Creșterea vinetelor prin răsaduri este cea mai sigură și mai rapidă metodă de a obține o recoltă bună.
Vinetele sunt iubitoare de căldură, așa că, atunci când semănați semințe pentru răsaduri, trebuie să țineți cont de perioada de timp în care vor crește răsadurile și de condițiile climatice.
Dacă semănați semințele prea devreme, răsadurile vor ajunge să se dezvolte prea devreme. Răsadurile gata pentru plantare nu vor putea fi plantate din cauza temperaturilor scăzute și vor crește excesiv.
Atunci când se stabilește data de semănat, este necesar să se ia în calcul unde vor fi plantate răsadurile, în câmp deschis sau în spațiu protejat.
Răsadurile pregătite pentru a fi plantate în seră sau în câmp deschis trebuie să aibă o înălțime de 20-25 cm, 7-8 frunze și rădăcini puternice. De obicei, vârsta materialului săditor la plantare este de 60 până la 75 de zile.
Creșterea răsadului de vinete
Pentru a crește un răsad de vinete puternic și sănătos, trebuie să pregătiți în mod corespunzător solul și semințele.
Alegerea semințelor de vinete
Semințele de vinete pot fi pregătite la domiciliu, dar este mai bine să le cumpărați din magazin. Pentru a cumpăra exact ceea de ce aveți nevoie, citiți cu atenție inscripțiile de pe ambalaj.
Pentru a evita riscurile, cumpărați semințele de la magazine specializate. Acolo, de obicei, acestea sunt vândute deja tratate, complet pregătite pentru a fi semănate.
Pe ambalaj trebuie să fie indicat numele complet al soiului/hibridului, precum și informații detaliate despre producător.
Pregătirea substratului
Plantați răsadurile de vinete în substrat ușor, permeabil la aer și umiditate, cu aciditate neutră. Acesta trebuie să fie saturat cu substanțe nutritive și să fie tratat pentru a evita riscurile asociate bolilor.
În condiții de suprafețe mici, puteți opta pentru amestecurile:
Prima variantă de amestec:
- mraniță – 2 părți;
- compost – 1 parte;
- nisip sau rumeguș pe jumătate putrezit (fără conifere) – 1 parte.
A doua variantă a amestecului:
- mraniță – 1 parte, sau turbă – 2 părți;
- pământ fertil – 2 părți;
- nisip – 0,5-1 parte.
Cu câteva zile înainte de plantare, amestecul de sol făcut în condiții de casă este încălzit pentru a distruge larvele de insecte dăunătoare și agenții patogeni ai diferitelor boli.
Metode de dezinfectare ce pot fi utilizate:
- încălzirea;
- înghețarea.
Pentru a stimula înmulțirea microflorei utile, în sol se adaugă biopreparate. Pot fi adăugate suplimentar îngrășăminte minerale.
Containerele pentru răsaduri, înainte de a fi umplute cu pământ, sunt supuse unui tratament de dezinfectare cu apă clocotită.
Pregătirea semințelor
Spre deosebire de semințele cumpărate, semințele obținute în mod individual trebuie să fie pregătite pentru semănat.
Cum se tratează semințele de vinete înainte de plantare:
Încălzirea. Semințele pot fi scufundate în apă caldă (de la +45 la +50°C), punându-le într-o pungă de tifon. Durata încălzirii este de 3-5 minute.
În condiții de casă, mai pot fi realizate tratamente cu Trichoderma.
Semințele sunt înmuiate într-o soluție preparată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. De obicei, se pregătește o soluție de 50 ml la 100 ml de apă și se înmoaie timp de 60 de minute.
Cu produse pe bază de Trichoderma lignorum se realizează prăfuirea semințelor în același scop.
Semințele astfel tratate germinează mai bine și au cu 20% mai puține șanse de a suferi de boli fungice în stadiul de răsad.
Citiți mai multe despre Trichoderma – cum o utilizăm pentru a combate natural bolile și crește imunitatea plantelor.
Cum poate fi stimulată germinarea semințelor:
- Întindeți semințele pe o cârpă de bumbac umedă și puneți-o într-un recipient puțin adâncit;
acoperiți semințele cu o cârpă umedă și puneți farfuria într-un loc cald; - când semințele s-au umflat, au crăpat, transferați-le pe o pânză uscată, uscați-le și apoi le semănați.
Semănatul vinetelor pentru răsaduri în mod tradițional:
Există mai multe opțiuni pentru semănatul în mod clasic în vas individual sau în casete.
Procedura de semănat:
Umpleți recipientele cu substrat, lăsând 1,5-2 cm. După ce udați, amestecul se va așeza. Umeziți solul în care urmează să fie semănate semințele.
Umectarea trebuie să fie moderată. Dacă solul este prea umed, semințele riscă să nu răsară. Plantați semințele la o adâncime de 1 cm.
