‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de plante aromatice și medicinale indignați, culturile nu sunt incluse în Programul de...

Producătorii de plante aromatice și medicinale indignați, culturile nu sunt incluse în Programul de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de plante aromatice și medicinale susțin că dezvoltarea sectorului va fi stagnată din cauza că culturile nu au fost incluse în Programul de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025. Acest lucru, potrivit lui Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației Cultivatorilor de Lavandă, limitează accesul cultivatorilor la unele Programe de finanțare.

„Suntem indignați de faptul că, nu am fost incluși în Programul de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025. Nu există două ramuri separate: horticultură și plante aromatice. Plantele aromatice tot fac parte din ramura horticultorii. În acest program sunt incluse doar legumele, fructele, pomușoarele și mierea de albine. Cu regret, nici o referire la plantele aromatice și medicinale (PAM) în acest Proiect. Pentru noi, e important ca să nu se facă diferența ca Horticultura și PAM sunt două ramuri separate. Acest lucru va reduce esențial accesul la finanțare în  horticultură și produse agricole cu valoare adăugată înaltă, dar și limita drepturile legale de a face parte din domeniul horticol ca activitate. Producătorii nu au acces la finanțare și nici nu vor beneficia de acele facilități pe care le vor avea producătorii incluși în Program. Sperăm mult, că, totuși, MADRM va ține cont de solicitarea noastră”.

Agrobiznes a solicitat comentariul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului la acest subiect.

„Dacă vom include toate speciile horticole, acest Program va fi foarte voluminos. De aceea, pentru a face prioritate plantelor aromatice și medicinale, am hotărât să elaborăm un program separat. Acesta va oferi posbilitate să promovăm doar culturile respective, să elaborăm un plan concret de acțiuni pentru acestea. La nivel de politici, aceste Programe sunt echivalente. Dacă e să vorbim de instituțiile ce oferă finanțare, fiecare din acestea au caiete de sarcini unde sunt incluse anumite culturi și, chiar dacă vom include plantele aromatice și medicinale în acest program, oricum aceștia nu vor beneficia de finanțare. Deci, am depus efort pentru a ajuta acești producători și nu am avut intenția de a neglija sectorul. Cu siguranță, astfel aceștia vor avea mult mai multe avantate”, a menționat Vasile Șarban, Șef Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM.

Menționăm că, la moment, în Republica Moldova sunt cultivate circa o mie de hectare de levănțică, iar suprafața crește anual. Totodată, o bună parte din producători manifestă interes față de culturile medicinale și aromatice.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Buna ziua,eu doresc sa olandezi 5 hectare de levantica,m’am înregistrat chiar si un S.R.L.pot pretinde la ceva ajutoare pentru toamna viitoare ori nu?multumesc. ..

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›