Importurile de cereale din Ucraina au lovit și în producătorii din Republica Moldova, chiar dacă cele mai multe loturi doar tranzitează țara noastră, susține Vasile Șarban, Secretar de stat MAIA, notează Radio Moldova.
Declarația vine după ce în ultimele săptămâni mai multe țări din Uniunea Europeană au interzis importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja fermierii.
Vasile Șarban a precizat că, mulți dintre agricultori deja și-au vândut producția și la prețuri mici, pentru a începe lucrările de primăvară.
În același timp, Asociația Forța Fermierilor a cerut ministerului să depună toate eforturile pentru a obține compensații din fonduri europene pentru agricultorii din Republica Moldova.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este într-un amplu proces de acumulare a datelor din raioane ce țin de stocurile de cereale, pe care le dețin producătorii agricoli, pentru a determina care este impactul exporturilor ucrainene, unde trebuie să-și orienteze eforturile și cum să ajute producătorii autohtoni să obțină profituri din producția care le-a mai rămas, a declarat Vasile Șarban.
Amintim că, la data de 18 aprilie curent, Asociația Forța Fermierilor și-a reiterat solidaritatea cu agricultorii din Polonia, România și Bulgaria, care protestează împotriva dezechilibrării substanțiale a piețelor agricole regionale și invaziei materiei prime agricole din Ucraina.
Asociația a atenționat că, revolta economică a fermierilor a depășit toate limitele. În acest context, agricultorii au solicitat ministerului de resort să negocieze cu autorităților abilitate din țările Uniunii Europene pentru a obține compensații sau limitarea temporară a importurilor de cereale și oleaginoase ucrainene în noul sezon agricol.
În același timp, Vasile Șarban a declarat că, instituția deja negociază cu UE pentru a obține ajutor financiar în sprijinul agricultorilor din Republica Moldova.
Comentarii