de reziduurile era în normă, dar numărul acestora era prea mare, deoarece în Uniunea Europeană la magazine nu se accepta mai mult de 4-5 reziduuri depistate la fructe. Noi avem nevoie de consultanță  pentru folosirea corectă a PUF, în așa fel ca să nu avem probleme la capitolul reziduuri. Dorim să introducem mai multe produse biologice, dar avem nevoie de suportul specialiștilor la elaborarea schemelor de tratare”, a informat Ion Tulei, producător de fructe. 

O altă problemă stringentă menționată de producători este lipsa la noi în țară a unui sistem de colectare și  reciclare a ambalajelor de la produsele fitosanitare care nu sunt colectate. 

‹ adv ›

Andrei Cumpanici, specialist în siguranța alimentelor și post-recoltă în cadrul proiectului USAID/APM, a prezentat  producătorilor cerințele supermarketurilor din Europa privind reziduurile de pesticide. 

„Cerințele magazinelor diferă enorm de cerințele minime de siguranță a alimentului ale UE. Fiecare rețea de supermarket are cerințe diferite privind normele maxim admisibile de reziduuri în fructe. Este foarte greu să respectăm aceste norme în contextul în care avem invazii de dăunători sau alte boli. Totuși, sunt o serie de criterii care trebuie să fie respectate dacă dorim să comercializăm fructe în magazinele din Europa”, a informat Andrei Cumpanici.

Specialistul a menționat că, din păcate, în legislația națională sunt stipulate alte norme de reziduuri comparativ cu cele aprobate de UE. 

„Viitorul sistemului de protecție a plantațiilor horticole contra bolilor și dăunătorilor se orientează evident spre reducerea treptată a utilizării pesticidelor create sintetic și înlocuirea acestora cu cele biologice. Acestea din urmă nu vor fi ieftine, și aceasta cu siguranță va duce la costuri mai mari de producere.

Iată de ce producătorii trebuie să se axeze pe o agricultură de precizie, pe inovații și o planificare mai bună schemelor de protecție integrată contra bolilor și dăunătorilor. Scopul nostru comun este ca fructele moldovenești să bucure cu gustul lor deosebit consumatorii din UE și nu numai, să fie inofensive și calitative, și să asigure profituri mulțumitoare pentru pomicultori”, a concluzionat Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›