‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de tomate: între lupta cu importatorii și pierderi de 50%

Producătorii de tomate: între lupta cu importatorii și pierderi de 50%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Una dintre cele mai răspândite culturi drept pondere în consumul mondial de legume – tomatele, sunt al optulea produs agricol ca valoare în lume. Cu toate acestea, în Republica Moldova, în ultimii ani, lista producătorilor de tomate în câmp deschis pentru comercializare în stare proaspătă se reduce vertiginos, fapt datorat condițiilor meteorologice, iar soluția în acest sens sunt serele, susține Ștefan Chitoroagă, directorul Organizaţiei Regionale Chişinău a Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

„Tomatele în Republica Moldova s-au compromis puțin. După ploile pe care le-am avut și dacă nu sunt respectate tehnologiile de protecție, tuturor producătorilor de tomate în câmp deschis, mai ales pentru vânzări în stare proaspătă, le vine destul de dificil. Incontestabil, cel mai convenabil e să crești tomate în seră pentru vânzări în stare proaspătă. Ce privește cultivarea în câmp deschis, cam puțini producători, în ziua de astăzi, își permit acest lucru”.

În ciuda cultivării tomatelor în seră, în condițiile de agricultură ecologică, producătoarea Nadejda Gori din Gura Bîcului, Anenii Noi susține că producția de tomate din acest an a fost substanțial afectată.

„Acest an agricol este foarte greu pentru tomate. Noi avem soiuri vechi de tomate, adunate din toată lumea, iar în anul acesta roșiile au o creștere și o roadă mai redusă decât în anii precedenți. Acest fapt este legat de perioada rece a anului, care a trecut brusc în călduri mari. Cu părere de rău, comparativ cu anul trecut, vedem ca roada din acest an o să fie mai mică, cam la jumătate. La începutul anului o seră a fost distrusă, culcată la pământ de furtună și a trebuit să facem investiții mult mai mari. Dar având irigare și protecție și împotriva soarelui și a frigului, ne-am așteptat la o roadă mult mai bogată”.

Un alt fermier tot din Anenii Noi, dar din satul Mereni, Ilie Verdeș, îmbină creșterea tomatelor atât în seră, cât și-n câmp deschis. Potrivit fermierului, în ciuda condițiilor climaterice de la început de an, mari abateri la nivelul producției nu vor fi înregistrate. Mai mult de atât, Verdeș consideră că cea mai serioasă problemă la capitolul tomatelor rămâne a fi concurența cu producția importată din Turcia.

„Când a început sezonul pentru tomatele moldovenești a fost un preț cât de cât bun, comparativ cu anul trecut, dar ne-am ciocnit cu ceea ce se numește concurența cu producția din Turcia care la noi încă persistă. Costul de producere al tomatelor moldovenești este mult mai mare decât prețul cerut de turci pentru tomatele deja aduse-n Moldova și aceasta este unica problemă cu care ne ciocnim noi. Dacă s-ar întâmpla ca noi, în calitate de producători, să fim cât de cât ocrotiți de autorități, adică să persiste marfa autohtonă în raport de 80%, cred că am avea și un preț corect și marfă calitativă”.

În ciuda problemelor menționate de agricultorii de mai sus, producătorul de legume, inclusiv de tomate în seră și câmp deschis, Petru Vizitiu din Hristoforovca, Ungheni, e de părere că orice an e benefic pentru cultivarea de roșii, dacă sunt respectate condițiile de ventilare, umbrire, temperatura și se iau măsurile necesare de luptă cu dăunătorii și bolile.

„În seră la mine tot timpul sunt 5-7 tomate la ciorchină, pentru că n-am lăsat ca temperaturile să se ridice. Poate, per total, recolta să fie cantitativ mai mică. Dar se vede după ciorchine, roadă este în regulă. În rest, trebuie de făcut irigări la timp și tratări. Acest an e ca și anii precedenți, doar că trebuie să știm cum să menținem parametri necesari de cultivare și creștere a tomatelor”.

Actualmente, prețul unui kilogram de tomate pe piața angro variază între 15 și 30 lei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›