Dacă nu sunteți siguri de calitatea semințelor, puneți 2 semințe într-un recipient separat deodată, ca măsură de precauție. Când apar plantulele, înlăturați-le pe cele mai slabe.
Acoperiți recipientele cu folie și puneți-le într-un loc cald. Temperatura optimă pentru germinarea semințelor este de +26 până la +28°C.
Germenii vor apărea în 5 până la 10 zile. Dacă temperaturile sunt mai scăzute, perioada de germinare va fi întârziată, iar la temperaturi de +15 până la +17°C, este posibil ca răsadurile să nu apară deloc.
Dacă plantarea se face în cutii de răsaduri, semințele se așează în rânduri la interval de 2-3 cm.
Atunci când se cultivă răsaduri în cutii în mod obișnuit – semănat în rânduri, în stadiul de 2-3 frunze adevărate va fi nevoie de repicare.
Când ar trebui să repicați vinetele
Repicarea este o activitate riscantă care provoacă stresul răsadurilor. Trebuie să se facă într-un singur caz – când răsadurile sunt semănate prea des și plantele se împiedică reciproc.
De îndată ce răsadurile au două frunze adevărate, efectuați repicarea în pahare sau în ghivece de turbă. Dacă răsadurile cresc prea mult, le va lua mai mult timp să se adapteze – din cauza rănirii rădăcinilor, iar dezvoltarea va fi întârziată cu 2-3 săptămâni.
Cu 3-4 ore înainte de repicare, se umezește moderat solul din cutiile de răsaduri. Umpleți recipientele separate de plantare cu același amestec de sol în care au crescut răsadurile.
Faceți o adâncitură în centrul recipientului și așezați în ea răsadul scos din cutia de răsaduri. Umpleți golul cu pământ și presați-l ușor.
Așezați răsadurile într-un loc ferit de curenți de aer.
Îngrijirea răsadurilor
În general, îngrijirea răsadurilor de vinete este similară ca pentru toate culturile solanacee.
Iluminat și temperatură
Răsadurile tinere de vinete sunt foarte pretențioase în ceea ce privește lumina. Pentru o creștere și o dezvoltare normală, au nevoie de o zi de 12 ore de lumină.
Sfaturi utile pentru iluminarea răsadurilor:
- Dacă nu este suficientă lumină sau dacă ziua este prea scurtă, aprindeți lămpi – LED sau fluorescente.
- Așezați recipientele cu răsaduri în locul cel mai luminos.
- Întoarceți periodic recipientele cu răsaduri, astfel încât răsadul să nu se încline într-o parte.
- Dacă vremea este înnorată, mențineți luminile aprinse în timpul zilei.
Vinetele sunt iubitoare de căldură și pretențioase la regimul de temperatură. Temperaturile recomandate:
- înainte de apariția germenilor – între +25 și +28°C;
- imediat după apariția răsadurilor – între +16 și +18°C;
- la câteva zile după răsărire – de la +20 la +24°C.
Răsadurile de vinete sunt pretențioase în ceea ce privește udarea. Este important să păstrați echilibrul, să nu udați excesiv solul, dar, de asemenea, să nu-l lăsați să se usuce.
Rata și frecvența udării depind de rapiditatea cu care se evaporă umiditatea și de mărimea răsadului – cu cât plantele sunt mai dezvoltate, cu atât au nevoie de mai multă apă.
Udarea răsadurilor de vinete:
- Se va folosi numai apă călduță (+23…+25°C, de temperatura camerei).
- Cel mai bun timp pentru udat este dimineața devreme.
- Se udă numai la rădăcină.
Fertilizarea
Fertilizați răsadurile atunci când apar 4 frunze adevărate – dacă nu le-ați repicat. Dacă răsadurile au fost repicate, atunci este necesar să mai așteptați – hrănirea se realizează la 7-10 zile.
Reguli de hrănire:
Prima dată, răsadurile sunt hrănite cu o soluție foarte diluată pentru a exclude arderea rădăcinilor. Este convenabil să se utilizeze îngrășăminte complexe pentru hrănire.
Se recomandă utilizarea a 10 grame de îngărășământ în 10 litri de apă.
Vezi și Fertilizarea vinetelor – sfaturi, perioade recomandate.
Spațiu suficient pentru dezvoltarea vinetelor
Răsadurile de vinete, în toate etapele de creștere, au nevoie de anumite suprafețe pentru a crește.
Metode de asigurare a spațiului vital:
- repicare – răsadurile sunt distanțate astfel încât să nu interfereze unele cu altele;
- îndepărtarea ghivecelor cu răsaduri – pe măsură ce răsadurile cresc, se măresc intervalele dintre recipiente.
Prevenirea bolilor răsadurilor
Majoritatea bolilor care afectează răsadurile de vinete pot fi vindecate, însă productivitatea plantelor va fi afectată. Astfel, este mult mai eficient să prevenim apariția lor.
