Potrivit prognozei lui Otar Anguridze, șeful consiliului academic al Asociației producătorilor de fistic din Georgia, în anul 2019 vor fi plantate câteva zeci de hectare de livezi de fistic. Fermierii ce planifică să planteze fistic se consultă cu experții Asociației pentru a afla mai multe detalii despre: unde trebuie amplasată livada și ce documente sunt necesare pentru subvenționare din partea statului.
La această etapă, reprezentații Asociației le recomandă producătorilor cultivarea soiului turcesc „Siirt”, care, în opinia lor, este cel mai potrivit pentru solul și clima din Georgia.
„Soiurile de fistic importate sunt testate în condițiile de mediu locale la o pepinieră certificată de Ministerul Agriculturii din Georgia. Soiul „Siirt” s-a manifestat cel mai bine în ultimii ani. Acesta are o perioadă relativ tardivă de înflorire și este rezistent la înghețuri de până la -20-25°C, ceea ce este destul de rar întâlnit la alte soiuri de fistic. La fel, soiurile sunt testate în cadrul mai multor proiecte ce sunt implementate cu succes deja de 3 ani. Fiecare doritor de a planta este înregistrat și primește câte 3-20 de puieți pentru plantare și după asigură monitorizarea acestora. În prezent, am distribuit deja mai mult de 4 mii de bucăți de material săditor certificat. Pomii sunt plantați în zone plane, în munți și chiar pe țărm – care nu este considerat potrivit pentru fistic, deoarece acesta se dezvoltă bine în locurile uscate. În total, în prima etapă, planificăm să distribuim aproximativ 10 mii de puieți”, a spus Otar Anguridze.
Volumul exporturilor de fistic din Georgia în anul 2017 a fost de 0,5 milioane de dolari (întreaga sumă reprezentând fisticul curățat), iar în 2018 deja 11,5 milioane de dolari (inclusiv cele curățate – 2,8 milioane de dolari). Asociația producătorilor de fistic, înființată în 2016, include astăzi aproximativ 6 mii de fermieri interesați de creșterea fisticului, precum și de producerea materialului săditor.
Comentarii