‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii și exportatorii de fructe proaspete, instruiți privind etichetarea produselor

Producătorii și exportatorii de fructe proaspete, instruiți privind etichetarea produselor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii și exportatorii de fructe sunt instruiți de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova cum să asigure trasabilitatea produselor pe parcursul tuturor etapelor de producție până la consumator, astfel încât cumpărătorii să poată identifica originea produsului procurat.

Instruirea cu genericul „Cerințele privind etichetarea și trasabilitatea fructelor în lanțul alimentar” abordează și necesitatea etichetării produselor agricole plasate pe piață. Conform legislației în vigoare, fructele şi legumele ambalate trebuie să fie etichetate cu informații adecvate, cum ar fi țara de origine, numele și adresa producătorului, denumirea culturii și soiului, clasa de calitate etc.

Andrei Cumpanici, specialist în cadrul proiectului USAID/APM, a precizat că în ultimul timp se pune un accent sporit pe asigurarea trasabilității produselor agricole. Cerințele specifice privind asigurarea trasabilității și etichetării produsului sunt specificate în legislația națională, europeană, standardele de siguranță Global G.A.P. și cerințele din țările euroasiatice.

Ion Toma, directorul adjunct al ANSA, a menționat în debutul instruirii că orice consumator are dreptul să cunoască originea și calitatea produsului, iar producătorii, operatorii de pe piață și exportatorii sunt obligați să respecte legislația privind asigurarea trasabilității și etichetarea produselor. Totodată, directorul adjunct al ANSA a informat producătorii și exportatorii de fructe și struguri că utilizarea informațiilor false ori înșelătoare la marcarea este penalizată cu amenzi de până la 240 de unități contravenționale.

Recent, ANSA a efectuat mai multe controale în unități de comerț cu privire la cerințele de calitate și comercializare pentru fructe și legume proaspete. În urma controalelor s-au constatat mai multe încălcări inclusiv informații incomplete pentru a urmări trasabilitatea produselor, lipsa informației despre originea produsului, calitatea, categoria, anul etc.

‹ adv ›

Notă: Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) își propune în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone cu valoare înaltă și să crească vânzările pe piața locală și internațională.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›