Ce favorizează bolile răsadului în timpul creșterii
Chiar și cu prezența rezervei agenților patogeni, aceștia nu afectează întotdeauna roșiile. Obiectul atacului, în primul rând, sunt plantele slăbite de o îngrijire necorespunzătoare.
Astfel, la producerea răsadului de tomate trebuie să evităm:
- Dacă utilizați semințe de la soiuri crescute de dvs, alegeți doar fructe sănătoase, realizați tratarea înainte de plantare.
- Dezinfectați recipientele pentru răsaduri, uneltele și echipamentele.
- Utilizați produse biologice pentru a spori imunitatea plantelor.
- Excesul sau deficitul de apă.
- Fluctuațiile de temperatură (mai ales bruște).
- Deficiențe sau exces de nutriție (în special fertilizările excesive cu azot).
- Curenții de aer.
- Asigurați spațiu suficient dezvoltării plantelor.
- Lumina slabă.
Dăunătorii care deteriorează învelișurile protectoare ale plantelor contribuie, de asemenea, la răspândirea sau favorizarea bolilor.
Greșeli și probleme de creștere
La legumicultorii începători, cultivarea răsadurilor este adesea însoțită de probleme. Motivul principal al acestora este încălcarea agrotehnicii.
Cele mai frecvente probleme în cultivarea răsadurilor de vinete:
- Răsadul s-a oprit în dezvoltare după ce a fost repicat. Nu vă faceți griji înainte de timp. În 7-10 zile răsadul se obișnuiește cu noile condiții, iar apoi va porni în creștere. Grădinarii neexperimentați încep să ude și să hrănească intensiv răsadul, iar acest lucru îi dăunează iremediabil.
2. Căderea plantuțelor. Boala se dezvoltă din cauza încălcării regulilor de plantare și îngrijire – utilizarea semințelor și a solului netratate, udarea excesivă, în special în combinație cu temperaturile scăzute, densitate prea mare, fertilizări excesive cu azot, ventilația slabă și lipsa de lumină.
Se recomandă măsurile:
- tratarea substratului de semănat;
- înlăturarea imediată a plantelor cu simptome de atac;
- realizarea tratamentelor preventive cu substanțe: captan (Merpan 0,15 %, 4-5 l sol./mp), propamocarb (Proplant 0,15-0,25 % (3-5 l sol./m2), propamocarb+ fosetil (Previcur Energy 0,1 %, 3 l sol./mp), sulfat de 8-hidroxiquinoleina (Beltanol 4 l/ha).
Imaginea generală a dezvoltării bolii este următoarea:
- Pete întunecate care apar pe tulpină și formează treptat un inel în jurul ei;
- subțierea bazei tulpinii cu semne necrotice;
- pierderea turgescenței frunzelor și îngălbenirea;
- frângerea și moartea răsadurilor.
3. Răcirea excesivă a sistemului radicular. Dacă răsadul stă într-un loc rece, se creează o diferență mare de temperatură între sistemul radicular și partea supraterană.
Din această cauză, răsadurile au un aspect bolnav și deprimat. Un substrat izolator ajută la corectarea situației.
4. Deteriorarea mecanică a frunzelor. Acestea pot fi cauzate de dăunători care rod frunzele. Este necesar să inspectați răsadul și să aplicați un insecticid adecvat. Deteriorările mecanice pot apărea, de asemenea, din cauza apropierii prea mari a lămpilor.
5. Întinderea răsadurile de vinete. Motive sunt mai multe:
- nu este suficientă lumină;
- temperatura prea ridicată;
- supraaglomerarea;
- prea mult îngrășământ cu azot;
- semințe semănate prea devreme.
6. Răsaduri îngălbenite și ofilite. Frunzele îngălbenite indică, de obicei, o lipsă de azot. Problema se rezolvă prin aplicarea de materie organică sau de îngrășăminte minerale cu conținut de azot.
Îngălbenirea și ofilirea pot indica, de asemenea, o îngrijire necorespunzătoare sau o boală.
7. Răsucirea frunzelor. Răsucirea poate apărea în cazul în care regimul de udare este perturbat, dacă se folosește apă de calitate proastă sau dacă se utilizează prea mult potasiu.
De asemenea, efectul poate fi provocat de iluminarea excesivă. Nu direcționați lumina puternică spre răsaduri, aceasta trebuie să fie difuză și moderată.
8. Învinețirea răsadurilor. Răsadurile pot căpăta o culoare albăstruie din mai multe motive:
- deficiența de fosfor;
- deficiență de cupru;
- umiditate insuficientă;
- temperaturi scăzute.
Cultivarea răsadurilor de vinete este o activitate minuțioasă care necesită o atenție și un control constant. Urmând regulile agrotehnicii, puteți preveni multe probleme și puteți obține material de plantat puternic.
V-ar putea fi util și articolul De ce cad florile la vinete, nu leagă fructele – 5 cauze frecvente.
Comentarii